Havarikomission bekræfter: Dele af vingen brækkede af i luften

Spørgsmålet er blot, hvornår det skete - og hvordan hændelsesforløbet har været

Se optagelser af flyet her. Video: Aftonbladet

- Dele af en vinge brækkede af, mens flyet befandt sig i luften.

Den svenske havarikommission bekræfter nu overfor den svenske avis Dagens Nyheter, at der opstod problemer med vingen, efter at et lille sportsfly søndag lettede med otte faldskærms-udspringere fra lufthavnen i Umeå i Sverige.

Flyet styrtede ned umiddelbart efter, at piloten havde meddelt via radioen, at faldskærmsudspringerne var klar til at hoppe ud.

Samfund - 15. jul. 2019 - kl. 11:06 Otte faldskærmsudspringere dræbt i flystyrt: Derfor sprang de ikke ud

De otte udspringere og piloten blev dræbt under styrtet, der har udløst chok og sorg i lokalområdet. De otte faldskærmsudspringere var alle medlemmer af den samme, lokale faldskærmskub.

Hvad kom først
Vidner har samstemmende fortalt, at de så en afbrækket vinge under flystyrtet.

- Vi ved endnu ikke, hvornår vinge-delen faldt af. Det er uklart, om flyet gik ind i et spiraldyk, og vingen derfor brækkede af. Eller om vingen brækkede af først og udløste spiralstyrtet, siger Jan Ohlsson fra havarikommissionen, ifølge expressen.se.

Det er også kommet frem, at der tidligere har været problemer med flytypens motorer.

Flysikkerhedsekserten Hans Kjällman siger til Expressen, at det efter hans opfattelse ikke er motorproblemer, som er skyld i det tragiske styrt.

- Der er servicerutiner omkring omkring selve flyet. De indebærer, at vingernes bolte efter et vist tidsrum skal udskiftes. Det tror jeg er mere interessant end motoren, siger  Hans Kjällman.

Kan ikke røre sig
Det kan umiddelbart undre, at faldskærmsudspringerne ikke bare er sprunget ud af det styrtende fly, da de stod klar til at springe med deres faldskærme på. Formanden for Dansk Faldskærms Union Flemming Olsson har tidligere mandag oplyst til Ekstra Bladet, at det kan være umuligt at komme ud af flyet på grund af centrifugalkraften.

- På videoen ser det ud, som om flyet roterer rundt om sig selv på vejen ned mod jorden. Det er min opfattelse, at udspringerne på grund af centrifugalkraften er blevet presset ud mod siden af flyet. De har derfor ikke haft en chance for at komme ud. Flyets rotation svarer til, at man står på en karrusel på en legeplads. Her kan man jo heller ikke komme ind mod midten, når først karrusellen kommer op i hastighed, forklarer Flemming Olsson.

Hans Kjällman er enig i Flemming Olssons betragtninger.

- Hvis kroppen bliver udsat for en høj G-påvirkning, som man bliver i et spiralstyrt, kan man ikke røre sig. Man kan blive udsat for en G-påvirkning på op til seks gange kropsvægten. Så er det svært at komme ud, siger den svenske sikkerhedsekspert til Expressen.

Et andet forhold, som den svenske havarikommission vil undersøge, er vægtfordelingen i det lille sportsfly. Hvis faldskærmsudspringerne umiddelbart  før de skulle springe har bevæget sig rundt i maskinen, kan det have påvirket flyvningen voldsomt.

 

11 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere