Grusomt galleri: De blev afvist af USA - døde i Hitlers gaskamre

Protest på Twitter viser billeder og fortæller historien om 254 jøder, der i 1939 blev afvist ved USA's grænse og retur til dødslejre i Europa

På billederne kan se nogle af dem, som USA ikke ville hjælpe. Konsekvensen blev en dødsdom, da de blev tvunget retur til Europa og Hitlers udryddelse af jøderne. Privatfoto/United States Holocaust Memorial Museum
På billederne kan se nogle af dem, som USA ikke ville hjælpe. Konsekvensen blev en dødsdom, da de blev tvunget retur til Europa og Hitlers udryddelse af jøderne. Privatfoto/United States Holocaust Memorial Museum

På billederne ser man smil. Hele familier, børn og unge.

De er alle taget, inden katastrofen ramte dem. Inden de blev flygtninge og måtte sejle over Atlanterhavet i et forsøg på at undslippe Hitlers fascistiske regime.

254 sendt retur til dødsdom
Men helt som det sker i disse dage, mødte de jødiske flygtninge en lukket grænse i 1939. Skibet, tyske SS St. Louise, blev først afvist på Cuba. Og selv om lysene i Miami kunne ses, var svaret fra den amerikanske regering: vend om - vi lukker jer ikke ind.

Afslaget blev fatal for 254 af jøderne. De døde alle i Hitlers gaskamre eller blev myrdet på anden brutal vis.

Smilende børn: Jeg blev afvist - og døde
To nulevende jødiske amerikanske aktivister, Russell Neiss og Charlie Schwartz, har derfor åbnet en Twitter-profil, hvor de 254 får en stemme.

Flere gange dagligt kommer der navne og billeder ud på profilen, som på kort tid har fået flere end 60.000 følgere:

'Mit navn er Joachim Hirsch. US afviste mig ved grænsen i 1939. Jeg blev myrdet i Auschwitz,' er den øverste post, hvor man kan se drengen Joachim smile på et billede.

Risikerer at gentage historiens fejl
I et interview med The Atlantic forklarer Russell Neiss, at Twitter-profilens formål naturligvis er at mindes de døde. Men også at gøre det netop nu, hvor deres tragedie som afviste flygtninge i nød er mere aktuel end nogensinde:

- Man siger, at vi vil gentage historien, hvis vi glemmer den.

- Lige nu er et af de tidspunkter, hvor historien giver os en mulighed for at overveje, hvem vi er.

- Så når folk siger, at udslettelsen af jøderne aldrig må ske igen, og at de husker det, skal vi også leve op til løftet.

Læs mere om historien på Washington Post. Og se aktuelle tweets fra kontoen herunder.

153 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere