Annonce:
Annonce:

Hanna står midt i kolera-helvede: - Det er hjerteskærende at opleve

Hanna Broberg er udsendt i Yemen med Læger Uden Grænser. Hun fortæller til Ekstra Bladet,at der dagligt kommer flere hundrede patienter ind med kolera

Annonce:
Følg Samfund

Mindst 300.000 mennesker er lige nu smittet med den voldsomme diarrésygdom kolera i Yemen. Samtidig er der borgerkrig i landet, hvilket kun gør det sværere at behandle de mange syge mennesker, som har brug for hjælp.

Svenske Hanna Broberg er dog en af de personer, som er draget til Yemen for at give en hånd med i kampen mod sygdommen. Hun er administrativ medarbejder hos Læger Uden Grænser, og hun har nu været i byen Abs i en af de værst ramte regioner, Hajja, i en måned.

- Nogle dage har vi 300 nye patienter, andre dage har vi 500. Derfor er der super travlt, og man bliver bare nødt til at arbejde. Derfor er der ikke rigtig tid til at stoppe op og tænke over, hvad man står i, siger Hanna Broberg over en telefon fra Yemen.

Artiklen fortsætter under billedet:

Hanna Broberg har været i Yemen i en måned. Hun har tidligere været udsendt i Sri Lanka, DR Congo og Papua Ny Guinea. Foto: Læger uden Grænser
Hanna Broberg har været i Yemen i en måned. Hun har tidligere været udsendt i Sri Lanka, DR Congo og Papua Ny Guinea. Foto: Læger uden Grænser

Annonce:

7000 smittes om dagen
Kolera er med den rette behandling ikke lig med døden. Desværre er det bare ikke overalt i Yemen, at folk har adgang til hospitalshjælp.

- Det er først, når patienterne har gået med det længe og er blevet meget dehydrerede, at det er dødeligt. Ellers kan vi godt behandle sygdommen, siger Hanna Broberg.

I øjeblikket bliver 7000 over hele Yemen smittet hver dag. Krisen skyldes i høj grad den borgerkrig, der udkæmpes mellem to befolkningsgrupper, der begge gerne vil have regeringsmagten i landet.

Borgerkrigen har ødelagt store dele af saniteten i landet, og derfor er drikkevandet ikke rent. Det er en af hovedårsagerne til, at så mange smittes hele tiden.

- Man kan ikke sige, at vi ser en bestemt type patienter herinde. Kolera rammer alle. Desværre ser vi dog mange gravide, som mister babyerne, fordi kvinderne er så dehydrerede på grund af sygdommen, siger Hanna Broberg.

Artiklen fortsætter under billedet:

En lille pige skal have væske intravenøst for at blive hydreret. Foto: AP
En lille pige skal have væske intravenøst for at blive hydreret. Foto: AP
 

'Er du bange?'
I august sidste år blev hospitalet i den by, Hanna Broberg er i, bombet.

Annonce:

- Derefter så vi, at mange ikke turde gå hen til hospitalerne, fordi de var bange for, at det ville ske igen. Man troede, hospitalerne var sikre, men så blev man bange. Nu er folk dog ved at genvinde tilliden til, at man godt kan være der, siger hun.

Læger uden Grænser deler informationer med alle parter i borgerkrigen og sikrer sig, at de ved, hvor hospitalerne er, så de ikke bomber dem.

- Mine kolleger fortæller mig, at hver gang man hører fly, så bliver patienterne bange. Nogle kan finde på at gå, fordi de bliver angste.

- Hvad med dig? Er du bange?

- Jeg har ikke rigtig haft tid til at tænke over det. Men vi tager sikkerhed så seriøst, at nej: Jeg har ikke følt mig bange. Men det er klart, at det er hjerteskærende at se, hvordan borgerkrig og sygdom kan ramme en befolkning så hårdt, siger Hanna Broberg.

FN anslår, at borgerkrigen i Yemen er skyld i, at 14,5 millioner mennesker står uden adgang til rent vand. Når vandet ikke er rent, spredes kolera med lynets hast.

Fakta om kolera

Kolera forekommer i dag primært i fattige områder af Asien, Afrika og Latinamerika, og i Danmark kan man blive vaccineret imod sygdommen, inden man rejser ind i områder, hvor sygdommen findes.

Symptomerne er akut og voldsom diarré, der kan være meget vandigt. Der er typisk hverken feber eller mavesmerter, men diarréen er så massiv, at man hurtigt kommer i underskud af væske og salt. Det er derfor ofte dehydrering, patienterne dør af.

Mange kan bære bakterien uden at blive syge.

Man smittes normalt af kolera gennem føden eller vand, der er forurenet med bakterierne. Smitten kan overleve længe i vand og kan endda vokse i mad, der opbevares uden for køleskab. Kun sjældent smitter sygdommen fra person til person.

Man forebygger sygdommen ved at opretholde en god hygiejne i især køkkenområdet. Vaccinen, Dukarol, giver 80 procents beskyttelse i op til to år, og man tilbyder den typisk til hjælpearbejdere, der er udstationeret i ramte områder. Det er ikke almindeligt, at turister vaccineres.

Man behandler smittede med masser af væske og salte. Det kan være så slemt, at væsken skal gives intravenøst.

Behandles man i tide, er dødeligheden meget lav.

Kilde: Statens Serum Institut.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: