Håndværkere i corona-frygt: - Hvad søren sker der?

Udenlandske gulvlæggere giver danske vvs’ere, tømrere og elektrikere i Københavns Lufthavn koldsved

- Når der pludselig kommer nogen fra et andet land, spørger man sig selv, hvad søren sker der, siger Brian Kristensen, der arbejder på byggepladsen Finger E i lufthavnen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
- Når der pludselig kommer nogen fra et andet land, spørger man sig selv, hvad søren sker der, siger Brian Kristensen, der arbejder på byggepladsen Finger E i lufthavnen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Omkring 60 danske håndværkere på byggepladsen Finger E i Københavns Lufthavn har fået dybe panderynker, efter de i sidste uge fik fem nye rumænske kolleger.

De udenlandske håndværkere, der skal anlægge terrazzogulv, ankom på byggepladsen uden varsel fra byggeledelsen i sidste uge, få dage efter statsministeren klappede grænsebommen ned for at hindre coronasmitte i Danmark.

Netop smittefare, sprogbarrieren og brugen af fælles faciliteter såsom toiletter og dørhåndtag på ind- og udgange har skabt bekymring og utryghed blandt de danske håndværkere.

Medarbejdere i coronaoprør: - Jeg er bange for at gå på job

- Når der pludselig kommer nogle fra et andet land, spørger man sig selv, hvad søren sker der?

- Og så bliver vi utrygge, og vi snakker både vvs’ere, tømrere og elektrikere, der studser over det her, fordi de (de udenlandske håndværkere, red.) går igennem samme security, som vi gør, samme adgangsveje som os, og de bruger samme toiletter, så det er det hele, siger Brian Kristensen, der er formand og accordholder for et dansk vvs-sjak på byggepladsen.

Først da de danske håndværkere henvendte sig til byggeledelsen, blev de informeret om de udenlandskere arbejderes funktion, og at de udenlandske håndværkere skal arbejde på byggepladsen i 14 dage.

- De (byggeledelsen, red.) påstår, at de (udenlandske håndværkere, red.) kommer nede fra Tyskland et sted, men de siger ikke rigtig hvorfra i Tyskland, de siger bare, at de har været dernede i tre uger, og at de har været på pladsen før, siger vvs’eren.

Ingen fordomme
Ekstra Bladet har talt med flere andre håndværkere på pladsen, der bekræfter bekymringen over deres udenlandske kolleger.

De udenlandske håndværkere er tilknyttet den tyske entreprenør Lindner og er ankommet i en bil på italienske nummerplader, hvilket har fået de danske håndværkere til at spørge sig selv, om de udenlandske håndværkere i virkeligheden er kørt fra Italien.

Vvs'eren Brian Kristensen sår tvivl om regeringens beslutning om at lade udenlandsk arbejdskraft vade direkte ind på danske arbejdspladser, mens coronakrisen raser. Privatfoto
Vvs'eren Brian Kristensen sår tvivl om regeringens beslutning om at lade udenlandsk arbejdskraft vade direkte ind på danske arbejdspladser, mens coronakrisen raser. Privatfoto

Brian Kristensen og de danske vvs’ere bakkes op af den københavnske kredsformand i fagorganisationen Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik Juul Rasmussen.

- Sådan som myndighederne taler om coronasmitten, er vi alle klar over, at det er alvor, og så kan jeg godt forstå, at det skaber utryghed, når der pludselig kommer folk, som man ved, har været i udlandet, siger han.

Restauranter lukker ned på stribe: - Det er absurd

Kredsformanden afviser, at bekymringen bygger på fordomme over for udenlandsk arbejdskraft.

- Som udgangspunkt opfatter jeg ikke, at de er utrygge, fordi de er udlændinge - tværtimod. Utrygheden var også opstået, hvis der var kommet en kollega direkte tilbage fra skiferie.

- Så havde det været nøjagtig det samme. Det skyldes coronasmitten. Det er det her med, at de kommer ind over grænsen, efter Mette Frederiksen har meddelt, at grænsen er lukket, siger Henrik Juul Rasmussen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Virus skelner ikke

Både de håndværkere, Ekstra Bladet har talt med, og kredsformanden i Blik- og Rørarbejderforbundet sår tvivl om regeringens beslutning om at give udenlandsk arbejdskraft direkte adgang til danske arbejdspladser, når danskere, der har været i udlandet, opfordres til at gå i karantæne i 14 dage.

- En virus kan jo ikke skelne mellem en turist og en arbejdstager, siger kredsformanden.

Justitsministeriet fejer håndværkernes kritik af banen.

Ministeriet oplyser, at vurderingen af, hvad der er et såkaldt anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark bygger på et proportionalitetsprincip:

’Et initiativ, der indebærer en fuldstændig og systematisk afvisning af enhver indrejsende, vurderes således ikke at kunne gennemføres inden for Danmarks internationale forpligtelser’, skriver ministeriet i et notat til Folketinget.