Annonce:
Annonce:

Gyser-udsigt: Sådan bliver vejret på blodmåne-natten

Natten til mandag kan du blive vidner til to helt spektakulære måne-fænomener på himmelen. Se her, hvordan vejret bliver

NASA: Sådan opstår supermånen
Annonce:
Følg Samfund

Natten til mandag den 28. september viser månen sig i løbet af meget få timer sig både fra sit allermørkeste og fra sit allerlyseste. Den nat kan du nemlig både opleve en supermåne og det mere sjældne fænomen, blodmåne.

Fra omkring klokken 3 om natten er månen nemlig fuld, samtidig med, at den er sin allernærmeste afstand til jorden. En time senere får vi en total måneformørkelse, fordi jorden bevæger sig ind i månens skygge. Det får månen til at fremstå i en flot, rød farve på himlen.

Men for at kunne få det fulde synsudbytte af den flotte måne natten mellem søndag og mandag, kræver det, at skyerne ikke er i vejen. Og det er der heldigvis meget, der tyder på, at de ikke er, siger vagtchef hos DMI Jørn Thomsen.

Vild septemberhimmel: Denne dag får vi både supermåne og blodmåne

Annonce:

- Lige nu ser det ud til, at det bliver rigtig fint vejr til at kigge på himlen. Der er endnu lidt lang tid til, men som det ser ud nu, bliver det nogenlunde klart vejr, siger vejr-vagtchefen.

En total måneformørkelse fungerer som vist her i grafikken og kaldes også blodmåne. Mandag falder blodmånen sammen med supermåne (Grafik: Mikkel Lund)
En total måneformørkelse fungerer som vist her i grafikken og kaldes også blodmåne. Mandag falder blodmånen sammen med supermåne (Grafik: Mikkel Lund)
 

Der kan dog godt opstå nogle få slørede skyer i løbet af natten til mandag, og det er ifølge Jørn Thomsen for tidligt at sige, om der dannes tåge i løbet af natten.

- Men det kunne have været lavtryk og masser af regn, og så ville det ikke være til at se månen. Det er der heldigvis ikke noget, der tyder på, siger han.

Se Astro-Andreas vildeste syn fra rummet

Står du tidligt op eller går sent i seng for at overvære den spektakulære septemberhimmel, vil det nok være klogt at huske en god, varm jakke. For selvom vejret ifølge DMI bliver vindstille, kan temperaturen falde helt ned til 5 grader natten til mandag.

Skal du ud og se på månen natten til mandag, så send gerne dine videoer og billeder til os. Send til 1224@eb.dk eller sms 1224 (almindelig sms-takst).

Sådan bliver weekendvejret (Video: DMI)

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: