Bagsiden af det pressede boligmarked i især København og Aarhus er velkendt. Sælgere og udlejere har fat i den lange ende, og unge mennesker, på tærsklen til at skulle begynde på en uddannelse i en af landets to største byer, er ofte rede til at gå langt for at få tag over hovedet.
En af dem er Nikoline Bredmose, som i juli sammen med sin kusine, Hannah Houlind, indbetalte 28.000 kroner i depositum til et boligsvindler-ægtepar. Kusinerne betalte uden at have set den 52 kvadratmeter store lejlighed på ydre Østerbro, som de ville leje for 8500 kroner om måneden, inklusiv forbrug.
- Vi fandt lejligheden på boligsurf.dk, som er valideret med nem-id. Det virkede derfor super troværdigt, og min kusine og jeg glædede os helt vildt til at skulle flytte ind 15. juli. Vi havde set billeder af lejligheden på nettet, og vi var løbende i skriftlig og telefonisk kontakt med udlejeren, fortæller 21-årige Nikoline Bredmose, der fornylig begyndte at læse dansk på Københavns Universitet.
Banken bekymret
Kusinernes mistanke blev først vakt, da Nikoline få dage inden den planlagte indflytningsdato på vej hjem fra ferie blev ringet op i lufthavnen i Napoli af sin bank, der gav udtryk for bekymring. Nikoline og Hannah havde 30. juni indbetalt depositum-beløbet på 28.000, men Nikolines bank havde fået en henvendelse fra 'udlejerens' bank, som gav anledning til panderynker.
Efter at være returneret til Danmark opsøgte Nikoline og Hannah 'udlejeren' 13. juli, og her gik det op for de to kusiner, at de var blevet taget ved næsen.
- Kvinden, der bor i lejligheden, havde jo samtidig fået misbrugt sin identitet, så hun var selvfølgelig helt uskyldig, siger Nikoline Bredmose, der straks meldte boligsvindlen til politiet.
Vi var pressede
Nikoline Bredmose fortsætter:
- Nej, vi vil aldrig igen sætte penge ind på en konto til nogen for noget, som vi kun har set billeder af, og vi ærgrer os stort over, at vi gjorde det. Men vi var pressede og troede hele vejen på udlejerne, fordi de var nem-id-validerede og agerede på en anerkendt boligportal (boligsurf.dk).
Nikoline Bredmose og Hannah Houlind har rejst erstatningskrav for at få deres 28.000 kroner tilbage, men de regner ikke umiddelbart med, at det sker.
- Vi har fået en kæmpe lærestreg, og det er det. Livet går videre, siger Nikoline Bredmose, som sammen med kusinen siden fandt en 'rigtig' lejlighed på Nørrebro, som de nu bor i.
I fængsel for boligsvindel
I sidste uge blev et ægtepar - en mand på 55 og en kvinde på 28 år - ved Retten i Aarhus idømt henholdsvis et år og ni måneder og tre og et halvt års fængsel for omfattende boligsvindel. Parret dømtes for i mindst 14 tilfælde at have forsøgt at udleje boliger, som de ikke havde råderet over, og de tjente knap 275.000 kroner i perioden fra januar til juli i år på at få godtroende lejere som Nikoline Bredmose til at indbetale depositum-beløb på helt op til 56.000 kroner.
Ude af den i et døgn
20-årige Lisbeth Christiansen og hendes veninde Maria Dahl Schmidt var også snublende tæt på at blive 29.000 kroner fattigere, da de hos det samme boligsvindler-par troede, at de havde sat sig på en 76 kvadratmeter stor lejlighed i det vestlige Aarhus forud for deres studiestart på henholdsvis ingeniør- og lærerstudiet for få uger siden.
De to veninder nåede sågar at indbetale depositum-beløbet på i dette tilfælde 29.000 uden at have set lejligheden, men i modsætning til med Nikoline Bredmose og kusinen, så havde banken kontaktet politiet, fordi de mistænkte 'udlejeren' for svindel.
- Vi nåede at være helt ude af den og meget kede af det i et døgns tid, indtil politiet heldigvis fortalte os, at vi kunne få vores penge igen, siger Lisbeth Christiansen, der kommer fra Sønderjylland.
Lisbeth og Maria hoppede i med begge ben, efter at en udlejer ved navn 'Josefine' i første omgang svarede, at hendes lejlighed var lejet ud. Hun - Josefine - vendte dog tilbage få dage senere, fordi den første lejer var sprunget fra, idet vedkommende ikke havde betalt depositum.
Alles kamp mod alle
- Vi spurgte ind til lejligheden og den falske udlejer (Josefine) virkede meget troværdig i telefonen, og hun sendte flere billeder af boligen. Hun pressede herefter på ved at skrive, at der var rigtig mange interesserede, men at vi kunne få lejligheden ved at indbetale depositum med det samme, hvorefter vi kunne se den et par dage efter, fortæller Lisbeth Christiansen og forklarer, hvorfor hun og veninden betalte depositum til en udlejer og lejlighed, som de aldrig havde set i virkeligheden:
- Vi vidste, at det var alles kamp mod alle, men selvfølgelig kan vi godt se nu, at det var dumt.
Lisbeth Christiansen og Maria Dahl Schmidt fandt siden - ligesom deres københavnske lidelsesfæller - en anden 'rigtig' lejlighed i Aarhus.
Ægteparret, som blev dømt i sagen i sidste uge, er begge tidligere dømt for bedrageri.
Ægtepar boligsvindlede sig til over kvart million