Grønlands indlandsis smelter hurtigere end først troet

Nyt klimastudie viser, at Grønlands indlandsis smelter hurtigere end forventet, men ifølge forskere er det største problem, at klimaforandringerne ikke tages alvorligt

Indlandsisen smelter hurtigere end først antaget, viser ny rapport. Arkivfoto: Thomas Wilmann, Polfoto
Indlandsisen smelter hurtigere end først antaget, viser ny rapport. Arkivfoto: Thomas Wilmann, Polfoto

Grønlands indlandsis smelter. Hurtigere, end vi troede. Faktisk smelter Indlandsisen lige nu mere end på noget andet tidspunkt i løbet af de seneste 350 år. Muligvis mere end på noget tidspunkt de sidste 8.000 år.

Sådan lyder konklusionen i et omfattende studie, som netop er udgivet i tidsskriftet Nature. Et 'massivt' og 'utroligt vigtigt' videnskabeligt arbejde, lyder det fra forskere, der ikke har deltaget i arbejdet. Det skriver Videnskab.dk.

Men selvom vi godt ved, at mennesket er skyld i klimaforandringer, men ikke gør noget ved det, frustrerer forskerne.

- Vi tager ikke rigtig det her alvorligt lige nu. Klimaet bliver ved med at advare os om, hvor skidt det står til, alt imens spørgsmålet om, hvorvidt vi har tænkt os at reagere på advarslen, forbliver ubesvaret. Nogle dele af vores nye forskning er overraskende - eksempelvis hvor hurtigt isen reagerer på temperaturstigninger – men overordnet set føjer vi bare til en meget stor bunke af eksisterende viden, siger hovedforfatteren på det nye studie, klimaforsker Luke Trusel fra Rowan University, til Videnskab.dk.

I det nye studie har forskerne undersøgt iskerner fra Central- og Vestgrønland fra såkaldte ’guldlokzoner’. Det er områder, hvor det er varmt nok til, at sneen smelter om sommeren, men ikke så varmt, at den løber helt væk.

Genfrysning
Det betyder, at sneen fryser til igen om vinteren, og denne ’genfrysning’ giver sig til udtryk som nogle tydelige horisontale bånd i iskernerne, som kan give forskerne et indtryk af mange års klimahistorie. Tykkelsen på hvert bånd kan afsløre, hvor meget afsmeltning der har været år for år.

Her har forskerne regnet sig frem til, at afsmeltningen af isen er accelereret, og indlandsisen er mere følsom i dag og smelter hurtigere som reaktion på globale temperaturstigninger end tidligere.

- Vi kan se, nøjagtig hvor hurtigt Grønlands is smelter, og vi kan se, at afsmeltningens hastighed overstiger opvarmningens. Det er en central bekymring for fremtiden, når man tænker på Grønlands bidrag til globale havstigninger, og at næsten 40 procent af den globale befolkning i dag bor tæt på kystlinjer, siger Luke Trusel, som forsker i jordens iskapper og klimasystemer på School of Earth and Environment på Rowan University i New Jersey, USA.

- Det er professionelt frustrerende at kunne se så klare beviser på, at det er mennesker, der er ansvarlige for klimaforandringerne, mens vi samtidig ser så lidt handling på baggrund af den viden, siger Luke Trusel.

Til trods for, at det nye studie om Grønlands indlandsis ikke bringer revolutionerende nyt om klimaets kamp mod mennesket med sig, er det dog alligevel et vigtigt bidrag til debatten, siger professor Dorthe Dahl-Jensen, som også arbejder ved Centret Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

- Vi har hørt budskabet om, at det bliver varmere, og vi derfor får mere og mere afsmeltning fra Grønland. MEN det er sandt og skal gentages og gentages, indtil det bliver taget alvorligt.

Anders Hofman Laursen vil som den første i verden gennemføre en 'Iceman', der er det samme som en Ironman-distance, under helt ekstreme forhold.
Foto: Jan Bue Laumark © Project Iceman Sport og Spil Anders vil gennemføre Ironman på Antarktis: Ismanden

466 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere