Halal-nægter: Lars bortvist fra sit job

Lars Frederiksen er efter fem år blevet bortvist fra sit job hos Alfa Laval. Årsag? Han nægtede at skrive under virksomhedens halal-regler

Lars Frederiksen er fortørnet over, at han blev bortvist, fordi han nægtede at skrive under på et tilsagn om halal-certificering. Privatfoto
Lars Frederiksen er fortørnet over, at han blev bortvist, fordi han nægtede at skrive under på et tilsagn om halal-certificering. Privatfoto
Følg Samfund

I fem år har Lars Frederiksen passet sit arbejde hos Alfa Laval i Nakskov.

Men i november var det pludselig slut. Lars blev bortvist og fulgt ud af sin tillidsmand. Årsag? Han nægtede at skrive under på virksomhedens halal-regler

Det fortæller Lars Frederiksen til Ekstra Bladet.

- Det startede for to år siden, hvor vi alle fik en form for skema, hvor vi skulle udfylde og skrive under, men jeg lagde det tomt tilbage i bøtten. Der var en masse spørgsmål om halal, og det er imod min overbevisning, så jeg nægtede at skrive under.

- 5. november ringer min telefon pludselig, og jeg bliver kaldt til samtale. Her får jeg at vide, at jeg er blevet bortvist på stedet. Uden løn. Og så følger tillidsmanden mig ud foran porten, siger Lars Frederiksen til Ekstra Bladet.

Dybt åndssvagt
Et halal-certifikat betyder, at fødevareproducenter overholder halal-standarderne før, under og efter produktionen. Det er blandt andet et krav fra mange kunder i Mellemøsten, og da Alfa Laval producerer udstyr til at bearbejde fødevarer, så har mange af deres kunder også et halal-krav.

Men det ønskede Lars Frederiksen ikke at skrive under på, og selv om han kun arbejder som maskinreparatør i virksomheden og ikke direkte har noget at gøre med produkterne, så fik han sparket.

- Det er jo dybt åndssvagt, da jeg slet ikke har berøring med deres produkter. Altså hvis de ikke ville have mig ansat, så kunne de jo bare fyre mig.

- Det havde været fint nok, men nu bliver jeg behandlet som en kriminel. Jeg har passet mit arbejdet hver dag, så jeg er meget fortørnet over det, siger Lars Frederiksen til Ekstra Bladet.

- Hvorfor var det så vigtigt for dig at sige fra over for halal?

- Jamen, for mig handler det om en den dybere mening. Jeg er dybt imod det her, og islam sniger sig mere og mere ind i hele vores samfund. Og nu også på vores arbejdspladser. Det er efter min mening helt forkert, siger Lars Frederiksen

Sagen blev i første omgang beskrevet i Folketidende, hvor DF-formanden reagerede kraftigt på Lars Frederiksens historie.

Mulig retssag
Ifølge Lars Frederiksen har der i kølvandet på bortvisningen været to mæglingsmøder mellem ham og ledelsen. Han fortæller, at han på det første møde blev tilbudt 25.000 kr. for at lukke sagen, mens de anden gang prøvede med 40.000.

- Det sagde så, at hvis jeg accepterede, så skulle jeg lade sagen falde og ikke udtale mig til pressen. Men jeg har 90.000 til gode, hvis jeg bliver fyret, så det vil jeg selvfølgelig ikke, siger Lars Frederiksen til Ekstra Bladet.

Derudover fortæller han, at han på nuværende tidspunkt er i dialog med sit forbund, der overvejer muligheden for at tage sagen videre til arbejdsretten.

I mellemtiden har Lars Frederiksen fået et nyt job.

Ekstra Bladet har anmodet om et interview med Managing Director i Alfa Nakskov. Hun ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men skriver følgende:

Vi ønsker fortsat ikke at kommentere på den pågældende sag, der kører i regi af Dansk Metal og Dansk Industri. Vi vil dog gerne understrege, at vi aldrig har bedt nogen medarbejdere om at skrive under på et halalcertifikat. Det er vores virksomhed, der er certificeret. Ikke vores medarbejdere. Vil det være muligt at berigtige dette overfor læserne?

Vores certificering er betinget af, at vores medarbejdere skriver under på, at de har modtaget træning i de produktionsrelaterede krav, som vi som virksomhed skal opfylde for at være certificerede.  Det gælder fx, at vi skal have dokumentation fra vores råvareleverandører på, at de overholder kravene, og at rå-, mellem- og færdigvarer skal beskyttes mod forurening (støv, skidt, skadedyr, ethanol samt produkter lavet af gris, fx børster og koste svinehår).

Vi er certificeret, fordi vi blandt andet sælger vores produkter til fødevarevirksomheder og mejerier, der stiller krav til deres leverandører. For mange af vores kunder, der eksporterer til fx Mellemøsten og vestlige lande med store muslimske befolkninger, er halalcertificeringen et krav helt på linje med andre typer certificering.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind