Han ændrede 'homo-ægteskab' til 'ægteskab'

Historisk afgørelse i USA skyldes bl.a. enkemanden Jim Obergefell, der tog kampen op mod systemet

James Obergefell fra Ohio under et tidligere retsmøde i april. 
(Foto: AP)
James Obergefell fra Ohio under et tidligere retsmøde i april. (Foto: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): I alt 32 menneskers søgsmål mod USA, er årsagen til den historiske afgørelse i Højesteret, som netop har lovliggjort homo-ægteskaber over hele USA. Men det er særligt en mand, Jim Obergefell, der betragtes som hovedansvarlig for dommen i dag.

- Tak John. Du har gjort mig til en bedre mand. Du har givet mig noget at kæmpe for. Det her er for dig, lød det for kort tid siden fra Jim Obergefell.

En af de hovedansvarlige bag søgsmålet mod staten, da han efter Højesterets dom i jakkesæt og butterfly kommenterede afgørelsen med en direkte respektfuld hilsen til sin afdøde mand John, som han holdt et foto op af foran kameraerne.

Blev gift i lufthavn
Jim Obergefell og John Arthur mødtes i 1992 og var siden da sammen i 21 år. De blev først gift 2013, kort tid før John Arthur døde, i en alder af blot 45 år, ramt af sklerose.

Men fordi homo-ægteskab var ulovligt i Ohio, måtte Jim Obergefell finde et alternativ. Det blev i Maryland, hvor han kunne få en ægteskabslicens uden, at den stærkt svækkede Arthur i første omgang var tilstede. Parret blev, efter familie og venner økonomisk havde sponsoreret et privat lægefly, gift i Baltimore-Washington International Lufthavn. 

- Vi ønskede, at vores ægteskab, vores lovlige ægteskab og 20 års forhold retten til at eksistere, har han forklaret. 

Føler sig som andenrangsborger
Parret fløj retur til Ohio mindre end en time efter vielsen, og John Arthur døde få måneder senere. Her startede den juridiske kamp for Obergefell. For Ohio ville ikke anerkende hans navn på Arthurs dødsattest. Her startede et juridisk slagsmål, som siden er blevet appelleret adskillige gange og i sidste ende er mundet ud i søgsmålet, som Højesteret skulle tage stilling til i dag. I alt 32 mennesker fra Kentucky, Tennessee, Michigan og Ohio - nogle af de 13 stater der hidtil ikke har anerkendt homoægteskaber - står bag søgsmålet, der har det officielle navn 'Obergefell vs. Hodges'.

- Det er skræmmende at tænke på, at den højste retsinstans i landet kan afgøre, at du reelt er en andenrangsborger og du ikke fortjener de samme rettigheder, beskyttelse og det samme ansvar som andre mennesker, sagde han for nylig forud for dommen til Yahoo Global.Obama: En sejr for Obergefell og Amerika
I dag blev den frygt så gjort til skamme, og med tårer i øjnene proklamerede han foran den store skare af borgere foran Højesteret, hans håb for at homoægteskaber fra i dag hører fortiden til og blot vil gå under betegnelsen ægteskab.

Præsident Obama, der under sin regeringsperiode har ytret sin støtte for de homoseksuelles rettigheder og ikke var sen til at hylde Højesterets beslutning på sin twitterprofil, sagde følgende i en tale kort tid efter afgørelsen:

- I dag er retfærdigheden opnået. Alle skal behandles lige, uanset hvem de elsker og hvem de er. Afgørelsen er en sejr for Jim Obergefell, for homoseksuelle, for børnene, hvis familier nu er på lige fod med andre, for alle som har arbejdet og bedt for forandringer, og det er en sejr for Amerika.

Kort tid efter afgørelsen har flere homoseksuelle par strømmet til kontorer rundt om i landet for at blive gift og få lovliggjort deres kærlighed. Og præsident Obama valgte desuden at give Jim Obergefell et opkald for at ønske ham tillykke.

Ifølge Yahoo Global taler Jim Obergefell til sin afdøde mand hver aften, inden han lægger sig til at sove. I månedsvis har han forestillet sig samtalen på den dag, hvor Højesteret ville tage stilling til de homoseksuelles rettigheder.

- Jeg håber, at jeg på den nat kan fortælle John om min dag og forhåbentlig sige: John, vi vandt. Vi hjalp med at skabe ægteskabs-lighed til USA, lød det i interviewet for få dage siden.

I nat kan han så med rette overlevere det glædelige budskab.

1 af 6 
2 af 6 Glædesudbrud foran Højesteret fredag. (Foto: AP)
3 af 6 Jim Obergefell kæmpede for at få lov til at stå på sin afdøde mands dødsattest i Ohio. (Foto: AP)
4 af 6 Jubel og glæde foran Højesteret. (Foto: AP)
5 af 6 Laura Zinszer og Angela Boyle blev det første viede homopar i Missouri straks efter afgørelsen fredag. (Foto: AP)
6 af 6 James Obergefell fra Ohio under et tidligere retsmøde i april. (Foto: AP)
36 kommentarer
Vis kommentarer