Hård kritik af rådmand: - Håbløs situation

ÆLDRE SAGEN: Det var en kæmpe fejl at sende TV2-dokumentar i retten - det har sat kampen for de svageste borgere skakmat, mener ældre-direktør

Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen opfordrede søndag Mette Frederiksen til at komme på banen. Video/redigering: Rasmus Flindt/Mikkel Cramon
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Det kommer ikke bag på direktøren hos Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, at ældrerådmanden i Aarhus nu skaber tvivl om forbuddet mod at sende TV2-dokumentaren om grove omsorgssvigt mod demente.

Rådmand Jette Skive (DF) sendte ellers tidligere i dag en besked ud om, at hun nu dropper forbuddet. Men i et interview med Ekstra Bladet tirsdag eftermiddag erkender hun, at der er lang vej igen. Og at dokumentaren måske aldrig bliver sendt.

- Man må sige, at det kan gå hen og blive en billig omgang for kommunen. Fordi det er ikke kommunen, der kommer til at afgøre det her, siger Bjarne Hastrup til Ekstra Bladet.

- Hele sagen er blevet malet op i et hjørne, fordi kommunen får udskudt offentliggørelsen af sagen ved at sende den i landsretten. Kommunen har ganske enkelt bragt de pårørende og især hendes værge (Elses datter, red.) ud i en situation, som faktisk er temmelig håbløs, mener Ældre Sagens direktør og fortsætter:

- Plejen af de ældre foregår i dag i et meget lukket system. Og hvordan får man gennemsigtighed i det her, når landsretten har truffet den her beslutning?

Total forvirring: TV2-dokumentar i fare

Lav en whistleblowerordning
I stedet for at gå rettens vej burde kommunen for længst have taget de pårørende alvorligt.

- Man skal lære, at vi ikke skal havne i sådan en 'Catch-22' igen. Den går ikke.

- Kommunerne skal i stedet omgående tage fat i sagerne, siger Bjarne Hastrup.

Hans forslag er nu, at der gennemføres nogle markante ændringer.

- Der bør være en whistleblowerordning, hvor ansatte kan melde ind til en central myndighed og fortælle, hvis noget er galt. Og den pågældende medarbejder skal beskyttes ordentligt.

Ældre Sagen: Kom nu frem, Mette

For sent og for lidt! Direktøren i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, er bestemt ikke imponeret over den indsats, som DF's ældrerådmand i Aarhus har leveret over for byens svageste. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
For sent og for lidt! Direktøren i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, er bestemt ikke imponeret over den indsats, som DF's ældrerådmand i Aarhus har leveret over for byens svageste. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

TV2-boss om rådmand: Mærkværdige udmeldinger

Fødevarer vigtigere end ældre?
Ældre Sagen mener samtidig, at tilsynet med blandt andet plejecenteret Kongsgården i Aarhus har været alt for slapt.

 - Et uanmeldt tilsyn kombineret med en whistleblower ordning kunne formentligt have sørget for, at den her sag blev rejst meget tidligere, vurderer Bjarne Hastrup, der godt kan forstå, at de pårørende ender med at kontakte TV2.

- De pårørende bliver jo desperate og beboerne får en elendig pleje og misrøgtes.

- Vi bliver nødt til at finde nogle metoder til langt mere effektivt at føre tilsyn, der også har stærkere beføjelser.

- Altså fødevaremyndighederne har lov til at møde op uanmeldt og fortælle alle om, hvad de finder, fordi man altså bliver syg, hvis der er rotter i maden. Men man bliver altså også syg af at blive behandlet, som Else er blevet det. Derfor er der brug for nogle mere effektive redskaber.

Rådmand Jette Skive udtalte sig således efter Ekstra Bladets offentliggørelse af skjulte optagelser fra TV2. Video: Ernst van Norde

Opgiver sag mod TV2

Rådmand dropper fogedforbud

Her er den fulde meddelelse fra ældrerådmanden:

'Jeg har hele tiden sagt, at jeg gerne så, at optagelserne blev vist. Det er vigtigt, at vores ældrepleje får flere medarbejdere og at særligt indsatsen over for demente styrkes. Ældreområdet er hjerteblod for mig og for Dansk Folkeparti'.

'Jeg kan konstatere, at både borgmesteren i Aarhus og statsministeren pludselig er vågnet og nu vil have både flere hænder og hoveder på ældreområdet. Det har de ikke vist vilje til i årevis. At der skal ulovlige optagelser til, før det sker, er lige så tragisk, som det billederne viser'.

På spørgsmålet om hvad, der har fået rådmanden til ikke gå videre med sagen, svarer hun:

'Byretten og Landsretten har tydeligt afgjort, at optagelserne er så krænkende over for både borgeren og medarbejderne, at de er ulovlige at vise. Hvis jeg som politiker ikke følger loven, så er det skråplan.'

'Samtidig er min holdning, om at optagelserne bør vises, delt af politikere fra begge fløje, nationalt såvel som lokalt, selv om det er ulovligt. Det er også helt tydeligt for mig, at borgerne insisterer på at få forholdene frem i lyset'.

'Af samme grund, vil jeg opfordre politikerne til at lave loven om hurtigst muligt. Det er ikke fair over for hverken medierne, borgerne eller de ansatte i det offentlige, at der er denne uklarhed om, hvad man må og ikke må'.

Rådmanden vil nu indstille til Byrådet, at Aarhus Kommune ikke går videre i processen med at gøre fogedforbuddet permanent.

'Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de lige som jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt. Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står med ansvaret for at have brudt loven'.

'Fra første dag jeg blev bekendt med indholdet i optagelserne i februar, har jeg handlet. Der er blevet fyret. Ledelsen er blevet udskiftet. Der er tilført flere sygeplejersker på stedet, og så er der igangsat et stort arbejde med rette op på kulturen. Men så længe vilkårene ikke forbedres på ældreområdet i Danmark, så vil vi se det her igen på andre plejehjem i Danmark'.

'Vi har så mange fantastiske medarbejdere i ældreplejen, men forråelsen ligger under overfladen, og den næres af travlhed og afmagt. Af samme grund er jeg utrolig glad for, at vi nu endelig får diskuteret ældreområdet og får flere ressourcer til området - og ikke mindst indsatsen over for de demente, som ikke selv har sproget til at sige til og fra'.

'Når fogedforbuddet ophører betyder det forhåbentligt også, at vi ikke længere skal bruge tiden på at diskuterer jura og journalistiske metoder. Det har desværre skygget for den vigtige debat om prioritering af ældreområdet, som der er momentum for lige nu. Om statsministeren og Aarhus' borgmester bare har det hele i munden, vil tiden så vise. I Dansk Folkeparti vil vi i hvert fald jagte dem, hvis de forsøger at rende fra ansvaret'.

Rådmanden vil samtidig trække politianmeldelsen af TV2 tilbage.

'Vi har tilsyneladende et kæmpe hul i lovgivningen, og det bør TV2 ikke straffes for'.

Jette Skive har bedt borgmesteren om at indkalde til et ekstraordinært byrådsmøde hurtigst muligt.

Kilde: Pressemeddelelsen fra Aarhus Kommune

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt