Gymnasium aflyser rejser: Elever får ingen refundering

Samtlige rejser for elever og lærere fra Birkerød Gymnasium aflyses. Elever og forældre må selv dække det mistede

Bliver din rejse ødelagt af corona, og hvad er dine rettigheder i så fald? Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk guider gennem junglen af regler og rettigheder. Producer: Lasse Brøndal.

Alle rejser til udlandet planlagt i uge 11 for elever og lærere fra Birkerød Gymnasium aflyses. 

- Vi har aflyst vores planlagte studieture. Vores vurdering er, at vi ikke kan sende elever og lærere af sted, hvor der er risiko for, at de bliver isoleret og bragt i karantæne, siger rektor Anders Kloppenborg.

Han vurderer, at det er forbundet med for stor risiko at rejse. Det gælder alle lande, uanset om Udenrigsministeriet vurderer en risiko eller ej.

- Det er beklageligt, men med ansvaret for alle de unge mennesker og vores medarbejdere har der ikke været andre muligheder, fastslår rektoren.

De aflyste destinationer er ikke bare dem, som Udenrigsministeriet har vurderet, at man skal være 'ekstra forsigtig' overfor, men også lande som Georgien.

- Vi ved, at man bliver mødt i lufthavnen i Georgien af kontroller. Hvis man er forkølet og kommer til Georgien, så bliver man sat i karantæne af de georgiske sundhedsmyndighederne - og vi taler ikke georgisk - hvordan er situationen så lige for den enkelte elev? Det kan vi ikke tage ansvar for, siger Anders Kloppenborg.

Udenrigsministeriet vil ikke udtale sig nærmere om rejsemål på nuværende tidspunkt, men holder et pressemøde kl. 14.00, hvor Ekstra Bladet vil være til stede.

Ingen refundering: 'Ikke det store problem'
Det vurderes, at de mistede rejseomkostninger samlet set kan løbe op til omkring en million kroner. Men det kommer gymnasiet ikke til at refundere.

- Forældre må forsøge at finde ud af det privat. Men lad os nu hellere komme levende gennem den her epidemi, inden vi begynder at interessere os så meget for, hvad der trods alt ikke er voldsomt store beløb, siger Anders Kloppenborg.

- Jeg hører, at det drejer sig om omkring én million kroner?

- Mange bække små, gør den store å. Hver enkelt elev, der har betalt, kommer til at miste de penge, men det er ikke dem alle sammen, som de kommer til at miste. Det er jo ikke alle udgifterne, der er blevet betalt, fortsætter han.

- Men det kan jo være rigtig mange penge for nogle mennesker?

- Jeg erkender, at det er penge, og at det for nogle enkelte - for nogle enkelte - af vores elever er mange penge. Men for eleverne, der bor i det område, hvor vi har skole, der er det ikke det store problem at miste de her penge, siger rektoren.

Rektoren henviser til, at undervisningsministeriet har 'gjort det klart, at der ikke er hjemmel til at udbetale erstatninger'.

Det er på nuværende tidspunkt uklart, præcis hvor mange penge, det drejer sig om.