Handikap-rigmand under pres: Kommuner kræver beviser

Landets kommuner betaler enorme millionbeløb til Handicapformidlingen. Men virksomheden nægter i flere tilfælde at sende efterspurgt dokumentation for de store regninger

Ekstra Bladet har bragt en række afsløringer om forretningsmænd, der - gennem statskassen - tjener millioner på samfundets mest udsatte.

Ved du noget om Handicapformidlingen? Så kontakt Ekstra Bladets journalister her

Iværksætteren Søren Rynkebjerg er blevet mangemillionær på sit firma Handicapformidlingen, der sidste år modtog over 500 millioner kroner fra kommuner og regioner.

Men nu bliver der sat alvorlige spørgsmålstegn ved hans forretningsmetoder.

En række kommuner har svært ved at gennemskue firmaets skyhøje regninger. Men Handicapformidlingen har i flere tilfælde nægtet at udlevere efterspurgt dokumentation.

Det viser dokumenter, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i. 

'Dette er jo den samme historie om og om igen…. Vi skriver nogle dokumentationskrav - I leverer noget, men ikke det hele. Næstefter undrer I jer over, at I ikke hører fra os - hvorpå historien starter forfra.'

Sådan lyder det eksempelvis i en mail til Handicapformidlingen fra Silkeborg Kommune, som i årevis har forsøgt at få udleveret dokumentation for det, som kommunen kalder 'urimeligt høje fakturaer'.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Søren Rynkebjerg (tv.) startede den guldrandede forretning sammen med sin partner Klaus Dübe (th.) i 2009. De to er i dag direktører i virksomheden. Privatfoto
Søren Rynkebjerg (tv.) startede den guldrandede forretning sammen med sin partner Klaus Dübe (th.) i 2009. De to er i dag direktører i virksomheden. Privatfoto

Millioner tilbageholdes
I flere tilfælde har kommuner meldt Handicapformidlingen til Socialtilsynet.

En af dem er Tønder Kommune, som var bekymret over de mangelfulde oplysninger fra selskabet.

'Vi har forgæves anmodet Handicapformidlingen om at redegøre/udspecificere baggrunden for regningerne,' skrev kommunen til Socialtilsynet i maj 2020.

Tønder Kommune valgte af samme grund at bremse betalinger til Handicapformidlingen. Det samme er tilfældet for Silkeborg Kommune, som tilbageholder betalinger på over tre millioner kroner.

'Der skal ikke herske den mindste tvivl om, at Silkeborg Kommune til hver en tid gerne betaler jeres tilgodehavende (..) Men Silkeborg Kommune afventer stadig de efterspurgte oplysninger og den efterlyste dokumentation,' meddelte kommunen allerede i 2018 til Handicapformidlingen.

Men sagen er fortsat ikke løst.

Artiklen fortsætter under billedet og faktaboksen ...

Da Ekstra Bladet for nylig var forbi Handicapformidlingens hovedkontor i Hvalsø på Sjælland, holdt der flere biler af mærket Tesla foran bygningen. Foto: Jonas Olufson
Da Ekstra Bladet for nylig var forbi Handicapformidlingens hovedkontor i Hvalsø på Sjælland, holdt der flere biler af mærket Tesla foran bygningen. Foto: Jonas Olufson

- Det lyder vildt

Handicapformidlingen har de seneste fem år haft et samlet overskud før skat på over 24 millioner kroner.

Og det skaber forundring hos fagforbundet FOA.

- Det er ikke slet ikke alle ordninger på handicapområdet, man kan tjene penge på. Man kan tjene penge på administrationsdelen, og hvis den kan genere så stor en stigning, så lyder det vildt, forklarer næstformand Thomas Enghausen.

Samtidig er selskabets omsætning - der kommer fra de offentlige kasser - steget fra 168 millioner kroner i 2015 til ca. 600 millioner kroner i 2020.

- Spørgsmålet er, hvad kommunerne gør; er de kritiske, eller betaler de bare ved kasse et? De skal jo være det demokratiske værn, der sikrer, at det, der bliver betalt, er ret eller rimeligt, siger Thomas Enghausen.

- Vi må ikke
Handicapformidlingen står for alt det praktiske omkring personer med handikap.

Regningerne betales dog af kommunerne, hvoraf flere har efterspurgt lønsedler og ansættelseskontrakter fra selskabet for at kunne føre kontrol med betalingerne.

'Vi må ikke udlevere lønsedler til jer af hensyn til persondata-beskyttelsesloven,' lyder den typiske afvisning fra ejer Søren Rynkebjerg i de korrespondancer, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Og den begrundelse holder han fast i, selvom både Kommunernes Landsforening (KL) og Forvaltningsrevisionen ifølge Silkeborg Kommune har afvist, at der skulle være lovmæssige udfordringer.

Direktør til handicappet kunde: - Lille so

Skaber mistillid
Situationen har ikke ligefrem gjort Handicapformidlingen populær.

Nogle kommuner giver udtryk for, at virksomheden svarer i øst, når der bliver spurgt i vest.

'I forbindelse med modtagne fakturaer med mangelfulde oplysninger og ved årsopgørelser er det en udfordring af få den nødvendige dokumentation,' skriver Ulla Wernberg-Møller, handikapchef hos Ikast-Brande Kommune, til Ekstra Bladet.

Silkeborg Kommune beskriver direkte, at de vage svar har skabt 'mistillid'.

'Materialet giver anledning til en række kritiske bemærkninger, da vi ikke finder kvaliteten af fremsendte på det niveau, som vi med rette kan forvente af en professionel virksomhed,' har kommunen tidligere meddelt Handicapformidlingen.

- Vi har intet at skjule

Selvom flere kommuner har svært ved at få Handicapformidlingen til at udlevere ordentlig dokumentation, forsøger selskabet ikke at skjule noget.

Det fastslår direktør og ejer Søren Rynkebjerg.

'Absolut ikke. Vi har intet af skjule og er altid parate til at svare på spørgsmål,' skriver han i en mail til Ekstra Bladet.

Et spørgsmål om penge
Direktøren fortæller samtidig, at Handicapformidlingen har sendt det, som selskabet 'er forpligtet til'.

'Vi har gjort det klart for Silkeborg Kommune, at hvis vi skal fremsende mere dokumentation, end vi er forpligtet til, så skal det være med tilsvarende ekstra administrativ aflønning,' skriver Søren Rynkebjerg.

Han erklærer sig samtidig 'helt uforstående' overfor Silkeborg Kommunes beslutning om at tilbageholde betalinger for et millionbeløb til hans selskab.

Holder stædigt fast
Både Ikast-Brande Kommune, Tønder Kommune og Silkeborg Kommune har udtrykt utilfredshed med manglende dokumentation fra Handicapformidlingen.

Men ejer Søren Rynkebjerg holder stædigt fast i, at der kun er en udfordring med sidstnævnte.

'Ingen af de 87 andre kommuner har svært ved at gennemskue vores regnskaber eller måden, vi opgør faktureringen på,' skriver han.

Ved du noget om Handicapformidlingen? Så kontakt Ekstra Bladets journalister her

Ekstra Bladet har tidligere fortalt, hvordan virksomhedens direktør kaldte en af de handicappede kunder for so.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers