Gud ved, hvad der driver ham

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Det går ikke stille af, når religion og politik blandes sammen – det ved Esben Lunde Larsen godt. (Foto: Line Ørnæs Søndergaard)
Det går ikke stille af, når religion og politik blandes sammen – det ved Esben Lunde Larsen godt. (Foto: Line Ørnæs Søndergaard)
Følg Samfund

Det er ikke godt at vide, hvorfor landets uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, valgte at udforme sit cv, så det så ud, som om han havde taget hele sin teologi-uddannelse på Københavns Universitet.

Skulle han ikke bare have spillet med helt åbne kort fra starten og fortalt om sin studietid på Misjonshøgskolen og Dansk Bibel-Institut? Et institut, der underviser ud fra det grundlag, at bibelen er den 'absolutte autoritet i spørgsmål vedrørende tro, lære og livsførelse'.

Det mener i hvert fald sognekonsulent Kristen Skriver Frandsen. Han siger til Kristeligt Dagblad:

'Jeg kan politisk forstå, at han ikke har meldt ud om sit kirkelige ståsted, som ser ud til at være i Indre Mission eller Luthersk Mission, for det er der ikke mange stemmer i. På den anden side skal man stå ved, hvad man har lavet.'

Nemlig! Man skal stå ved, hvad man har lavet. Og da især når man får mandat af befolkningen til et betroet hverv som minister.

Esben Lunde Larsen kan næppe huske det, for i sommeren 1983 var han kun fire år (i hvert fald ifølge sit cv). Men 23. juli det år var daværende miljøminister og medlem af Kristeligt Folkeparti, nu afdøde Christian Christensen, på forsiden af Ekstra Bladet under overskriften:

’Vorherres befaling til kristne Christian: DU SKAL BLIVE SOM MINISTER’. I en uddybende tekst lød det: ’Vor miljøminister, kristelige Christian, har en direkte linje til Vorherre, og han er i kontakt mindst en gang om dagen. Chr. Christensen lægger ikke skjul på, at ministerjobbet med op til 16 timers arbejdsdag slider hårdt på ham og går ud over familielivet. Egentlig ville han hellere være skoledirektør igen. – Men Vorherre har pålagt mig at blive som minister, siger kristelige Christian.

Meget kunne man sige om Christian Christensen, meget blev sagt, men vælgerne kunne i hvert fald ikke være i tvivl om hans religiøse habitus.

I Ekstra Bladets leder hed det således:

’Miljøministerens melding er mildt sagt alarmerende. Vi, der troede, at Schlüter-regimet er en forbigående plage, må indstille os på, at det er udtryk for selve Herrens vilje.’

Da Kristeligt Folkepartis Arne Bjerregaard nogle måneder senere blev fyret som gruppeformand, sagde han vredt, at han bl.a. var blevet degraderet, fordi han ikke kunne bifalde, at partiformanden skulle være udpeget af Gud til at være minister.

Det går ikke stille af sig, når religion og politik blandes sammen.

Det ved Esben Lunde Larsen også godt. Han fik ørerne i maskinen, da han som nyudnævnt uddannelses- og forskningsminister udtalte til Jyllands-Posten, at han tror på, at Gud står bag skabelsen af verden. Det vakte et vist røre – i særdeleshed i naturvidenskabelige kredse.

Så måske holder han de religiøse kort tæt til kroppen for at undgå for meget ballade. Eller måske synes han bare, det lyder flottere at være uddannet fra Københavns Universitet end på Dansk Bibel-Institut i samarbejde med Misjonshøgskolen i Norge.

Vi ved som sagt ikke helt, hvad der driver ham, og hvad der ligger bag. Pressens opgave er at finde ud af det, og vi er i gang.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt