Har hængt fra bro i et døgn: Aktivister blokerer olieskib

Greenpeace-aktivister har iværksat opsigtsvækkende aktion for at forhindre Shell i at bore efter olie i Arktis

For at blokere for isbryderen MSV Fennica hænger 13 Greenpeace-aktivister under en bro ved Portland i delstaten Oregon. (Foto: AP)
For at blokere for isbryderen MSV Fennica hænger 13 Greenpeace-aktivister under en bro ved Portland i delstaten Oregon. (Foto: AP)

Opdatering: Efter at 13 aktivister har hængt under St. John's Bridge i knap halvandet døgn, lykkedes det isbryderen MSV Fennica at påbegynde sejladsen ud mod åbent hav, da myndighederne fjernede tre aktivister og dermed skabte plads, så skibet kunne passere under broen.

Miljøaktivister fra organisationen Greenpeace blokerer lige nu søvejen ad Willamette-floden under en 124 meter høj bro ved Portland i den amerikanske delstat Oregon.

Her har 13 personer firet sig ned i reb, hvor de klokken 12 dansk tid i et døgn har hængt mellem vandet og St. Johns Bridge.

Formålet med den hængende aktion er at spærre vejen for isbryderen MSV Fennica, der i går skulle have lagt fra kaj i Portland for derefter at have sat kurs nordpå mod  Chukchi-havet nord for Alaska.

Se også: Venstre er klar til et skifergaseventyr

Isbryderen skulle her slutte sig til olieselskabet Shells flåde, der har fået foreløbig tilladelse til at bore såkaldte tophuller i havbunden i det iskolde hav længst mod nord.

Boringerne må dog ikke fortsætte ned i det olieholdige lag, før isbryderen er tilbage, da skibet om bord har en capping stack - en anordning, der kan placeres oven på en oliebrønd i tilfælde af udslip.

Isbryderen blev imidlertid nødt til at søge mod et værft i Portland, da den tidligere på måneden ramte et klippeskær på vejen rundt om Alaska og pådrog sig en en meter lang flænge i skroget.

Luften og havet, som vi alle lever af, er blevet verdens to største
skraldespande, sagde Jacques-Yves Cousteau, fransk miljøforkæmper. Noget kunne tyde på det, når man ser denne surfer i bølger fyldt med affald ud for Java i Indonesien. Foto: Zak Noyle Samfund Helt vilde billeder: Så smadret er verden

13 aktivister hænger med 25 meters mellemrum under St. Johns Bridge ved Portland. (Foto: AP)
13 aktivister hænger med 25 meters mellemrum under St. Johns Bridge ved Portland. (Foto: AP)

Ved at blokere skibets passage under broen håber Greenpeace-aktivisterne på at kunne stoppe olieboringerne ved Arktis.

- Vi vil gerne en gang for alle have sat en stopper for Shells olieprogram i Arktis nord for Alaska, siger Sune Scheller, der er projektleder i Greenpeace Danmark, til Ekstra Bladet.

Krimi Greenpeace indstiller nordjysk aktion mod skifergas

Greenpeace mener, at der er alt for store risici forbundet med olieboringer ved Arktis.

- Man bevæger sig i et barskt klima. Store dele af året er der mørkt, der er is, og det er ufremkommeligt. Det gør, at der en større risiko forbundet med operationer i Arktis. Rammer man ind i en ulykke, vil det være praktisk talt umuligt at få olien ud af vandet igen. Det udgør en kæmpe miljørisiko, siger Sune Scheller og forklarer, at der slet ikke er nogen grund til at lede efter mere olie.

En af de 13 aktivister, der hænger under St. Johns Bridge ved Portland, Oregon. (Foto: AP)
En af de 13 aktivister, der hænger under St. Johns Bridge ved Portland, Oregon. (Foto: AP)

Skal temperaturen ikke stige mere end de to grader, som FNs klimapanel anbefaler som abolsut maximum i forbindelse med klimaforandringerne, så har olieselskaberne ifølge Greenpeace allerede fundet mere olie, end der kan tåle at blive brændt af med hensyn til CO2-udslip.

- Vi siger ikke, at vi skal stoppe med olie fra den ene dag til den anden. Men når Shell leder efter endnu flere reserver, så lægger de kun til den pulje af olie, som i forvejen er for stor, hvis vi skal følge anbefalingerne fra FNs klimapanel, siger Sune Scheller, der håber, at præsident Barack Obama vil undlade at give tilladelse til de videre boringer.

- Det er jo et uheldigt signal at sende for Obama og USA op til klimatopmødet i Paris. Og så underminerer det jo, hvad Obama selv tidligere har sagt, nemlig at han gerne vil arbejde for klimaet, siger Sune Scheller.

Samfund Fiskere: Greenpeace-anklager om overfiskeri er løgn

Greenpeace ved ikke, hvor længe deres aktivister bliver hængende, men fortæller, at de som minimum har forsyninger med til nogle dage.

Ifølge Bureau of Ocean Energy Management, der er de amerikanske myndigheders havenergi-styrelse, er selve prøveboringerne ikke voldsomt risikable, mens der over tid er en risiko på 75 procent for et olieudslip, hvis reelle boringer iværksættes af flere selskaber i Chukchi-havet.

Onsdag udtalte Shells talsperson, Curtis Smith, til KATU News, at selskabet stadig planlægger at lade isbryderen sejle nordpå, når det bliver muligt.

- I forbindelse med aktivisterne, så respekterer vi valget om at protestere mod Shells operationer i Arktis. Vi beder bare om, at det bliver gjort sikkert og inden for lovens rammer, sagde han.

Ifølge Greenpeace har aktivisterne forsyninger til at blive hængende nogle dage endnu. (Foto: AP)
Ifølge Greenpeace har aktivisterne forsyninger til at blive hængende nogle dage endnu. (Foto: AP)

35 kommentarer
Vis kommentarer