Hård kritik af ministre efter Vivi-drab

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har indkaldt fagforeninger til møde for at sikre de ansattes sikkerhed på bostederne. Et møde, der kommer to år efter FOAs første forespørgsel

Dennis Kristensen forlanger handling i stedet for tom snak (Foto: Astrid Dalum).
Dennis Kristensen forlanger handling i stedet for tom snak (Foto: Astrid Dalum).

57-årige Vivi Nielsen blev i sidste uge dræbt af en beboer på det bosted, hvor hun havde arbejdet i 25 år.

Efter drabet beklagede social- og indenrigsminister Karen Ellemann episoden i en pressemeddelelse. Hun understregede samtidig, at hun nu vil tage en snak med de faglige organisationer for at undersøge, hvordan man kan forbedre sikkerheden på bostederne.

Men mødet, som finder sted 9. maj, er et organisationerne har ventet på i to år, da tidligere socialministre har formået at holde dem hen. FOAs forbundformand mener, at de tidligere ministre har taget alt for let på deres ansvar. Karen Ellemann skal derfor vise, at hun kan handle og ikke kun snakke, lyder beskeden.

- Tiden er for længst passeret for det stadie, hvor det gælder handling og ikke kun snak. Fem drab på fire år siger det hele, fortæller Dennis Kristensen til Ekstra Bladet og henviser til de fire andre episoder, hvor psykisk syge beboere har dræbt en ansat på bostedet.

Michael Jensen ved spisebordet i hans og Vivi Nielsen nyrenoverede hus. Han har fået lov at holde fri fra sit job på Dana Lim, indtil han er klar til at vende tilbage (Foto: Linda Johansen) Krimi Michaels kone dræbt på bosted: Vivi skal begraves i brudekjolen

FOA har gentagne gange sendt rykkere til ministeren for at få en afklaring på, hvordan man sikrer, at flere ansatte ikke dør på bostederne. En forespørgsel, der først bliver svaret på til maj.

- Når en fagforening går til regeringen og siger, at den er helt gal, har jeg en forventning om, at de uanset regeringsfarve tager det alvorligt og undersøger, hvad man kan gøre. Det her er gået alt for langsomt, siger Dennis Kristensen.

'Som en terrier, der bider sig fast'

Mødet med ministeren var aftalt før det brutale drab på Vivi Nielsen, og ifølge Dennis Kristensen understreger drabet netop, at ministeren ikke længere kan vende det blinde øje til.

- Når vi ser på det her drab, springer alenearbejdet jo endnu mere i øjnene. Når Arbejdstilsynet ligefrem giver et påbud om, at den pågældende arbejdsgiver skal sikre, at man ikke arbejder alene, er det jo en erkendelse af, at det er galt. Påbudet er et udtryk for, at der ikke er stærke nok regler i så farlige situationer. Det vil jeg forklare ministeren, og så skal vi have en melding om, hvad hun vil gøre, understreger FOAs forfundsformand.

FOA foreslår, at der bliver lavet en national handlingsplan mod vold og trusler på bostederne, og så skal det være tydeligt, hvornår det er ulovligt at arbejde alene på bostedet.

Og kommer der konkrete tiltag på bordet, vil fagforeningen gøre alt for, at ministeren fører dem ud i livet.

- Vil vil være så overbevisende, som vi overhovedet kan være. Hvis de initiativer, der bliver lovet, ikke bliver ført ud i livet, vil vi være der som terrieren, der bider sig fast og ikke giver slip. Vi kan simpelthen ikke have, at mennesker skal gå med en risiko for at miste livet på deres arbejde, siger Dennis Kristensen og fortsætter:

- Hvis der ikke sker noget nu, vil vi igen se, at en ansat bliver dræbt på sit arbejde. Og det vil vi simpelthen ikke acceptere.

25 kommentarer
Vis kommentarer