Har du kradset hjerter i et træ? Nu kan det fredes

Naturstyrelsen vil gerne høre fra danskere, der mener, at de har fundet et træ, som fortjener at blive fredet

Betyder træet noget helt særligt og lever op til Naturstyrelsens krav, kan det stemples som et livstræ og dermed blive fredet (Foto: Polfoto)
Betyder træet noget helt særligt og lever op til Naturstyrelsens krav, kan det stemples som et livstræ og dermed blive fredet (Foto: Polfoto)

Er der et helt særligt træ i din lokale statsskov, som, du mener, fortjener at blive stående?

Så kan du hjælpe Naturstyrelsen i et stort projekt, der går ud på at udpege ikke mindre end 500.000 'livstræer'.

- Det går ud på, at vi for at bevare biodiversiteten i skovene gerne vil udpege nogle af de gode, store træer, hvor der lever mange dyr og organismer. På den måde kan vi være med til at opretholde bestanden, siger Bent Egede Andersen, der er skovrider for Naturstyrelsen i Himmerland.

Vi fældede næsten alle træer
Bent Egede Andersen forklarer, at mange af de træer, der står i Danmark, er forholdsvis unge i forhold til, hvor gamle de egentlig kan blive.

- I 1800-tallet fællede vi rigtig meget skov, og var kun nede og have et skovareal på omkring to procent, selv om Danmark naturligt ville være et skovland, hvis vi mennesker ikke var her, siger skovrideren til Ekstra Bladet.

Derfor er der meget få rigtig gamle træer, selvom bøgen kan blive over 300 år gammel og egen flere 1000 år gammel.

- Men det vil vi gerne lave om på. Det er vigtigt at passe på de gamle træer, og de skal have lov at stå der, indtil de selv dør af ælde, siger Bent Egede Andersen.

Skovrideren forklarer, at det heldigvis forholder sig sådan, at det ofte er de gamle og mest bevaringsværdige træer, som har den lavest økonomiske værdi.

- Heldigvis, for i de gamle træer er der huller, som rigtig mange dyr kan leve i, siger Bent Egede Andersen.

Borgerne skal hjælpe
Bent Egede Andersen forventer, at projektet med at udpege de mange kommende fredede træer vil strække sig over mange år.

- Vi har cirka 100.000 hektar statsskove, og målet er, at vi skal udpege fem pr. hektar. Det er et stort arbejde, og derfor vil vi gerne have borgerne med ud og udpege de træer, som danskerne mener fortjener en fredning.

Skovrideren fortæller, at det ikke nødvendigvis behøver at være gamle træer. Det kan også være det træ, som man kradsede et hjerte i barken på, da man var barn.

- Vi laver arrangementer i alle 18 enheder af Naturstyrelsen hen over efteråret. Vi arbejder også på en app, som folk kan bruge til at sende forslag ind til os, siger Bent Egede Andersen.

I grafikken nedenfor kan du se nogle af kriterierne for et 'livstræ'. Ellers kan man tage med til Naturstyrelsens arrangementer for at udpege de særlige træer. Listen over arrangementer bliver opdateret løbende på det her link.

Hvis træet skal have en chance for at blive fredet, er det bedst, at de lever op til kriterierne på grafikken her (Foto: Naturstyrelsen)
Hvis træet skal have en chance for at blive fredet, er det bedst, at de lever op til kriterierne på grafikken her (Foto: Naturstyrelsen)
 

24 kommentarer
Vis kommentarer