H.C. Andersens grav er blevet skændet med graffiti

En forbipasserende slog alarm, da der på H.C. Andersens gravsten stod skældsord med sølvfarvet tusch.

Med ordene 'Fuck Danmark', er H.C. Andersens grav blevet skændet. Her et ældre billede af gravstenen. (Polfoto)
Med ordene 'Fuck Danmark', er H.C. Andersens grav blevet skændet. Her et ældre billede af gravstenen. (Polfoto)

Med sølvfarvet tusch er den danske digter og eventyrforfatter H.C. Andersens grav blevet udsat for hærværk lørdag aften.

På gravstenen, der står på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København, er der skrevet skældsord, oplyser Københavns Politi.

- Vi får en anmeldelse klokken 20.40 om, at der er bemærket graffiti på gravstenen. En patrulje konstaterer, at der er skrevet "Fuck Danmark" med en sølvfarvet tusch. Længere nede på stenen, står der "69!", siger vagtchef Henrik Brix til Ritzau.

Det var en forbipasserende, der lagde mærke til hærværket. Indtil videre har politiet ingen mistænkte i sagen.

- Vi ser alvorligt på det, vi har taget billeder og bestilt rengøring, men vi håber på vidner, der har set eller hørt noget, som kan få os ledt til gerningsmanden, siger Henrik Brix.

- Lige nu har vi få spor. Vi har et sålaftryk, men det er jo et meget besøgt sted, så det kan blive svært. Vi håber på at finde tuschen og har ledt efter den i skraldespande, fortsætter vagtchefen.

Politiet har ikke fået meldinger om, at andre gravsteder på Assistens Kirkegård skulle være blevet udsat for hærværk.

Fredag aften blev der begået hærværk på den muslimske begravelsesplads i Brøndby, hvor ukendte gerningsmænd væltede 50 gravsten.

Ifølge vagtchef Kim Madsen, Københavns Vestegns Politi, efterforsker politiet sagen som almindeligt hærværk og ikke som en handling rettet mod det muslimske miljø i Danmark.

Der kan heller ikke laves en direkte forbindelse mellem hærværket mod H.C. Andersens grav og den muslimske gravplads.

- Vi ved ikke, om der kan være tale om et hævnmotiv. Det er pudsigt, at de to ting sker tå tæt på hinanden, men vi kan ikke kæde det sammen med andet, end at der er tale om to skændede gravpladser, siger Henrik Brix.

De Konservatives Lars Barfoed er vred over, at H.C. Andersen er blevet mål for hærværk.

- Det er et overgreb på de efterladte, når nogen skænder et gravsted. Det her er tilmed målrettet en digter, de fleste af os elsker, og det er næppe tilfældigt. Det er en meget grov provokation, siger han i en kommentar til Ritzau.

Ekstra Bladet talte søndag med en række turister, der var skuffede over, at gravstenen efter hærværket er blevet pakket ind i presenning. (Foto/redigering: Stig Thøgersen)


Da Ekstra Bladet besøgte gravstedet søndag formiddag, var gravstenen blevet tildækket. (Foto: Stig Thøgersen)

82 kommentarer
Vis kommentarer