Hævder at eje ædelsten for milliarder: - Vi kender intet til dem

Et dansk selskab hævder at have købt en af verdens største smaragd-miner og eje ædelsten for milliarder af kroner - men ingen kender dem

- Jeg kender dem overhovedet ikke, siger diamanthandleren Katerina Pitzner om det danske ædelstensfirma Northcapital. Foto: Liv Høybye/Ritzau Scanpix
- Jeg kender dem overhovedet ikke, siger diamanthandleren Katerina Pitzner om det danske ædelstensfirma Northcapital. Foto: Liv Høybye/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Der er stor mystik omkring det danske selskab Northcapital, som har adresse i København.

Selskabet har i årevis hævdet at eje ædelsten for flere milliarder kroner, men nu bliver der for sat store spørgsmålstegn ved, om Northcapital overhovedet er til at stole på.

I Brasilien bliver danskerne beskyldt for at lyve om, at de skulle have købt en af verdens største smaragdminer. Og det er ikke kun i Sydamerika, at folk undrer sig.

Danskere beskyldt for løgn om kæmpe smaragd-mine

For selvom Northcapital kalder sig en af Europas største investorer i ædelsten, er selskabet fuldstændig ukendt blandt kollegerne herhjemme.

- Vi kender intet til dem. Intet som helst, siger Jens Møller, som er direktør i brancheforeningen Guldsmedebranchen i Danmark. 

Heller ikke hos den kendte diamanthandler Katerina Pitzner ringer navnet en klokke.

- Jeg kender dem overhovedet ikke, siger hun.

- Er det realistisk, at et dansk firma kan have ædelsten for mange milliarder, uden at du kender det?

- Det ville overraske mig meget, siger Katerina Pitzner.

Ekstra Bladet har været i kontakt med flere andre diamanthandlere og guldsmede, som heller ikke kender noget til Northcapital.

Belastet finansdirektør
I en kortfattet mail til Ekstra Bladet svarer selskabets finansdirektør, Kim Hersland:

'Du har set vor hjemmeside og har herigennem mulighed for at få en viden. Med den viden ville du vide, at f.eks Katarina Pitzner arbejder med diamanter og vi med gemstones (ædelsten, red.)', skriver Hersland, som i øvrigt ikke er noget helt ukendt navn.

Han er revisor og fik i 2016 frataget sin godkendelse til at revidere efter at være blevet idømt flere bøder af Revisornævnet. Afgørelsen er dog anket til domstolene.

I kølvandet på finansdirektørens udtalelse medgiver Katerina Pitzner, at hun rigtigt nok er ekspert i diamanter.

- Men ædelstensbranchen er så lille, og hvis der virkelig skulle være en meget stor dansk aktør, så burde vi kende til den, siger hun.

Beskyldt for løgn
Tidligere i år hævdede Northcapital på sin hjemmeside, at selskabet havde købt en af verdens største smaragdminer, Belmont-minen i Brasilien. Og aftalen skulle være indgået allerede i december 2018.

Nyheden om opkøbet af den store mine blev også givet videre til Erhvervsstyrelsen, viser et dokument, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Men der er bare ét problem: I det sydamerikanske land kan man ikke genkende historien.

- Det, som danskerne har skrevet, har skabt en masse problemer. For folk tror, at minen er solgt. Vi har forhandlet, men intet er faldet på plads. Belmont-minen tilhører fortsat min familie, siger Marcelo Ribeiro, som er direktør for smaragdminen og barnebarn af dens grundlægger. Han er tilmed et internationalt anerkendt navn i ædelstensbranchen.

Så det er altså ikke sandt, når Northcapital skriver, at de har købt minen i 2018?

- Nej. Der har været forhandlinger, men på grund af forskellige omstændigheder er det ikke faldet på plads. Og jeg ved heller ikke, om det kommer til at ske, siger brasilianeren og tilføjer, at han flere gange har bedt det danske selskab om at fjerne et billede af minen fra dets hjemmeside.

Artiklen fortsætter under billedet.

Belmont-minen i Brasilien er en af verdens største smaragdminer. Foto: Andrew Lucas/PR-foto
Belmont-minen i Brasilien er en af verdens største smaragdminer. Foto: Andrew Lucas/PR-foto

Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål om sagen til Northcapital, som selskabet ikke har besvaret. Dog skriver selskabets ejer og direktør Werner Schmidt i en mail til Ekstra Bladet.

- For så vidt angår oplysningerne på hjemmesiden og i regnskabet, er de naturligvis korrekte.

Ikke noget kontor
Northcapitals store plan er at lave et investeringsprodukt baseret på prisudviklingen i ædelsten, som pensionskasser og andre kan skyde penge i.

Og skal man tro selskabets hjemmeside, har det afdelinger i Brasilien, USA og Tyskland, mens hovedkontoret ligger i København.

Men da Ekstra Bladet henvender sig på selskabets adresse, Havnegade 39 tæt på Nyhavn, viser det sig at være et kontorhotel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Northcapital har adresse i dette kontorhotel tæt på Nyhavn. Men her kan man ikke træffe ledelsen, fortæller en receptionist. Foto: Ekstra Bladet
Northcapital har adresse i dette kontorhotel tæt på Nyhavn. Men her kan man ikke træffe ledelsen, fortæller en receptionist. Foto: Ekstra Bladet

Og her er det ikke ikke muligt at træffe Northcapitals ledelse, fortæller en receptionist.

- Vi modtager kun deres post. De har ikke noget kontor her, siger hun.

Northcapital har ikke besvaret Ekstra Bladets spørgsmål om, hvorfor selskabet ikke har noget fysisk kontor.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+