Han er en af Danmarks første gravide mænd

MOR ELLER FAR?: Det kan for de fleste udenforstående virke noget forvirrende, at en mand skal føde et barn. Find ud af hvordan, hvorfor og om han skal være mor eller far her

Når transkønnede Mikkel om fire uger føder et barn, er han en af de første danske mænd, der føder. Foto: Shutterstock
Når transkønnede Mikkel om fire uger føder et barn, er han en af de første danske mænd, der føder. Foto: Shutterstock

Det lyder noget nær umuligt, men det kan faktisk godt lade sig gøre. I 2018 kan en mand blive gravid, bære et barn i ni måneder for til sidst at føde det.

Gravide Mikkel er i starten af 30'erne og arbejder til dagligt som læge. Og nu er han altså også en af de første mænd i Danmark, der skal føde et barn.

Det skriver Poltiken.

- Det føles lidt som at tage en for holdet, for det kan godt være, at jeg er den første mand, der skal føde i Danmark, men jeg er nok ikke den sidste, siger han.

Mikkel er født som kvinde, men da han var i starten af 20'erne fandt han ud af, at han er transperson og begyndte sin transformation fra kvinde til mand med hormonbehandling. I 2016 skiftede Mikkel køn juridisk. Det betyder, at cpr-nummeret ender på et ulige tal i stedet for et lige og at han i systemet er registreret som mand.

Og nu, omkring to år efter er han altså en af de første i Danmark, der juridisk set er en mand, og på samme tid har et barn i sin mave. Terminen er om fire uger.

Lovændring gør det muligt
Mikkels situation har ikke altid været en mulighed. Indtil 11. juni 2014 var der nemlig en lov om, at man skal have kirurgisk indgreb eller kønskorrigerende behandling, før man juridisk kan skifte køn.

Før i tiden skulle man for eksempel blive steriliseret, før man kunne skifte køn, men sådan er det ikke længere. Derfor beholdte Mikkel sin livmoder og er nu i den lykkelige situation, at han sammen med sin mand venter barn.

Uerfarne læger
Selvom Mikkel er lykkelig over at skulle have et barn, er der også nogle udfordringer i det danske sundhedssystem, som langt fra er vant til, at mænd bliver gravide.

- Jeg har haft en fødselslæge, der sad og fortalte mig, at de var på herrens mark og ikke anede, hvad de skulle gøre. Det er problematisk at sige til en gravid. Hvis man ikke er bange i forvejen, bliver man det da, siger Mikkel til Politiken.

Han fortæller også, at mange læger er nervøse for barnets ve og vel, fordi Mikkel har taget testosteron i årevis. Derfor vil de have ham til flere undersøgelser, end andre gravide. Mikkel, der selv er læge, har forsøgt at spørge sine læger, hvad de er nervøse for. Til det svarer de, at de ikke ved, hvad der skulle kunne ske, og at det er det, der skræmmer dem.

Mikkel bliver mor
Det er ikke med hans gode vilje, men når Mikkels barn bliver født, bliver han mor - rent juridisk. Han ville hellere blive kategoriseret som far, fordi han nu altid skal forklare institutioner, læger og andre myndigheder, at han er transperson, når de spørgende kigger på den maskuline mor. Stod det til Mikkel selv, ville han bare være en normal far.

I virkeligheden hedder Mikkel ikke Mikkel. Han har valgt ikke at stå frem med navn, da der er folk i hans omgangskreds og på hans arbejdsplads, der ikke ved, at han er transperson, men Politiken kender hans identitet.

330 kommentarer
Vis kommentarer