Hastemøde om dødbringende virus: Udskyder stor beslutning

Myndigheder fraråder nu borgere at forlade kinesisk by. Efter hastemøde har WHO meldt ud, at de har brug for mere information, før de kan erklære en eventuel sundhedskrise

En patient ankommer til Jinyintan hospital, hvor patienter med lungebetændelse forårsaget af virusset bliver behandlet. Foto: Darley Shen, Ritzau Scanpix
En patient ankommer til Jinyintan hospital, hvor patienter med lungebetændelse forårsaget af virusset bliver behandlet. Foto: Darley Shen, Ritzau Scanpix

Onsdag aften dansk tid holdt verdenssundhedsorganisationen WHO pressemøde om et nyt coronavirus, der har kostet 17 mennesker livet i Kina.

Her var hovedbudskabet, at WHO har brug for flere informationer, før de kan tage stilling til, om de kan erklære en international sundhedskrise.

- Beslutningen om, hvor vidt vi skal erklære en international sundhedskrise er en, jeg tager meget alvorligt og en, jeg kun vil tage efter en grundig overvejelse af beviserne, lød det fra Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO, under pressemødet.

Han beskrev situationen som 'meget kompleks' og oplyste, at WHO forventer at have yderligere information torsdag.

Samtidig oplyser de kinesiske myndigheder onsdag aften, at borgere ikke bør forlade byen Wuhan, som virusset menes at være udbrudt fra, og at offentlig transport og udgående tog vil blive lukket ned torsdag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

International krise på vej?
Eksperter fra WHO holdt tidligere på dagen hastemøde om, hvorvidt det nye virus udgør en international sundhedskrise, men har altså brug for mere information, før de træffer beslutningen.

En sådan krise betegnes som 'en ekstraordinær begivenhed, som udgør en folkesundhedsrisiko i andre lande gennem international spredning af sygdommen, og som potentielt kræver et koordineret internationalt svar'.

Hastemødet blev holdt bag lukkede døre i hovedkvarteret i Geneve.

Screener passagerer
Mindst 470 personer er smittet i Kina, og derudover har der også været tilfælde af virusset i Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan og USA.

I alle tilfælde er der tale om personer, som har været i den kinesiske millionby Wuhan, der anses for arnestedet for den ukendte virus. Udbruddet sættes i forbindelse med et lokalt skaldyrsmarked.

I flere lande verden over er man begyndt at screene passagerer fra Wuhan. Det gælder blandt andet i USA, Australien, Japan, Thailand, Singapore og Sydkorea.

Der findes ingen vaccine mod det nye virus. De smittede har haft symptomer på lungebetændelse med feber, tør hoste og i nogle tilfælde besværet vejrtrækning.

Derfor er virusset så farligt. Video / redigering: Ritzau Scanpix / Morten Parsner

202 kommentarer
Vis kommentarer