Har betalt til a-kassen 39 år: Jeg har smidt penge ud af vinduet

Else Marie har betalt til sin a-kasse i 39 år, men hvis kommissionens forslag bliver til virkelighed, så har hun ikke længere ret til at få dagpenge

Hvis de nye forslag bliver en realitet, så vil det skabe utryghed for 59-årige Else Marie, der har betalt til sin a-kasse i 39 år. (Foto: Privat)
Hvis de nye forslag bliver en realitet, så vil det skabe utryghed for 59-årige Else Marie, der har betalt til sin a-kasse i 39 år. (Foto: Privat)

Hvad vil Dagpengekommissionens forslag have af betydning for dig, hvis de bliver gennemført? Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Opdateret 21.41:

Ekstra Bladet er efterfølgende blevet kontaktet af Dagpenge kommissionens formand, Nina Smith, der oplyser, at der er tale om en fejl i rapporten. Else Marie har ret til dagpenge, da hun blot skal tjene 17.700 kroner gange 12 - altså 212.000 kroner - på tre år.

- Når jeg ser formuleringen nu, så kan jeg godt se, at vi skulle have formuleret det anderledes. Det er en en misforståelse, og vi er selv skyld i det. Jeg køber fuldstændig, at vi selv er skyld i det, for vi har ikke formuleret det godt nok, siger Nina Smith til Ekstra Bladet.

39 år.

Så lang tid har 58-årige Else Marie Andreasen troligt betalt sit månedlige kontingent til sin a-kasse.

Men hvis det nye forslag til en ændring af dagpenge-reglerne ender med at blive vedtaget i Folketinget, så står hun med en lang næse og ingen ret til dagpenge.

Årsag: Hun tjener ikke nok.

Dagpengekommissionen foreslår nemlig, at man skal tjene mindst 17.700 kroner om måneden i et år for at optjene retten til dagpenge, og det er for meget for vejlenseren.

- Jeg er ansat i Kvickly, og min løn er under de 17.700 om måneden, som man skal tjene, hvis det nye forslag bliver vedtaget.

Rebecca Berg mener, at nyuddannede skal have en chance for at finde et arbejde, før man skærer i deres dagpengesats (Foto: Josephine Fogsgaard). Samfund - 19. okt. 2015 - kl. 16:31 Nyuddannet i dagpengemøllen: Giv mig en chance

- Det synes jeg er meget unfair, når jeg har betalt til min a-kasse i så mange år. Det føles lidt som om, at jeg har smidt penge ud af vinduet, siger Else Marie Andreasen til Ekstra Bladet.

Meget utrygt
Else Marie Andreasen er heldigvis stadig i job. Et job på 30 timer om ugen, som hun passer hver dag og er glad for, men hvis uheldet er ude og hun pludselig bliver fyret, så kan det give store holder i økonomien.

- Det er en meget utryg situation. Jeg er rigtig glad for mit job, men hvis jeg bliver fyret, så står jeg uden indkomst.

Dansk politik - 19. okt. 2015 - kl. 13:44 Kommission om karensdage: Folk skal have små skub

- Samtidig har jeg en dum alder i forhold til at få noget nyt. Det synes jeg er vigtigt, at regeringen får at vide, inden de vedtager noget, siger Else Marie Andreasen.

Den 59-årige sidder ligesom mange andre danskere i kassen i et supermarked, og hun har en lang række kolleger, der er i samme situation som hende.

’Nyuddannede skal have mindre’
Modsat Else Marie Andreasen, så er 39-årige Brian Poulsen fra Horsens selv fanget i dagpenge-systemet. Et system, som han er røget ind og ud af mange gange. Alligevel ser han positivt på de nye forslag. Der skal ske noget, mener han.

Brian Poulsen (Foto: Privat)
Brian Poulsen (Foto: Privat)
 

- Jeg synes , at det er rigtig godt, at du kan genoptjene retten til dagpenge ved bare at arbejde en dag.

Se også: Engell om dagpenge: Det skal trio lægge arm om

- Derudover er det helt fair, at de nyudannede ikke får så meget understøttelse i starten. I mine øjne har de nyuddannede jo ikke været ude og tjene noget ind, så det er et godt forslag fra kommissionen.

Men det er Rebecca Berg langt fra enig i.

- Jeg er først lige kommet ind i dagpengemøllen, og jeg synes, man skal give mig en chance til at finde et arbejde, der passer til min uddannelse, inden man begynder at presse mig økonomisk, siger hun til Ekstra Bladet.

Vil ikke sidde i Netto
Hun er nyuddannet dyrlæge og har været på dagpenge i to måneder og har sendt de obligatoriske syv ansøgninger om måneden.

- Jeg vil vildt gerne ud og have et job, for jeg gider ikke at sidde derhjemme. Jeg satser ikke på at være ledig i to år, men samtidig har jeg heller ikke tænkt mig at sidde i Netto.

Rebecca Berg (Foto: Josephine Fogsgaard)
Rebecca Berg (Foto: Josephine Fogsgaard)

- Jeg vil bruge min uddannelse, siger hun og forklarer, at der er mangel på arbejde for dyrlæger, da der bliver uddannet alt for mange.

I værste tilfælde overvejer hun at søge mod Sverige for at finde et dyrlæge-job.

192 kommentarer
Vis kommentarer