Heksejagt på Skagens klitbølle

Fortsat giftig stemning i Skagen efter en gummiged barberede toppen af fredet sandklit tæt på liebhaverkvarter

Den skamferede sandklit ligger tæt på Skagens berømte vippefyr. For en uge siden ville man ikke kunne se andet end fyrets top fra det sted, billedet er taget. Foto: René Schütze
Den skamferede sandklit ligger tæt på Skagens berømte vippefyr. For en uge siden ville man ikke kunne se andet end fyrets top fra det sted, billedet er taget. Foto: René Schütze
Følg Samfund

Hvem barberede klitten på Skagen Sønderstrand? Det vil rigtigt mange skagboere gerne vide, og derfor er der indledt en veritabel heksejagt på vandalen, der forrige weekend raserede en sandklit i byens udkant.

Mysteriet og myterne breder sig på anden uge, efter at den ukendte person - bevæbnet med en gummiged -  barberede halvanden meter af en fredet sandklit umiddelbart ca. 100 meter fra det ikoniske vippefyr.

Hærværket skete i ly af natten, og lige siden har politiet med de mest fiffige midler forsøgt at finde klit-vandalen.

Erfarne efterforskere fra Nordjyllands Politi har støvsuget Danmarks nordligste by for videooptagelser, og der er indhentet oplysninger fra byens mobilmaster fra timerne omkring gerningstidspunktet.

Men ikke nok med det. Nu pønser lokale folk tæt på gerningsstedet på at samle ind til en dusør for at få fældet den eller de, der står bag hærværket.

Giftig stemning
- Stemningen er virkelig dårlig. Folk mistror jo hinanden, og mange mistænker os, der bor tæt på, for at stå bag. Det er dødubehageligt, fortæller en villaejer i området.

Han ønsker ikke navn og ansigt i avisen.

- Men helt ærligt så er der altså ikke kommet ret meget udsigt ud af at fjerne de øverste halvanden meter. I min optik giver det overhovedet ingen mening, siger han.

- Jeg mistænker ikke nogen. Men det er jo nok ikke en, der lige skulle prøve sin nye gummiged, vel? Det er nøje planlagt – desværre, siger han.

Anonym chikane
De seneste dage har beboerne på Østre Strandvej og Østerbyvej, som begge grænser op til klitarealerne tæt ved Skagens berømte vippefyr, fundet sedler i deres postkasser med stærkt ubehageligt indhold.

Afsenderen er anonym. På Facebook florerer ligeledes meget direkte beskyldninger mod navnlig en enkelt villaejer, der har måttet se sin adresse direkte forbundet med klit-overgrebet.

Sagen har været det varmeste emne i en ellers kold og forblæst fiskerby den sidste uge. To gutter i 30’erne, som Ekstra Bladet, mødte på den afpillede sandklit i går, undrede sig over, at ingen tilsyneladende har lagt mærke til den store entreprenørmaskines timelange hærgen klos op ad beboelse i nattens mulm og mørke.

Det dansk norske ægtepar Eva og Reidar Seberg fra Oslo har et sommerhus syd for Skagen. De ville se den skamferede klit med egne øjne.
Det dansk norske ægtepar Eva og Reidar Seberg fra Oslo har et sommerhus syd for Skagen. De ville se den skamferede klit med egne øjne.
 

- Man holder ikke kæft, med mindre man har noget med det at gøre. Nogen ved jo det hele, ikke?

- Jeg har min egen teori om den sag, men den holder jeg for mig selv, lød det fra den ene.

De lokale skal ikke have klinket noget
Ingen af dem ønskede at blive citeret ved navn og ejheller at blive fotograferet.

For som de sagde: - Man kan hurtigt komme galt af sted her oppe. Det er en rigtig giftig sag, som er træls for hele byen.

Ægteparret Eva og Reidar Seberg, der bor i Oslo, var heller ikke meget for at komme i avisen.

- Det er surt, hvis det viser, at det er bestilt arbejde. Stedet er jo meget smukt.

- Men vi kan jo heller ikke leve med, at folk bliver mistænkeliggjort og chikaneret på deres bopæl.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en status på opklaringsarbejdet hos Nordjyllands Politi.

***

Tydelige dækspor fra en stor gravemaskine i sandet og tværs gennem marehalmen vidner på anden uge om den voldsomme hærgen i det fredede klitområde umiddelbart nord for Skagen. Foto: René Schütze
Tydelige dækspor fra en stor gravemaskine i sandet og tværs gennem marehalmen vidner på anden uge om den voldsomme hærgen i det fredede klitområde umiddelbart nord for Skagen. Foto: René Schütze
 

Store følelser i klit-sag

- Det er en sag, der sætter meget store følelser i gang hos skagboerne.

- Netop dét sted i klitterne har stor lokal og kulturel betydning, siger borgmester Birgit Hansen (S) med henvisning til, at det berømte Skagensmaleri af to kvinder, der går tur på stranden, er malet tæt på den ødelagte lokalitet.

- Det har jeg stor forståelse for. Og selvfølgelig skal folk have lov at diskutere hærværket hen over hækken.

- Men der må sættes en stopper for navngiven mistænkeliggørelse. Det er ikke gadens parlament, men politiets opgave sammen med domstolene at straffe folk, hvis de skyldige bliver fundet.

Birgit Hansen har ikke lagt skjul på, at hun gerne ser politiet sætte alt ind på at opklare sagen.

- Det er krænkende for os alle, at der begås selvtægt og indgreb i naturen - uanset formålet bag.

- Hvis sandklitten skal være lavere, må naturen selv gøre det. Nu står vi med en kostbar genopretning, som i sig selv er et indgreb på stedet.

- Når og hvis gerningsmanden bliver fundet, vil hele regningen blive sendt til vedkommende, siger Birgit Hansen.

 

 

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+