Handicappet fleksjobber får erstatning for fyring

Virksomhed fra Billund kan have forskelsbehandlet handikappet mand, der nu får 180.000 kroner i erstatning

En handicappet afghansk mand, der blev fyret fra sit fleksjob i Billund, skal have 180.000 kroner i erstatning som følge af forskelsbehandling.

Det har Vestre Landsret afgjort, og dommen er en stadfæstelse af afgørelser fra Ligebehandlingsnævnet og byretten.

Manden kom til Danmark som asylansøger i 2000 og lider af PTSD. Gennem Vejle Kommune blev han ansat i fleksjob på Billund Plast i 2011. Han skulle arbejde i 17 timer om ugen, hvor virksomheden fik tilskud fra kommunen.

Han skulle arbejde ved tre maskiner, og det gik godt, selv om det var svært at instruere ham i nye opgaver, da han hverken kunne dansk eller engelsk.

2012 blev et dårligt år for Billund Plast som følge af stigende råvarepriser og et presset marked. I juni 2013 fyrede man så afghaneren.

I opsigelsen stod, at den skyldtes ændrede regler om fleksjob, ligesom der var indført ændrede regler for udbetaling af sygedagpenge.

Fleksjobberen mente, at der lå andet bag, og klagede over fyringen til Ligebehandlingsnævnet. Han mente, at det var hans varige handicap, der var den egentlige årsag.

I retten forklarede virksomheden desuden, at det var svært at omplacere fleksjobberen på grund af sprogvanskeligheder.

Landsretten medgiver, at virksomheden i 2012-13 havde svære økonomiske problemer, og at man måtte fyre folk. Men samtidig har Billund Plast ikke løftet beviset for, at den fyredes handicap ikke har påvirket afgørelsen.

Derfor har virksomheden ikke udelukkende taget saglige hensyn, da man skulle vælge, hvem der skulle fyres.

Det er i strid med ligebehandlingsloven, og ud over de 180.000 kroner i erstatning skal virksomheden betale sagens omkostninger på 58.000 kroner plus renter.

8 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere