Har du styr på sneen?: Husk at fjerne den

Snerydningens ABC: Undgå faldulykker, erstatningskrav og bøder

(Foto: Polfoto)
(Foto: Polfoto)

Er du faldet på grund af manglende snerydning, eller er du stødt på steder, hvor der ikke er ryddet (også gerne offentlige institutioner) så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Årets første sne har ramt landet, og mange tænker sikkert på at komme ud ad døren for at komme af sted på arbejde i god tid.

Før man kaster du ud i bilen eller i retning mod tog og bus, skal man som grundejer bare lige huske, at sne er lig med snerydning.

- Vælger man at lade sneen ligge, kan det få økonomiske konsekvenser, for det er grundejeren, der som udgangspunkt står med ansvaret, hvis nogen kommer til skade på ens grund, fortæller Riccardo Krogh Pescatori, kommunikationskonsulent hos GF Forsikring i en pressemeddelelse.

- Derudover risikerer man også en bøde for blot at være sløset med snerydningen. Skraldemanden og postbuddet kan også nægte at udføre deres arbejde, hvis de risikerer liv og lemmer, når de begiver sig ind på den sne- og isdækkede grund, tilføjer Riccardo Krogh Pescatori.

Snevagten A/S, som hjælper både private og virksomheder med at rydde sne, assisterede sidste år Ekstra Bladet med at få overblik over snereglerne.

Vi bringer her snerydningens ABC:

1. Grundejere

Grundejere har selv  ansvaret for, at fortove, trapper og lignende er ryddet for sne 'snarest efter, at sneen er faldet'. Som udgangspunkt skal fortovet omkring din grund skal være snefrit fra klokken 7 om morgenen til klokken 22 om aftenen.

Om søndagen får du dog lov til at sove lørdagsbranderten ud lidt længere, for søndag skal sneen først være væk klokken 8.

Hvis det begynder at sne klokken 9, når du allerede er mødt på arbejde, må man henholde sig til reglen om at finde sneskovlen frem 'snarest efter, at sneen er faldet' - med andre ord, når du kommer hjem fra arbejde. Men begynder det at sne, når du er på vej ud af døren for eksempel klokken 7.30 bør du som god samfundsborger rydde fortovet, før du tager på arbejde.

2. Sådan gør du

Snerydningspligten omfatter de første ti meter fra ejendommens skel. Er der inden for de ti meter en vej eller en cykelsti som også er beregnet til andre end dig selv, skal du kun rydde mellem din ejendom og dette areal.

Det er ikke nok at skovle sneen væk - der skal også saltes eller gruses, så der ikke er fare for faldulykker.

Når du rydder sne, skal du undgå at placere sneen på steder, som gør det besværligt for andre. For eksempel ud for busstoppesteder, fodgængerovergange eller på gadehjørner, hvor det er naturligt at krydse gaden. Sneen må heller ikke samles op ad træer, brandhaner, elfordelerskabe eller installationer til trafikregulering.

Fortovet skal ryddes i hele sin bredde - eller i mindst to meters bredde – og er der isglat, skal du hurtigst muligt strø salt eller sprede grus.

Hvis der er plads, skal sneen samles i en vold på fortovet langs rendestenen. Ellers skal du samle sneen langs rendestenen på vejen.

3. Privat vej

Grundejere, som bor på en privat vej, skal også rydde kørebanen i deres egen side af vejen.

4. Særregler

Der gælder stort set samme regler for snerydning i hele landet. Dog har nogle kommuner lavet særlige regler. For eksempel kan man i visse kommuner som grundejer være ansvarlig for at rydde sne ved busstoppesteder, som ligger foran ens grund. I store byer er det dog trafikselskabets ansvar, at der er snefrit her.

5. Virksomheder, skoler og institutioner mv.

Den overordnede regel for virksomheder er, at der i byer og bymæssige bebyggelser skal holdes snefrit på fortove og trapper, som grænser til offentlig vej (også de såkaldte private veje) snarest efter, at de hvide fnug har lagt sig. Altså mellem klokken 07 og 22 - søndage mellem klokken 08 og 22.

Derudover skal der være snefrit på virksomhedens område, så ansatte ikke risikerer at komme til skade på arbejdspladsens arealer i arbejdstiden.

Ved supermarkeder på restauranter og lignende steder, hvor mange mennesker færdes efter klokken 22, er der et udvidet ansvar for at holde snefrit også efter dette tidspunkt.

Børnehaver og andre institutioner, som åbner før klokken 7 skal rydde sne fra åbningstidspunktet.

6. Straf 

Opstår der uheld eller ulykker, fordi sneen ikke er ryddet efter reglerne, risikerer grundejeren et erstatningskrav. Manglende snerydning og saltning kan også udløse en bøde, ligesom myndighederne kan lade sneen rydde på grundejerens eller virksomhedens regning.

Er der ikke ryddet sne, så for eksempel skraldemænd og postbude kan komme frem, er de i sin gode ret til at køre igen - med posten eller uden skraldet.

Er du faldet på grund af manglende snerydning, eller er du stødt på steder, hvor der ikke er ryddet (også gerne offentlige institutioner) så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

TJEK FLERE GODE RÅD TIL AT KOMME IGENNEM VINTERENS PLAGER HER:

Læs her, hvordan du kommer gennem vinteren uden vandskader, fugt og skimmelsvamp

Læs her, hvordan du får styr på frosne gear og låse

Læs her, hvordan du redder dit læderfodtøjs liv i sneen

Læs her, hvordan du beskytter hundepoterne

Læs her, hvordan du holder dig varm ved ekstrem kulde

57 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere