Har du også undret dig? Derfor er økologisk gær så meget dyrere

Man skal ofte finde det femdobbelte beløb frem, hvis man foretrækker økologisk gær frem for almindeligt gær, når man handler

Mens det gør sig gældende for det meste økologi, at det er en smule dyrere end almindelige varer, er økologisk gær relativt set meget dyrere. Foto: Søren Gammelmark/De Danske Gærfabrikker
Mens det gør sig gældende for det meste økologi, at det er en smule dyrere end almindelige varer, er økologisk gær relativt set meget dyrere. Foto: Søren Gammelmark/De Danske Gærfabrikker

Hvis du lige har afleveret en enkelt dåse i pantautomaten og vil ind og snolde i det lokale supermarked, er du altid sikker på i hvert fald at kunne få én ting med.

Men hvis der ikke tilfældigvis er et slagtilbud på et styk frugt for en krone, må du som regel sande, at den ene krone, du har haft med dig, kun rækker til en pakke gær, som efterhånden er den eneste vare, der kan sikres til det lave beløb.

Stræber du derimod efter økologi, rækker den ene kroner dog ikke langt, og du må derfor i stedet samle flere flasker eller betale på anden vis, hvis du skal af med de fem kroner, en pakke økologisk gær ofte koster.

Heldigvis er det ikke for alle varegrupper, det gælder, at man skal betale det femdobbelte for økologi, men for dem, der vil sikre et 100 procent økologisk brød, skal der altså lidt flere penge op ad lommen når det kommer til gæret.

Svaret skal blandt andet findes i hovedkilden til gær, nemlig roemelasse, der er et biprodukt ved sukker-produktion.

- Det er en kilde som man i princippet kan få fra hele verden, men vi foretrækker roemelasse, som kommer fra Nordic Sugar, og det foregår i Nykøbing Falster og Nakskov. Og det er den primære kilde til gærproduktion, siger Nicolai Jensen, administrerende direktør i De Danske Gærfabrikker, til Ekstra Bladet.

Han understreger, at han kun taler på vegne af sin egen virksomhed, og ikke på vegne af branchen. Det er dog De Danske Gærfabrikker, der står for produktionen af langt størstedelen af den gær, man som forbruger støder på herhjemme.

Men hvor roemelasse til den normale produktion altså stammer fra Lolland-Falster, må man kigge mod udlandet for at finde økologisk roemelasse, hvilket er en af årsagerne til, at man skal betale en betragteligt højere pris for økologisk gær.

- Grundlæggende er råvaren mange gange dyrere. Og for det andet kan vi ikke tilsætte de næringsstoffer, vi gør ved konventionel produktion, så derfor er udbyttet meget lavere. Og for det tredje er mængderne så små, at det er uforholdsmæssigt meget dyrere at producere. Opstarten og rengøringen er den samme, men der er ikke de samme stordrift-fordele, som der er ved almindelig gær, siger Nicolai Jensen.

Ingen magisk formel
Han fortæller, at man startede med at producere økologisk gær i 2013, men at man siden da har oplevet pæn fremgang i efterspørgslen - på trods af de lidt højere priser.

Men hvordan kan gær i sig selv egentlig være så billigt i forhold til alle andre varer i supermarkedet? Svaret skal nok findes i lavere produktionsomkostninger end ved så mange andre produkter, men De Danske Gærfabrikker går i hvert fald ikke af vejen for at rose sig selv i den forbindelse.

- Det er ved konstant produktoptimering og investering i mere effektivt produktionsudstyr lykkedes os at kunne bibeholde en konkurrencedygtig pris uden at gå på kompromis med kvaliteten på produktet.

- Der er ikke rigtig nogen magisk formel i det, udover at det gælder om at tænke langsigtet og investere.

Foto: Søren Gammelmark/De Danske Gærfabrikker
Foto: Søren Gammelmark/De Danske Gærfabrikker
 

Udgør 10-30 procent
Han fortæller, at produktionen af bagegær kun udgør mellem 10 og 30 procent af den samlede produktion på De Danske Gærfabrikker.

Resten er andre gær-baserede produkter.

- Det er blandt andet gærekstrakt, gær til vin og mousserende vin-produktion, siger han.

De Danske Gærfabrikker er ejet af det canadiske firma Lallemand og har fabrik i Grenaa. I 2016/17 havde De Danske Gærfabrikker en omsætning på godt 229 millioner kroner med et resultat på 16,4 millioner.