Hed firmaflirt koster oliegigant dyrt

Lav oliepris og pres fra myndighederne får Halliburton og Baker Hughes til at droppe fremtidigt parforhold

Det store amerikanske olieserviceselskab Halliburton må ryste op med 3,5 milliarder dollar eller cirka 23 milliarder kroner til konkurrenten Baker Hughes som kompensation for, at en planlagt fusion mellem de to virksomheder er opgivet.

Planerne om en sammenlægning er søndag blevet droppet ifølge en fælles meddelelse fra selskaberne.

Siden Halliburton i november 2014 første gang talte åbent om, at det ville forsøge at overtage rivalen Baker Hughes for 35 milliarder dollar, er planen blevet mødt af modstand fra de amerikanske konkurrencemyndigheder.

De europæiske konkurrencemyndigheder har også været på nakken af selskaberne og modstander af ideen.

Som henholdsvis USA's største og tredjestørste aktør inden for olieservicesektoren ville en sammenlægning skabe en gigant, der kunne forvride konkurrencen, lød myndighedernes overordnede bekymring.

Tidligere denne måned truede det amerikanske justitsministerium med at trække selskaberne for en domstol, hvis de ikke opgav flirten.

Den nuværende lave oliepris har også medvirket til beslutningen, fremgår det af en udtalelse fra Halliburtons koncernchef, Dave Lesar.

- Udfordringer med at opnå de resterende lovmæssige godkendelser og de generelle brancheforhold, som i alvorlig grad har forværret de økonomiske gevinster ved en handel, har ført til den konklusion, at det bedste vil være at opgive det, siger Lesar.

Hans kollega hos Baker Hughes, Martin Craighead, betegner beslutningen som "skuffende". Han må så glæde sig over, at der senest onsdag dumper en check ind på 3,5 milliarder dollar som et plaster på såret.

0 kommentarer
Vis kommentarer