Halal er overalt

Du ved ikke, hvad du køber: Den muslimske slagtemetode bliver brugt på store slagterier, men der er ingen krav til mærkning af kødet

<billedtekst_negativ>Der er flere forskellige mærker, der bliver sat på halal-slagtet kød –<133>men meget får slet ikke mærket på, og forbrugeren har derfor ikke muligheden for at sige nej til halal. <cutline_credit> Polfoto/billedmanipulation</cutline_credit></billedtekst_negativ>
<billedtekst_negativ>Der er flere forskellige mærker, der bliver sat på halal-slagtet kød –<133>men meget får slet ikke mærket på, og forbrugeren har derfor ikke muligheden for at sige nej til halal. <cutline_credit> Polfoto/billedmanipulation</cutline_credit></billedtekst_negativ>

Danske kølediske, institutioner og restauranter oversvømmes med halalkød.

I dag er stort set alt kyllingekød halalslagtet og mærket med et lille halalmærke – typisk på bunden af pakken.

Anderledes står det til med oksekød, hvor forbrugerne langtfra ved, om deres danske bøf er halalslagtet.

Hver uge slagter de danske slagterier tonsvis af halalkød til kølediskene, men fra myndighedernes side er der ingen krav om, at kødet skal halalmærkes.

Hospital indfører halalkød

Mogens Nielsen Kreaturslagteri i Herlufmagle på Sjælland slagter stort set det hele halal –også uden at infomere om det i den videre proces.

- Det er stort set 100 procent, siger Mogens Jensen.

- Men alt jeres kød, som er halalslagtet, bliver ikke mærket?

- Nej, det gør det ikke.

- Vi har ingen kunder, som siger ’vi vil ikke have noget, som er halalslagtet’, siger ejer og direktør Mogens Nielsen, der fortæller, at slagteriet leverer til både slagtere og supermarkeder.

Se kortet: Her er frikadellefrit i daginstitutionerne

Danish Crown og Århus Slagtehus lader det være op til kødgrossisten at informere om, hvorvidt kødet er halalslagtet. På Århus Slagtehus er mellem 50 og 80 procent halalslagtninger, oplyser direktør Svend Erik Sjællænder-Pedersen.

At producenterne på den måde pådutter danskerne halalslagtet kød, møder hård kritik fra en af Danmarks førende eksperter i mellemøstlige studier og integration Mehmet Ümit Necef, der er lektor på Syddansk Universitet.

Hospital indfører halalkød: 'Jeg vil ikke spise det'

- Det er uetisk. Hvis forbrugeren gerne vil vide, om det er halalslagtet, mener jeg, at producenten er etisk forpligtet til at informere om det, siger han.

Samtidig peger Mehmet Ümit Necef på, at hensynet til en minoritet som muslimer eller jøder ofte kan betyde, at andre bliver stødt.

- Hvis hospitalsbestyrelsen eller køkkenet skal tage hensyn til alle krav, bliver det meget vanskeligt. Derfor kan de tage en beslutning, som nogenlunde passer til alles behov. Problemet er, at det kan støde andre grupper, som ikke deler disse traditioner, siger han.

Læs meget mere i Ekstra Bladet i dag:

- Kyllingeproducenter: Derfor gør vi det

- Hvidovre Hospital: Det er op til politikerne

- Fødevarestyrelsen: Ikke noget problem