Har du styr på det: Her er snerydningens abc

Undgå faldulykker, erstatningskrav og bøder

Har du styr på reglerne for snerydning?

Indehaverne af Snevagten A/S - og far og søn - Peter og Christoffer Gade, som hjælper både private og virksomheder med at rydde sne, har assisteret Ekstra Bladet med at få overblik over snereglerne.

1. Grundejere

Grundejere har selv  ansvaret for, at fortove, trapper og lignende er ryddet for sne 'snarest efter, at sneen er faldet'. Som udgangspunkt skal fortovet omkring din grund skal være snefrit fra klokken 7 om morgenen til klokken 22 om aftenen.

Om søndagen får du dog lov til at sove lørdagsbranderten ud lidt længere, for søndag skal sneen først være væk klokken 8.

Hvis det begynder at sne klokken 9, når du allerede er mødt på arbejde, må man henholde sig til reglen om at finde sneskovlen frem 'snarest efter, at sneen er faldet' - med andre ord, når du kommer hjem fra arbejde. Men begynder det at sne, når du er på vej ud af døren for eksempel klokken 7.30 bør du som god samfundsborger rydde fortovet, før du tager på arbejde.

2. Sådan gør du

Snerydningspligten omfatter de første ti meter fra ejendommens skel. Er der inden for de ti meter en vej eller en cykelsti som også er beregnet til andre end dig selv, skal du kun rydde mellem din ejendom og dette areal.

Det er ikke nok at skovle sneen væk - der skal også saltes eller gruses, så der ikke er fare for faldulykker.

Når du rydder sne, skal du undgå at placere sneen på steder, som gør det besværligt for andre. For eksempel ud for busstoppesteder, fodgængerovergange eller på gadehjørner, hvor det er naturligt at krydse gaden. Sneen må heller ikke samles op ad træer, brandhaner, elfordelerskabe eller installationer til trafikregulering.

Fortovet skal ryddes i hele sin bredde - eller i mindst to meters bredde – og er der isglat, skal du hurtigst muligt strø salt eller sprede grus.

Hvis der er plads, skal sneen samles i en vold på fortovet langs rendestenen. Ellers skal du samle sneen langs rendestenen på vejen.

3. Privat vej

Grundejere, som bor på en privat vej, skal også rydde kørebanen i deres egen side af vejen.

4. Særregler

Der gælder stort set samme regler for snerydning i hele landet. Dog har nogle kommuner lavet særlige regler. For eksempel kan man i visse kommuner som grundejer være ansvarlig for at rydde sne ved busstoppesteder, som ligger foran ens grund. I store byer er det dog trafikselskabets ansvar, at der er snefrit her.

5. Virksomheder, skoler og institutioner mv.

Den overordnede regel for virksomheder er, at der i byer og bymæssige bebyggelser skal holdes snefrit på fortove og trapper, som grænser til offentlig vej (også de såkaldte private veje) snarest efter, at de hvide fnug har lagt sig. Altså mellem klokken 07 og 22 - søndage mellem klokken 08 og 22.

Derudover skal der være snefrit på virksomhedens område, så ansatte ikke risikerer at komme til skade på arbejdspladsens arealer i arbejdstiden.

Ved supermarkeder på restauranter og lignende steder, hvor mange mennesker færdes efter klokken 22, er der et udvidet ansvar for at holde snefrit også efter dette tidspunkt.

Børnehaver og andre institutioner, som åbner før klokken 7 skal rydde sne fra åbningstidspunktet.

6. Straf 

Opstår der uheld eller ulykker, fordi sneen ikke er ryddet efter reglerne, risikerer grundejeren et erstatningskrav. Manglende snerydning og saltning kan også udløse en bøde, ligesom myndighederne kan lade sneen rydde på grundejerens eller virksomhedens regning.

Er der ikke ryddet sne, så for eksempel skraldemænd og postbude kan komme frem, er de i sin gode ret til at køre igen - med posten eller uden skraldet.

Ekstra Bladet har opdateret denne artikel.

TJEK FLERE GODE RÅD TIL AT KOMME IGENNEM VINTERENS PLAGER HER:

Læs her, hvordan du kommer gennem vinteren uden vandskader, fugt og skimmelsvamp

Læs her, hvordan du får styr på frosne gear og låse

Læs her, hvordan du redder dit læderfodtøjs liv i sneen

Læs her, hvordan du beskytter hundepoterne

Læs her, hvordan du holder dig varm ved ekstrem kulde

Du kan tjekke dit snevejr på vejret.dk.

Har du andre gode råd du vil dele med dine lidelsesfæller, om hvordan man løser små og store ting i sneen, så skriv dem i kommentarfeltet.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri