Hed weekend i vente: Nu advarer DMI

Man kan blive solskoldet, hvis man ikke passer på, for UV-indekset kommer til at ligge højt lørdag

Arkivfoto: Jakob Jørgensen
Arkivfoto: Jakob Jørgensen

Hvis man gerne vil have lidt sol i weekenden, så er det en rigtig god ide at tage solcreme på, skriver DMI.

UV-indekset kommer til at være højt, og det kan nemt give en solskoldning.

- På lørdag får vi omkring 20 grader særligt i den nordlige del af landet, vil det blive varmt. Og når det er en af de første gange i lang tid, hvor solen rigtig har været fremme, så kunne man godt forestille sig, at der var en letsindig vinterbleg person, der ville tage lidt sol. Man skal virkelig være opmærksom på, at der er et højt UV-indeks, og så kan man blive solskoldet på ganske kort tid, siger vagthavende hos DMI Frank Nielsen til Ekstra Bladet.

Lækkert sommervejr på vej: Her kan der blive 20 grader

Ifølge DMI kan solskoldningen ske på kun 30-45 minutter, fordi UV-indekset ligger på 5. Det maksimale UV-indeks i Danmark ved midsommer er ca. 7, så det er allerede højt.

En del af forklaringen på det høje UV-indeks er solhøjden, som er betragtelig her blot syv uger før sankthans, men samtidigt er ozonlaget også relativt tyndt over Danmark. Det er ozonlaget, som normalt bremser den skadelige stråling fra solen.

- Et slag på tasken er, at det er mellem 10 og 20 procent tyndere end normalt, så det er en rigtig god ide at tage solcremen frem, siger Frank Nielsen.

Efter voldsomt vejr: Nu skifter det fuldstændigt

Hele ugen har været lun i vejret, og det når altså sit højdepunkt i weekenden, hvor der både lørdag og søndag vil være masser af sol. Temperaturen vil være mellem 15-20 grader.

Men i næste uge vender det kedelige vejr tilbage.

- Der passerer en kold front natten til mandag, og så falder temperaturen altså mandag allerede til mellem 10 og 13 grader, så det er noget af et fald, siger Frank Nielsen.