Gymnasieelever: Derfor kommer vi til at snyde til eksamen

Når danske gymnasieelever om få ugers skal op til eksamen, risikerer mange at komme til at snyde helt uden at være klar over det

Se med her (video: Martin Ekelund)

Eksamensreglerne på gymnasiet er blevet så indviklede, at mange gymnasieelever risikerer ubevidst at snyde til deres skriftlige eksamen, mener formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Veronika Ahrensbøll Schultz.

Baggrunden for forvirringen skal findes i internettets gradvise indtog i de danske eksamenslokaler. Det er ikke alle gymnasier der tillader internet til eksamen, og de som gør har vidt forskellige regler for i hvilken omfang det må bruges.

- Det betyder at der kommer nogle gråzoner med hvad man må bruge, hvor man må søge henne, og hvor meget man må kommunikere, lyder det fra Veronika Ahrensbøll Schultz, som understreger, at det efter hendes opfattelse er de færreste, der bevidst snyder til eksamen.

- Der er nogle få som gør, men der er også flere og flere som risikerer at ende i en gråzone, hvor de kommer i tvivl om hvorvidt det er snyd eller ej, og hvor censorerne også bliver i tvivl, fortæller formanden til Ekstra Bladet.

Arkivfoto: AP Samfund Bruger droner mod eksamens-snyd

For at vise hvor let det er at komme galt af sted, afholdte Ekstra Bladet en fiktiv eksamen i samfundsfag, som Veronika Ahrensbøll Schultz gik med til at tage.

Ekstra Bladets skriftlige eksamen i samfundsfag tager udganspunkt i en skriftlig eksamen fra 2013, men indeholder dog kun et spørgsmål, som du kan se nedenunder

Bilaget der nævnes i opgaven kan du se herunder


 

Herunder kan du se hvordan man kommer igennem en eksamen uden at snyde, med eller uden internet, og hvilke faldgruber der kan være:

Veronika nævner Studieportalen som danske gymnasieelevers foretrukne 'lektiecafe' på internettet. Ifølge Studieportalens egne tal bruger godt 80% af danske gymnasieelever hjemmesiden i forbindelse med studiet, men brug af hjemmesiden i forbindelse med eksamen kan dog være problematisk, da der generelt er forskel på hvordan man som gymnasieelev har lov til at lave sine undervisnings- og eksamensopgaver. Da Ekstra Bladet besøgte Studieportalen tog det os ikke mange øjeblikke at finde et eksempel på en forespørgsel, som ikke var gået i en eksamenssituation:

Veronika Ahrensbøll Schultz mener det er på tide at få strammet op på de vilde vesten-agtige tilstande, der præger visse af gymnasiernes skriftlige eksamener.
I indslaget over artiklen kan du høre hendes beskrivelse af problemet og dets omfang, samt hvad hun opfordrer undervisningsministeriet til at gøre ved det.

Omkring 13.000 elever får nu muligheden for at tage deres danske digitale afgangseksamen om grundet en it-fejl. (Polfoto) Samfund Eksamenskaos: Tusindvis af prøver tages om efter it-fejl

29 kommentarer
Vis kommentarer