Har spioneret i årevis

USA og Tyskland har i årtier spioneret på både venner og fjender ved hjælp af bagdør i krypteringsenhed

Denne krypteringsmaskine, C-52, blev fremstillet af Crypto AG, da CIA ejede firmaet. Foto: Crypto Museum / www.cryptomuseum.com
Denne krypteringsmaskine, C-52, blev fremstillet af Crypto AG, da CIA ejede firmaet. Foto: Crypto Museum / www.cryptomuseum.com

I sidste uge kom det frem, at USA og Tyskland i årtier har udspioneret en lang række lande ved hjælp af en krypteringsenhed, som viste sig ikke helt at virke som reklameret.

Det skriver BBC og The Washington Post.

Krypteringsenheden, der var fremstillet af det schweiziske firma Crypto AG, var rigget med en bagdør, så amerikanske og tyske agenter nemt kunne lytte med på al hemmelig kommunikation.

Crypto AG har haft kunder fra 120 lande verden over siden begyndelsen af Den Kolde Krig. Mindst 62 af disse lande skulle være udsat for spionage.

Selvom Crypto AG på overfladen var et schweizisk firma, var det nemlig hemmeligt ejet af både den amerikanske og tyske efterretningstjeneste.

Efter Den Kolde Krig overgik ejerskabet af Crypto AG til amerikanerne indtil firmaet blev lukket i 2018.

Dansk indvolvering
Danmark har også været involveret. Ifølge Berlingske har både Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet været kunder hos Crypto AG.

Senest købte Forsvaret udstyr i 2015, fremgår det af en aktindsigt fra DR.

Det kan ikke med sikkerhed siges, om Danmark derfor har været udsat for amerikansk spionage.

Schweizisk neutralitet 'knust' af skandale
Historisk set har Schweiz været et af de få lande i verden, der er blevet betragtet som neutral.

Men efter den store afsløring stiller samtlige af de schweiziske medier nu spørgsmålstegn ved landets neutralitet. Her bliver neutraliteten beskrevet som 'knust'.

Landets politikere taler nu for at nedsætte en kommission, der skal nå sagen til bunds.