Mindst 300.000 mennesker er lige nu smittet med den voldsomme diarrésygdom kolera i Yemen. Samtidig er der borgerkrig i landet, hvilket kun gør det sværere at behandle de mange syge mennesker, som har brug for hjælp.
Svenske Hanna Broberg er dog en af de personer, som er draget til Yemen for at give en hånd med i kampen mod sygdommen. Hun er administrativ medarbejder hos Læger Uden Grænser, og hun har nu været i byen Abs i en af de værst ramte regioner, Hajja, i en måned.
- Nogle dage har vi 300 nye patienter, andre dage har vi 500. Derfor er der super travlt, og man bliver bare nødt til at arbejde. Derfor er der ikke rigtig tid til at stoppe op og tænke over, hvad man står i, siger Hanna Broberg over en telefon fra Yemen.
Artiklen fortsætter under billedet:
7000 smittes om dagen
Kolera er med den rette behandling ikke lig med døden. Desværre er det bare ikke overalt i Yemen, at folk har adgang til hospitalshjælp.
- Det er først, når patienterne har gået med det længe og er blevet meget dehydrerede, at det er dødeligt. Ellers kan vi godt behandle sygdommen, siger Hanna Broberg.
I øjeblikket bliver 7000 over hele Yemen smittet hver dag. Krisen skyldes i høj grad den borgerkrig, der udkæmpes mellem to befolkningsgrupper, der begge gerne vil have regeringsmagten i landet.
Borgerkrigen har ødelagt store dele af saniteten i landet, og derfor er drikkevandet ikke rent. Det er en af hovedårsagerne til, at så mange smittes hele tiden.
- Man kan ikke sige, at vi ser en bestemt type patienter herinde. Kolera rammer alle. Desværre ser vi dog mange gravide, som mister babyerne, fordi kvinderne er så dehydrerede på grund af sygdommen, siger Hanna Broberg.
Artiklen fortsætter under billedet:
'Er du bange?'
I august sidste år blev hospitalet i den by, Hanna Broberg er i, bombet.
- Derefter så vi, at mange ikke turde gå hen til hospitalerne, fordi de var bange for, at det ville ske igen. Man troede, hospitalerne var sikre, men så blev man bange. Nu er folk dog ved at genvinde tilliden til, at man godt kan være der, siger hun.
Læger uden Grænser deler informationer med alle parter i borgerkrigen og sikrer sig, at de ved, hvor hospitalerne er, så de ikke bomber dem.
- Mine kolleger fortæller mig, at hver gang man hører fly, så bliver patienterne bange. Nogle kan finde på at gå, fordi de bliver angste.
- Hvad med dig? Er du bange?
- Jeg har ikke rigtig haft tid til at tænke over det. Men vi tager sikkerhed så seriøst, at nej: Jeg har ikke følt mig bange. Men det er klart, at det er hjerteskærende at se, hvordan borgerkrig og sygdom kan ramme en befolkning så hårdt, siger Hanna Broberg.
FN anslår, at borgerkrigen i Yemen er skyld i, at 14,5 millioner mennesker står uden adgang til rent vand. Når vandet ikke er rent, spredes kolera med lynets hast.