Annonce:
Annonce:

Hård kritik af digital prøvevagt: Her er sandheden om spionprogram

Elever frygter, at deres computer bliver overvåget hele tiden af gymnasiernes nye digitale sladrehank - Undervisningsministeriet lover, at der intet er at være bange for

Gymnasieeleverne kan ikke gå til eksamen med deres computer uden at lade sig digitalt overvåge af 'Den Digitale Prøvevagt'. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Gymnasieeleverne kan ikke gå til eksamen med deres computer uden at lade sig digitalt overvåge af 'Den Digitale Prøvevagt'. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Når landets gymnasieelever denne sommer skal til eksamen, bliver et helt nyt overvågningsprogram taget i brug. Den Digitale Prøvevagt er navnet på systemet, der skal overvåge elevernes computere, når de er til eksamen.

Det er et krav, at man installerer programmet på sin computer for at hindre snyderi. Men allerede inden 'spionprogrammet' tages i brug, fik det i denne uge hård kritik på de sociale medier.

For efter godt 150 elever mandag deltog i en stor test af programmet, skabte flere opslag på Facebook alvorlig tvivl om dets sikkerhed.

Minister mistænker for rundhåndet uddeling af topkarakter

Annonce:

Afslørende video
I en video kan man således se, hvordan der tages skærmdumps fra elevernes computere, selv når eksamen ikke er i gang. Og skærmdumpet gemmes også på computeren, hvilket fik flere elever til at frygte, at de vil blive overvåget fremover. Også når eksamen er slut.

Samtidig blev Undervisningsministeriet kritiseret for, at der var alt for mange ubesvarede spørgsmål om, hvordan programmet fungerer. For eksempel hvorfor data ender på en server hos techfirmaet Amazon i Irland? Hvilke data der registreres, og hvad der efterfølgende sker med dem?


Her er videoen, der viser, hvordan skærmdumps gemmes lokalt på computeren. Det er dog en fejl, som nu er blevet rettet, oplyser Undervisningsministeriet til Ekstra Bladet.

Studerende: Undersøgelse om snyd er gisninger og gætværk

Ministerium: Det er en fejl
Fredag stillede Ekstra Bladet derfor en række af spørgsmål til ministeriet, der fredag aften erkender, at der faktisk er en fejl i Den Digitale Prøvevagt:

Annonce:

'Når Den Digitale Prøvevagt starter op, tager den et skærmbillede af elevens skærm for at aflæse en QR-kode med elevens eksamenskode (så eleven slipper for at indtaste sin eksamenskode, red.).'

'I forbindelse med testen af systemet den 25.2 har en elev har fundet ud af, at Den Digitale Prøvevagt har lagt en fil med et sådant skærmbillede fra elevens computer. Det er en fejl i Den Digitale Prøvevagt, at den har gemt filen på elevens harddisk,' forklarer ministeriet.

'Skærmbilledet skal ikke gemmes på disken, men udelukkende håndteres i computernes hukommelse. Denne fejl er meldt til leverandøren af systemet og vil blive rettet i løbet af i dag.'

'Det er netop for at opdage sådanne fejl, at vi gennemfører test af løsningen, inden den tages i brug ved rigtige eksamener.'

Gemmer data hos Amazon
Ifølge Undervisningsministeriet er der heller intet underligt eller problematisk i, at data gemmes hos Amazon og først slettes efter fire måneder.

Annonce:

'Data fra Den Digitale Prøvevagt ligger hos Amazon Web Services i Irland (EU). Baggrunden herfor er, at systemet er kendetegnet ved at have en stor peak-belastning med mange tusinde samtidige brugere, når prøverne afvikles, og tilsvarende store dele af året med minimal belastning.'

'En nødvendig forudsætning for en sky-løsning er, at data opbevares og behandles sikkert. Vi har lavet en databehandleraftale med Amazon Web Services, som opfylder EU's krav til opbevaring og behandling af data. Vi overholder dermed alle regler for behandling af persondata,' vurderer ministeriet.

Politikere vil stoppe snyd ved at overvåge elevers computere

Sådan ser åbningsbilledet ud, når man logger ind på demoversionen af Den Digitale Prøvevagt. Skærmdump/alexandernorup.com
Sådan ser åbningsbilledet ud, når man logger ind på demoversionen af Den Digitale Prøvevagt. Skærmdump/alexandernorup.com
 

Sådan fungerer Den Digitale Prøvevagt

Den Digitale Prøvevagt er et program, som gymnasieeleverne skal installere på deres computer under eksaminer.

Det er muligt for eleverne at slette programmet efter hver eksamen og installere det igen, når man påny skal op til eksamen.

Under prøven tager Den Digitale Prøvevagt screenshots af elevens computer, registrerer hvilke hjemmesider eleven tilgår og hvilke programmer der kører på computeren.

Selvom programmet er installeret på computeren inden eksamen, så går registreringen først i gang, når eksamen begynder. Og slutter når eleven afleverer sin opgave - alternativt senest 15 minutter efter, at eksamen er slut, hvis der intet er afleveret.

Data gemmes på en sikret server i fire måneder, før det slettes. Kun betroet personale kan, hvis der opstår en mistanke om snyd, tilgå filerne. Der kan også tages stikprøver fra elever, hvis de har opnået overraskende gode resultater.

Hvis der opstår en sag inden for de fire måneder, kan data blive gemt, indtil sagen er afsluttet.

Kilde: Undervisningsministeriet

Nu kan du ikke længere købe dit 12-tal: - Det er justitsmord

Mere information på vej
Den voldsomme kritik fik fredag ministeriet til at mødes med elevorganisationerne Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Danske gymnasieelever og Erhvervsskolernes Elev Organisation.

Annonce:

'På mødet drøftede vi de forskellige emner, der har været oppe på sociale medier de seneste dage. Elevorganisationerne spurgte interesseret til Den Digitale Prøvevagt, og herunder at løsningen ikke overvåger unødigt. Vi blev derudover enige om, at vi skal informere mere om, hvad den Digitale Prøvevagt gør.'

Der blev derfor allerede fredag lagt en side med spørgsmål og svar på nettet.

'Samtidig er der udsendt et informationsbrev til institutionerne, hvori centrale spørgsmål også berøres.'

7. marts og 21. marts holdes der i øvrigt to generalprøver, hvor Den Digitale Prøvevagt påny testes. Herefter er det planen, at programmet skal bruges ved eksaminer på landets gymnasier.

Gymnasier tester ny overvågning: Nu skal der slås hårdt ned på eksamens-snyd

Her er ministeriets svar på kritikken

Påstand: Der gemmes data fra computerne, selvom prøven ikke er i gang!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der i den første udgave af programmet var en fejl, som gjorde, at et enkelt skærmdump blev gemt lokalt på computeren. Fejlen er nu rettet.

Påstand: Programmet optager alt, hvad eleverne tester ind på deres computer!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der er indbygget en mulighed for at keylogge - altså registrere hvordan tasterne på computeren bliver brugt. Funktionen er slået fra, men hvis den senere bruges, vil det ikke være de enkelte tegn, der gemmes, men alene antallet af gange, at tasterne bruges, som registreres.

Påstand: Data deles med amerikanske Amazon og ligger på servere hos dem i USA!

Svar: Nej, data deles ikke med Amazon i USA, men ministeriet har købt adgang til en række servere, som Amazon driver i Irland. Amazon har skrevet under på, at data ikke må opbevares uden for EU. Og data er krypteret og sikret mod, at andre end nogle få godkendte personer i Danmark kan læse dem.

Påstand: Den Digitale Prøvevagt kan se alle mine private data!

Svar: Både ja og nej. Da der alene gemmes et skærmdump hvert 30. sekund og opsamles data om de hjemmesider, man besøger, og hvilke programmer man har åbnet, er det alene, hvis eleven selv foretager sig noget privat under eksamen, at det kan blive gemt. Programmet søger dog aldrig i eller gemmer lokale billeder, filer og andre data, som ligger på computeren.

Undervisningsministeriet understreger i øvrigt, at eleverne har ret til at se, hvilke data der er gemt om dem. Data slettes efter fire måneder eller indtil en eventuelt sag om eksamenssnyd er endeligt afgjort. Der kan findes flere informationer om programmet her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: