Gymnasieelev fik ondt i maven: - Jeg blev straffet for at tisse da jeg var i skole

En 3. g-elev fra Odder Gymnasium fik 100 procents fravær, fordi hun skulle tisse. En lærer havde misforstået ny bekendtgørelse, som gør op med elevers mulighed for at få delvist fravær, hvis de bliver væk til dele af undervisningen

Odder Gymnasium. Eleverne har ikke et fast klasseværelse, og de skal derfor ofte skifte lokale efter en lektion. Det betyder, at pauserne ofte går med blot at bevæge sig fra den ene ende af skolen til den anden. Pr-foto
Odder Gymnasium. Eleverne har ikke et fast klasseværelse, og de skal derfor ofte skifte lokale efter en lektion. Det betyder, at pauserne ofte går med blot at bevæge sig fra den ene ende af skolen til den anden. Pr-foto
Følg Samfund

Ondt i maven, koncentrationsbesvær og kamp om toiletterne i pauserne.

Det er pludselig blevet virkelighed for nogle af eleverne på Odder Gymnasium, efter at en bekendtgørelse om fravær er trådt i kraft 22. oktober.

- Jeg fik at vide af en af mine lærere, at det betyder, at vi i princippet skal blive i klasselokalet hele timen, medmindre vi vil have 100 procents fravær. Han sagde også, at det betyder, at vi heller ikke må gå på toilettet, siger en 18-årig gymnasieelev fra Odder Gymnasium.

Pigen ønsker at være anonym, fordi hun er bange for, at hendes lærere vil se anderledes på hende, hvis de ved, at hun er gået til Ekstra Bladet med sin beretning. Hendes identitet er redaktionen bekendt.

Nye regler gav forvirring
Da læreren havde fortalt nogle af eleverne, at den nye bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet betød, at de ikke måtte gå på toilettet i timerne, fik eleverne meget travlt i de korte pauser, der er mellem lektionerne.

- Vi har ikke undervisning i de samme lokaler, og derfor kan man næsten ikke nå at gå på toilettet i de pauser, der er mellem timerne. Nogle gange har vi jo kun fem minutter til at gå fra den ene ende af skolen til den anden, og så kan man altså ikke nå at tisse, siger 3. g-pigen fra Odder.

Det har betydet, at hun har haft meget ondt i maven i undervisningen.

- En gang kunne jeg slet ikke koncentrere mig, fordi jeg skulle så meget på toilettet. Til sidst blev jeg nødt til at gå ud fra timen, og selvom jeg kom tilbage, fik jeg 100 procents fravær. Jeg blev straffet for at tisse, siger den 18-årige pige.

Ekstra Bladet har set opgørelsen for pigens fravær for den pågældende lektion.

Ministeren har intet imod toiletbesøg
I den nye bekendtgørelse står der, at elever, der forlader undervisningen og ikke kommer tilbage, får 100 procents fravær for timen. Det gælder også, hvis eleven må gå på grund af en tandlægeaftale eller lignende.

Toiletbesøg, hvor eleven vender tilbage til lektionen, er dog ikke indbefattet af reglerne.

'Jeg kender ikke til detaljerne i det konkrete eksempel og ved ikke, hvad der er sket i situationen. Men jeg vil gerne slå fast, at de nye fraværsregler selvfølgelig ikke forhindrer elever i toiletbesøg i løbet af undervisningen, så længe de i øvrigt kommer tilbage til klassen og deltager, som de skal', siger undervisningsminister Merete Riisager i en mail til Ekstra Bladet.

Hun understreger videre, at eleverne stadig har mulighed for at give en begrundelse for en eventuel forsinkelse eller lignende.

'Og så er det skolens ledelse, der har ansvaret for at vurdere, om elevens samlede fravær og elevens angivelse af årsager til fraværet giver anledning til sanktioner', skriver Merete Riisager.

Det betyder den nye bekendtgørelse om fravær

22. oktober 2018 trådte en ny bekendtgørelse om bekæmpelse af fravær i gymnasiale uddannelser i kraft.

Det betyder blandt andet, at:

- eleven registreres fuldt ud fraværende, når personen ikke møder rettidigt til undervisningen eller lektionen, eller hvis eleven afbryder sin deltagelse i undervisningen og derved ikke opfylder sin mødepligt. Der er dermed ikke muligt længere at have 50 procents fravær for en lektion.

- eleven ikke må forlade undervisningen før tid, selvom der allerede ved lektionens begyndelse er ført fravær. Undervisningsministeriet har ikke centrale retningslinjer for, hvordan den enkelte lærer skal håndtere elevers behov for toiletbesøg, og det er ikke hensigten, at der ikke kan gives tilladelse til, at elever går på toilettet.

- incitamentet for at møde til tiden forhåbentligt øges, når der skal føres fravær ved begyndelsen af undervisningen.

- elever har mulighed for at afgive bemærkninger til registreringen af deres deltagelse i undervisningen. Det betyder, at elever, som måske er mødt for sent på grund af problemer med offentlig transport, har mulighed for at fortælle om det elektronisk. Skolen har efterfølgende ansvaret for at vurdere, om elevens samlede fravær og angivelser af årsager dertil giver anledning til sanktioner.

Hele bekendtgørelsen kan læses her.

Kilder: Retsinformation og Undervisningsministeriet.

'Det er noget sludder'
Ekstra Bladet har været i kontakt med Odder Gymnasiums mangeårige rektor, Lars Bluhme.

Han kan ikke nikke genkendende til den pågældende lærers udsagn om, at toiletbesøg tæller som fravær.

- At den lærer skulle have sagt det over for eleverne ... det, synes jeg, er rystende. Det kan jeg slet ikke forstå. Det er jo en menneskeret at gå på toilettet, siger Lars Bluhme.

Rektor vil derfor allerede fredag tage fat i læreren og høre, hvad der er op og ned i sagen.

- Jeg finder lige ud af, hvorfor den misforståelse er sket. Det er ikke politikken på Odder Gymnasium, og det laver vi om fra i morgen, fredag, siger han.

- Så eleverne behøver ikke frygte fravær for toiletbesøg, selvom det er det, der er blevet fortalt?

- Nej, det er noget sludder, og det kan jeg mane helt til jorden, siger rektoren, der desuden mener, at der slet ikke er behov for nogen fraværsbekendtgørelse fra Undervisningsministeriet på hans gymnasium.

Seneste nyt

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.