Grotesk 'demokrati': Skal fra Bornholm til Roskilde for at stemme

Nykredit har et demokratisk problem, mener Winni Grosbøll, borgmester på Bornholm

– Det er de færreste foreninger, jeg har hørt om, der ligefrem kræver, at man skal være til stede i en bestemt by på et bestemt tidspunkt for at afgive sin stemme – i hvert fald hvis formålet er at aktivere sine medlemmer, siger Winni Grosbøll. Foto: Janus Engel
– Det er de færreste foreninger, jeg har hørt om, der ligefrem kræver, at man skal være til stede i en bestemt by på et bestemt tidspunkt for at afgive sin stemme – i hvert fald hvis formålet er at aktivere sine medlemmer, siger Winni Grosbøll. Foto: Janus Engel

– Helt grundlæggende er det jo mildt sagt ubelejligt. Når vi taler om en medlemsforening, kan man jo frygte, at ens medlemmer slet ikke kommer frem. Så det er jo et eller andet sted et demokratisk problem, at du må rejse så langt for at afgive din stemme.

Winni Grosbøll, borgmester på Bornholm, er mildest talt forundret over kundedemokratiet i Foreningen Nykredit.

En af de mere besynderlige regler er, at du skal møde op på et fysisk valgsted, som der kun findes ét af i hele valgområdet, hvis du vil afgive din stemme til foreningens valg til repræsentantskabet den 8. marts.

For bornholmerne gælder, at de er i valgområde med Sjælland minus hovedstaden. Her kommer valgstedet til at være enten i Roskilde eller Ringsted, en hel dagsrejse fra Bornhom.

En hel arbejdsdag

– Det er jo en hel arbejdsdag, du skal droppe for at afgive din stemme. Uden at jeg skal gøre mig klog på Foreningen Nykredit, så er der jo andre medlemsforeninger, som jo sagtens kan finde ud af at lave elektronisk afstemning, siger Winni Grosbøll.

Ekstra Bladet har de seneste dage beskrevet, hvordan den medlemsejede Nykredit-koncern reelt er styret af en eksklusiv klike af direktører og godsejere, og hvordan en gruppe af kritiske kunder kæmper imod et bolværk af barrierer, der er sat op for at forhindre, at hr. og fru parcelhusejer får indflydelse i virksomheden.

Et af de mere sofistikerede er, at man på valgdagen skal møde op i et bestemt valglokale på et bestemt tidspunkt i Roskilde, uanset om du bor på Bornholm eller på Lolland.

Må være andre måder

Winni Grosbøll mener da også, at der må være andre måder at gøre det på, så man ikke behøver at rejse fra Bornholm til Roskilde på en helt almindelig arbejdsdag.

– Det er de færreste foreninger, jeg har hørt om, der ligefrem kræver, at man skal være til stede i en bestemt by på et bestemt tidspunkt for at afgive sin stemme – i hvert fald hvis formålet er at aktivere sine medlemmer, siger Winni Grosbøll.

– Har du nogen mistanke om, at det ønsker man ikke?

– Nej, det kan jeg ikke forestille mig. Men jeg tror, at det er vigtigt, at man hele tiden tænker over, hvordan man kan forbedre mulighederne, så medlemmerne kan få indflydelse. Det er vel derfor, man er en medlemsorganisation.

Helt grotesk

Rasmus Visby, talsmand for de utilfredse kunder, er knap så diplomatisk.

– Det understreger jo bare, at de ikke vil demokratiet. Hvis man skal rejse fra Bornholm til Roskilde for at afgive sin stemme, så er det jo et rent skindemokrati. Det gør jo, at man aldrig får aktiveret medlemmerne. Det er jo helt grotesk.

Steen E. Christensen, bestyrelsesformand i Foreningen Nykredit, har ikke tænkt sig at gøre noget i forhold til det forestående valg.

Kræver vedtægtsændring

– At ændre på stemmemulighederne og stemmestederne kræver en vedtægtsændring. Det kan vi desværre ikke bare gøre ’overnight’. Men det er på listen over ting, vi måske kan forbedre, siger Steen E. Christensen.

22 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere