Gudstjeneste afbrudt med muslimske bønnekald: To personer sigtet

Biskop Peter Fischer-Møller blev afbrudt midt i gudstjeneste, da muslimske bønnekald pludselig fyldte kirkerummet i Roskilde Domkirke

En gudstjeneste i Roskilde Domkirke blev i fredags afbrudt i flere minutter, fordi aktivister fra foreningen Stop Islamiseringen af Danmark afspillede muslimske bønnekald fra en medbragt megafon, som aktivisterne havde skjult i en rygsæk.

Det viser en video, som foreningen har lagt på sin hjemmeside, og som Ekstra Bladet har fået udleveret.

I videoen ser man biskop Peter Fischer-Møller i færd med at lægge op til, at salmen 'Herren god, som uden grænser' skal afsynges. Men netop, som han har slået op i sin salmebog og organisten har fået tegn til at gå i gang, flænges luften i Skt. Andreas Kapel af en kraftig støj. Støjen er såkaldte bønnekald, som man kender fra minareter i muslimske lande.

Bønnekald blev ved
Det var der ingen, der var i tvivl om i Roskilde Domkirke, kan det ses på reaktionerne fra kirkegængerne. Noget tyder på, at hvælvingerne i kapellet var med til at gøre det vanskeligt at få lokaliseret, hvorfra lyden kom.

Derfor kunne bønnekaldene bare blive ved og ved, mens biskoppen hverken kunne gøre fra eller til.

I virkeligheden lå der en megafon i en rygsæk blandt nogle af deltagerne på bagerste række. Og til megafonen var tilsluttet en mobiltelefon, som afspillede lyden.

Foreningen Stop Islamisering af Danmark har flere gange demonstreret i Roskilde mod planerne om opførsel af en ny moske. Foto: Anthon Unger
Foreningen Stop Islamisering af Danmark har flere gange demonstreret i Roskilde mod planerne om opførsel af en ny moske. Foto: Anthon Unger
 

Kirkens personale blev tilkaldt, og først blev kirkens eget højttalersystem undersøgt, fordi der var mistanke om, at det var her, lyden kom fra.

Det gjorde den ikke, og gudstjenesten fortsatte, da bønnekaldene efter nogle minutter sluttede.

'Hvornår konverterer du?'
Men da der pludselig blev kaldt til muslimsk bøn igen midt under altergangen, lykkes det biskoppen og organisten i fællesskab at få lokaliseret, hvorfra lyden stammede.

Peter Fischer-Møller gik ned til den bagerste række, hvor han ad flere omgange pegede mod rygsækken og bad om at få bønnekaldene stoppet.

Det fik en kvinde på bagerste række til at stille en byge af spørgsmål.

- Hvornår konverterer du til islam? Må menigheden ikke kende sandheden, siger kvinden.

- Jeg vil meget gerne svare dig bagefter, men jeg synes det er uværdigt at afbryde en gudstjeneste for at gøre opmærksom på ens synspunkt på den måde, svarer Peter Fischer-Møller blandt andet.

- Menigheden må gerne kende den sandhed, at jeg er en kristen præst. Jeg vil gerne have lov til at slutte denne gudstjeneste på værdig vis, siger han også.

To personer sigtet
Til sidst i videoen ser man, hvordan Peter Fischer-Møller får overdraget en fortolkning af koranen.

Efter episoden er to personer blevet sigtet for at overtræde straffelovens §137 stk. 2, som blandt andet handler om at lave larm eller uorden ved gudstjenester. Det fortæller kommunikationskonsulent ved Midt- og Vestsjællands Politi, Martin Bjerregaard.

- Vi blev tilkaldt og sendte tre patruljevogne. Vi mødte en mand og en kvinde uden for kirken, og de er begge blevet sigtet, siger Martin Bjerregaard til Ekstra Bladet.

De sigtede er en 52-årig kvinde fra Ølstykke og en 59-årig mand fra Roskilde.

Biskop og borgmester forsøgt vækket
Formand for Stop Islamisering af Danmark, Anders Gravers, fortæller til Ekstra Bladet, at hele seancen i kirken handler om, at biskop Peter Fischer-Møller for nylig har været med til at tage første spadestik til opførslen af en moské, som skal erstatte en tidligere i Allehelgensgade i domkirkebyen.

Det gjorde Peter Fischer-Møller i forsommeren sammen med en lokal imam.

Foreningen er imod opførelsen. Og fordi foreningens medlemmer frygter, at der med moskéen på et senere tidspunkt også kommer til at være en minaret med muslimske bønnekald fem gange i døgnet, har man ad flere omgange været på besøg ved både Joy Mogensen og biskoppens private boliger i Roskilde.

Her havde foreningen afspillet bønnekald på samme måde fra en ghettoblaster i de tidlige morgentimer uden at få den reaktion fra hovedpersonerne, som foreningen ønskede.

Se også: Moske-demonstration: Han skal få, så han bliver rystet i sengen

- Derfor var det vigtigt at vise biskoppen på denne måde, hvad vores holdning er, siger Anders Gravers til Ekstra Bladet.

Han ærgrer sig over, at to af foreningens medlemmer er blevet anmeldt.

- For det skete på mit initiativ. Det burde i givet fald være mig, der blev meldt til politiet, siger han til Ekstra Bladet.

Foreningen har hyret en advokat til at varetage de to politianmeldte medlemmers interesser.

Glad for mulig retssag
Anders Gravers er dog glad for, at kirkens personale valgte at tilkalde politiet.

- Jeg håber, sagen ender i retten, for det er fantastisk godt for os at få vore synspunkter frem i lyset endnu en gang, siger Anders Gravers.

Rasmus Paludan har stiftet det nye parti Stram Kurs, som skal udfordre Dansk Folkeparti. Foto: Anthon Unger. Samfund - 16. jul. 2017 - kl. 19:54 Stifter af nyt parti: I disse lande har de lavere IQ

Peter Fischer-Møller ærgrer sig over gudstjeneste-afbrydelsen.

- Det er ikke særligt hensynsfuldt for de mennesker, der kommer for at deltage i en gudstjeneste, at man afbryder en gudstjeneste, fordi man gerne vil sende mig en besked, siger han til Ekstra Bladet.

235 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere