Havørn død efter mystisk forgiftning

Der er tegn på en kraftig forgiftning af den havørn, som mandag blev fundet ved Møgeltønder med fråde om munden

Da landmand Christian Nissen fandt havørnen, havde den fråde om munden, som det ses på billedet. Kort efter fundet døde den. (Foto: Facebook, Iver Gram)
Da landmand Christian Nissen fandt havørnen, havde den fråde om munden, som det ses på billedet. Kort efter fundet døde den. (Foto: Facebook, Iver Gram)

Havørne er et sjældent syn i Danmark, hvor vi kun har 50-60 par af de store fugle. Derfor var det et skræmmende syn for landmand Christian Nissen, da han mandag så en af de store fugle ligge med fråde om munden på sin mark ved Møgeltønder.

Han kontaktede straks ornitolog Iver Gram, der fik bragt havørnen til en dyrlæge, hvor den døde efter i første omgang at have reageret positivt på en modgift. For alt tyder nemlig på, at havørnen er blevet forgiftet.

- Det at ørnen havde fråde om munden tyder på, at det er en kraftig nervegift af en art, som ikke lige køber i Matas eller på apoteket, siger Knud Flensted, der i biolog i Dansk Ornitologisk Forening, som har delt historien på deres Facebook-side.

Et dansk havørnepar har fået unger på Lolland. (Mik Eskestad) Samfund Nu er der unger i havørnereden på Lolland

Havørnens krop er nu sendt til undersøgelse på DTU/veterinærinstituttet for at fastslå den præcise dødsårsag, hvilket ifølge Knud Flensted godt kan tage et stykke tid. Resultaterne er dog meget vigtige:

- Hvis folk i nærområdet ser f.eks. kød eller ådsler på marker, vil vi  gerne gøre dem opmærksomme på, at det måske kan være forgiftet, siger Knud Flensted.

Hvis det viser sig, at havørnen er blevet forgiftet, er det dog ikke sikkert, at det har været en bevidst handling:

- Vi har ingen direkte formodning om, at der er én, der ville ørnen til livs direkte. Det kan måske være nogen, der har lagt giften ud til andre dyr som f.eks. kragefugle, måger og ræve. Der er også mulighed for, at ørnen har spist et andet dyr, som er blevet forgiftet, siger Knud Flensted.

Ørnene breder sig i Danmark. Arkivfoto: Hanne Engelstoft Samfund Ørnene breder sig i det danske landskab

Havørnen blev ifølge Knud Flensted udryddet i Danmark for omkring 100 år siden, men i 1995 vendte den tilbage og har siden bredt sig langsomt. En mulig ørnehader, som ville have forgiftet ørnen bevidst, ville ifølge Knud Flensted være mærkeligt.

- De fleste er positive over for ørnene. Folk synes de er spændende, og at det er en flot fugl.

Der har tidligere været andre eksempler på forgiftede havørne, bl.a. én der for tre år siden blev fundet i samme område i Sønderjylland. Årsagen bag forgiftningen af de andre ørne, har man ifølge Knud Flensted ikke fundet.

En direktør og jæger fra Sydfyn udlover en dusør på 50.000 kroner for spor, der kan afsløre hvem, der sidste sommer forgiftede to havørne på Langeland ved Tranekær. (Arkivfoto: Mik Eskestad/Polfoto) Samfund Havørnedrab udløser dusør på 50.000 kroner

8 kommentarer
Vis kommentarer