Når landets daginstitutioner åbner igen fra 15. april, bliver det med en række strikse anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen in mente.
To af dem er, at man skal holde en til to meters afstand, og at børnene skal deles op i grupper.
Det er op til den enkelte kommune, hvordan man vælger at følge anbefalingerne. Men i flere daginstitutioner kan det slet ikke lade sig gøre at holde stor nok afstand, hvis alle forældre sender deres børn afsted hver morgen.
Der er simpelthen ikke plads nok.
Ekstra Bladet har derfor ringet rundt til nogle af landets største kommuner og spurgt, hvordan de vil tackle problemet, hvis der opstår pladsmangel i daginstitutionerne.
I Aarhus kalder man ekstra bemanding ind
Anne Merethe Løvmose er Børn og Unge-chef i Aarhus Kommune. Hun fortæller, at der lige nu foregår et stort planlægningsarbejde med at inddele børn i grupper, arrangere ture og aktiviteter og hente flere voksne ind.
- Vi indkalder vikarer og tænker i at trække medarbejdere fra forvaltningen, som har lærer- eller pædagogbaggrund, ind. Vi samarbejder også med jobcentrene og kigger i jobbanken, siger Anne Merethe Løvmose.
- Når I kalder så mange nye ind, kan børnene så komme til at stå i en situation, hvor de bliver passet af voksne, de ikke kender?
- Vores udgangspunkt er, at børnene skal være sammen med voksne, de kender. Men vi kan selvfølgelig komme i en situation, hvor en pædagog melder sig syg, og så kan vi ikke garantere det, svarer Børn og Unge-chefen.
- Børnene kommer til at skulle opholde sig i nogle meget uvante rammer. Hvordan sikrer I deres tryghed, og at det ikke bliver en skræmmende tid for dem?
- Det gør vi netop ved at kalde et maksimalt antal voksne ind, så vi opererer i gode normeringer. Børnene skal føle sig trygge og have det godt, og der må ikke gås på kompromis med pædagogikken. Vi vil også prioritere at sende de ældste børn ud frem for de små, hvis nye steder tages i brug, fordi de måske endda vil synes, det er spændende at komme ud en masse, siger hun.
- Kan forældre risikere at få at vide, at de ikke kan sende deres børn i daginstitution, fordi der ikke er plads?
- Nej, der er vi ikke. Vi tror på, at vi kan passe alle dem, der skal passes. Og hvis vi oplever, at der er en daginstitution, som ikke kan klare opgaven, så udsætter vi åbningen. Vi åbner ikke, før vi er stensikre på, at vi kan klare pasningen, siger Anne Merethe Løvmose.
'Verdens største laboratorier': Sådan spreder børn smitten
Vi har tidligere talt med en række ledere af daginstitutioner om, hvordan de forbereder sig på genåbningen, og hvad de tænker om udfordringerne, de står overfor.
En daginstitution i Trekroner planlægger for eksempel at inddele legepladsen i zoner med afspærringsbånd. Du kan læse historien her.
I Gladsaxe Kommune har man valgt at give forældre mulighed for slippe for betaling til daginstitutioner ved at holde deres børn hjemme på orlov. Det kan du læse om her.