Har dræbt 300 mennesker: Lejemorder er superstjerne på Youtube

John Jairo Velasquez har været med til at planlægge et mord på en præsidentkandidat. Nu ser millioner af mennesker hans videoer på Youtube

John Jairo Velasquez går under navnet 'Skipper Skræk' (dog på engelsk: Popeye, red.), og han har tidligere været gode venner med narkobaronen Pablo Escobar (Foto: AP)
John Jairo Velasquez går under navnet 'Skipper Skræk' (dog på engelsk: Popeye, red.), og han har tidligere været gode venner med narkobaronen Pablo Escobar (Foto: AP)

I slutningen af 1980'erne var John Jairo Velasquez, der dengang gik under navnet Popeye (Skipper Skræk, red) en sand frygt for enhver, der havde fingrene i klemme i narkomiljøet i Sydamerika.

Han var nemlig en af narkokongen Pablo Escobars lejemordere, og inden han blev fanget, nåede han at dræbe mindst 300 mennesker og være en del af holdet bag planlægningen af tusindvis af andre drab. Blandt andet stod han bag et flystyrt, hvor 110 personer omkom.

Nu - efter han har været 22 år i fængsel - har manden oprettet en kanal på Youtube, hvor han udgiver videoer af ham selv. Det skriver The Guardian og New York Times.

Set af millioner
Videoerne kredser i høj grad om, hvordan John Jairo Velasquez søger tilgivelse for sine handlinger som lejemorder. Han siger da også selv, at han ønsker at advare unge, nysgerrige personer om at træde i hans kriminelle fodspor.

- Fra det ene øjeblik til det andet havde jeg 1000 følgere på Youtube. Så havde jeg 2000, siger John Jairo Velasquez til The Guardian, der har snakket med ham over telefonen til den colombianske by Medellín.

Nu har den tidligere lejemorder over 117000 følgere, og næsten 10 millioner mennesker har i skrivende stund set hans videoer.

Hans nye berømmelse vækker dog sorg og harme hos nogle af de efterladte til de personer, der blev dræbt af Skipper Skræk.

Artiklen fortsætter under billedet:

Pablo Escobar og John Jairo Velasquez. Sidstnævnte kalder stadig Escobar for 'boss' i sine videoer (Foto: Facebook)
Pablo Escobar og John Jairo Velasquez. Sidstnævnte kalder stadig Escobar for 'boss' i sine videoer (Foto: Facebook)

'Som en lussing'
The Guardian har snakket med en af de sønnerne til en mand, som blev dræbt på flyet. Han fortæller til mediet, at han ser John Jairo Velasquez' Youtube-kanal som en hån mod alle ofrene.

- For os er det en lussing i ansigtet fra ham, når han nu viser sig selv som en slags ekspert uden at vise medfølelse eller samvittighedsnag, siger Gonzálo Rojas.

- Nu bliver han berømt for sine kriminelle handlinger, siger sønnen, Gonzálo Rojas.

Det får dog ikke John Jairo Velasquez til at stoppe produktionerne af de små videoer. Han vil dog gerne mødes med de pårørende til hans ofre:

- Det er vigtigt, at vi mødes, så jeg kan bede om deres tilgivelse ansigt til ansigt, siger Skipper Skræk til The Guardian.

15 kommentarer
Vis kommentarer