Har brugt millioner på nye uniformer: 'Man vil helst ikke ligne en fra McDonalds'

Otte år og en millionregning senere, er DSB' nye uniformer nu ved at være klar, men design og former har ført til en 'læserstorm' i DSB's medarbejderblad

Sådan kommer de nye uniformer til at se ud. Udover det viste, kommer der også til at være et mindre udvalg af jakker til sommer- og vinterbrug. Foto: DSB
Sådan kommer de nye uniformer til at se ud. Udover det viste, kommer der også til at være et mindre udvalg af jakker til sommer- og vinterbrug. Foto: DSB

Går alt efter planen, kan DSB's togførere- og kontrollører næste år trække i en helt nydesignet uniform.

Det er vel at mærke otte år efter, man igangsatte projektet, der indtil nu står Statsbanerne i 5,3 millioner kr - eksklusiv interne omkostninger, for eksempel løn.

Man kunne tro, at man med otte års tilløb til en ny uniform ville ramme den lige i knaphullet, men mange medarbejdere har været alt andet end tilfredse.

- Skjorter til uniformsbrug skal helst være ensfarvede. Man vil helst ikke ligne en medarbejder fra McDonalds, når man går gennem toget, skriver en ansat i en kommentar i medarbejderbladet Ind&Se.

Million brugt til modeshow og præmier i DSB: Nye uniformer har været syv år undervejs

En anden medarbejder sætter da også spørgsmålstegn ved, om det har været smart at bruge over fem millioner på uniformer.

- Jeg hælder bestemt mere til vores nuværende uniform, som er pæn og neutral. Hvorfor i det hele taget bruge penge på ny uniform, når der skal spares...det hænger ikke sammen. Det er en ommer, skriver en kvindelig togfører.

Mest debatterede nogensinde
Ifølge journalisterne på medarbejderbladet har artiklen om de nye medarbejderuniformer været den heftigst debatterede nogensinde, og der er da mange, der udtrykker samme holdning som ovenfor.

- Er det virkelig jeres alvor, at vi skal gå i de ternede skjorter ude blandt vores passagerer? Man trækker - efter min mening - al troværdighed/myndighed ud af jobbet som togfører/s-togsrevisor (togkontrollør, red.), hvis vi går bort fra de ensfarvede skjorter og skal gå i ternede skjorter, skriver en mandlig togfører.

DSB efter shitstorm: Historien er overdramatiseret

Til det spørgsmål svarer Tine Moe Svendsen, underdirektør for HR Aftaler og Vilkår i DSB:

- Uniformen skal ses i sin helhed. Samlet set skal den utrykke det, DSB står for: professionalisme og service. Derfor spiller den røde farve også en rolle, da det er DSB's farve.

Klar i 2018
Der er da også nogen, der er en smule positive ved de nye uniformer:

- Synes det er flot med den røde farve på cardiganen, skriver en kvindelig ansat.

Uniformerne er netop blevet testet af 70 medarbejdere, og DSB forventer stadig, at uniformerne vil nå ud til alle 3.500 togførere- og kontrollører i løbet af 2018. Ordren om de mange uniformer skal dog først sendes i udbud, fortæller Tine Moe Svendsen til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet talte tidligere i dag med Tine Moe Svendsen om, hvordan det har kunnet tage så mange år og koste så mange millioner at designe de nye uniformer. Du kan læse interviewet nedenfor.

DSB: Vi skal køre tog - ikke designe tøj

Ekstra Bladet har talt med den ansvarlige for projektet, Tine Moe Svendsen, underdirektør for HR og vilkår i DSB, om, hvorfor det har taget syv år at udvikle de nye uniformer.

Hvorfor skal I overhovedet have nye uniformer?
Vi synes, at vi skal have et mere moderne look. De nuværende uniformer er cirka 20 år gamle, og i den tid er der kommet mange nye materialer at lave tøj af. Så det er en kombination af de to.

Hvorfor har I været så længe om det?
De præcise årsager til, at det har taget så lang tid, kender jeg ikke. Jeg er først kommet på det her projekt i midten af 2016, så jeg kender ikke baggrunden for de beslutninger, der er truffet undervejs. Men jeg synes jeg ikke, det er hensigtsmæssigt, at det har taget så lang tid. Men nu får vi en ny uniform, og så skal vi lære af den her proces.

Hvad har I så lært?
Skulle vi gøre det igen, ville vi gå efter en standardvare. Altså købe en uniform, der allerede er designet og så sætte vores logo på.  Vi kører tog - vi er ikke en virksomhed, der designer tøj.

Hvad tænker du om, at det har kostet 5,3 millioner indtil videre?
Set over hele perioden, så er jeg enig i, at det er en dyr løsning, som vi har brugt penge på. Der er ingen tvivl om, at vi ikke skal bruge tid på at designe tøj fra bunden.

Hvor høje er de interne omkostninger?
Der findes ingen opgørelse over det interne tidsforbrug, så det ved vi ikke. Konkret er der lige nu en projektleder, der arbejder på uniformerne og få gjort et udbud klar.

DSB er nu færdige med testen af de 70 testuniformer og på baggrund af det, mener de stadig, at det er realistisk, at alle de relevante ansatte får deres nye uniformer i 2018, afslutter Tine Moe Svendsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter