Gul maling spreder sig til flere strande - men er det overhovedet maling?

Melding om gul maling på flere sjællandske strande - men er det overhovedet maling?

Folk bader dog stadig i vandet.. (Video: Jess Rene Hedegaard Gertsen og Jonas Olufson)

Hovedstadens Beredskab rådede sidst på eftermiddagen fredag folk fra at bade på Amager Strand, hvor der lå en stor bræmme af maling i vandkanten.

Gul maling lukker badestrand

Artiklen fortsætter under billedet

Selv om der ifølge Hovedstadens Beredskab er tale om vandbaseret maling, siger strandgæsten Jess Rene Hedegaard, at det skiller fra havvandet. Foto: Jess Rene Hedegaard.
Selv om der ifølge Hovedstadens Beredskab er tale om vandbaseret maling, siger strandgæsten Jess Rene Hedegaard, at det skiller fra havvandet. Foto: Jess Rene Hedegaard.

- Der er tale om gul vandbaseret maling. Der er ikke decideret farligt, men lad være med at gå ud i det, opfordrede Tim Ole Simonsen operationschef og indsatsleder ved beredskabet.

Men efter artiklen kom ud, har Ekstra Bladet modtaget en række mails fra folk, som skriver at den gule masse også er på en række øvrige østvendte sjællandske strande.

'Det har også ramt Ishøj, Hundige og Greve Strand. Vi ville netop af denne grund heller ikke bade,' skriver eksempelvis læseren Daniel Nielsen.

Også politiet har fået meldinger om det gule maling.

'Anmeldelse om gul maling i vandet ved Hundige Havn og som driver mod Greve. Formentligt det samme som i Kbh,' skriver Midt- og Vestsjællands Politi.

Men spørgsmålet er, om det er maling?

Mange foreslår, at det kan være pollen og altså slet ikke maling.

'Har nogen tjekket om det er pollen fra de svenske fyrreskove? Et helt almindeligt fænomen på den årstid, efter periode med østenvind,' skriver læseren Sven.

'Er det mon ikke bare pollen, som er helt almindelig på denne årstid, i store mængder på østvendte strande,' skriver Inge-Lise Therkildsen

'Jeg har set noget lignende på Samsø også om foråret for et par år siden. I det tilfælde viste det sig at være pollen bla. fra raspmarker. Det lugtede også grimt, men skulle åbenbart være et sjældent naturfænomen,' skriver en tredje læser.

En fjerde læser, Henrik Sørensen, skriver, at han har set fænomenet på Langeland.

'Så noget der ligner det på stranden op Langeland tidligere i dag.'

Operationschef Tim Ole Simonsen skriver:

'Vi er bekendt med at pollen også kan give anledning til noget de rligner forurening i vandet.Vores indsatsleder der besigtigede forureningen bedømte det dog til ikke at være pollen men maling. Vi vurderer, om vi skal foretage os yderligere.'

Han oplyser, at nabo-beredskabet ikke har fundet noget (Af den gule masse, red) i Køge Bugt.

Gul maling spreder sig til flere strande - men er det overhovedet maling?