Hele Danmark rammes af demonstrationer

Lørdag demonstrerer forældre i over 50 forskellige byer i landet for at kræve, at der sættes et loft over, hvor mange børn der må være for hver voksen i børnehaver og vuggestuer

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Lørdag demonstrerer forældre i over 50 forskellige byer i landet for at kræve, at der sættes et loft over, hvor mange børn der må være for hver voksen i børnehaver og vuggestuer. 

I pædagogernes fagforening, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (Bupl), er de glade for forældrenes initiativ. Pædagogerne er nemlig "rigtig pressede", lyder det.

- Vi har længe råbt op om, at der er behov for, at vi får minimumsnormeringer, så det er stærkt, at forældrene nu kommer på banen, siger Elisa Rimpler, formand for Bupl.

- Det er simpelthen bidende nødvendigt med minimumsnormeringer. Når der kommer 70.000 flere børn de næste ti år, så er der altså et meget stort behov for, at der bliver gjort noget lige nu og her. 

Ifølge Bupl vil antallet af børn i alderen nul til fem år stige med 70.000 over de næste ti år. Desuden mangler der i dag cirka 4000 pædagoger i landets daginstitutioner sammenlignet med normeringerne i 2009, påpeger Bupl.

Gruppen af forældre har på få uger samlet næsten 30.000 medlemmer på Facebook. Deres krav er, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og højst seks børn for hver voksen i børnehaverne.

Overblik: En kamp om flere pædagoger i børnehaverne

Tusindvis af forældre ventes at gå på gaden lørdag, hvor der er arrangeret demonstrationer i en lang række byer. Forældrenes budskab er, at der er en akut mangel på voksne i landets vuggestuer og børnehaver.

Læs her om forældrenes krav, begrebet "minimumsnormeringer", og om hvor mange voksne der er i daginstitutionerne:

* Hvad kræver forældrene?

Forældrene kræver, at der indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det betyder, at der skal være et loft over, hvor mange børn hver pædagog og pædagogmedhjælper skal tage sig af.

Konkret mener forældrene, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne. Det samme anbefaler pædagogernes fagforening, Bupl.

* Hvad mener politikerne om minimumsnormeringer?

I marts stemte Folketinget om et beslutningsforslag, der netop handlede om indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Forslaget var fremsat af SF, som mener, at der højst bør være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne.

Forslaget blev stemt ned. Hele blå blok samt Socialdemokratiet stemte nej, mens Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet støttede SF's forslag.

* Hvor mange voksne er der i daginstitutionerne?

I 2017 var der i gennemsnit 3,1 børn per ansat (pædagogisk personale) i landets vuggestuer og 6,2 børn per ansat i børnehaverne.

Det fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik. Statistikken er dog blevet kritiseret - blandt andet fordi den medregner institutionernes ledere, som ofte bruger det meste af deres tid på andre opgaver end børnene.

Hvis man fraregner lederne, var der i 2017 i gennemsnit 3,3 børn per ansat i landets vuggestuer og 6,7 børn per ansat i børnehaverne.

Statistikken er desuden blevet kritiseret for at være misvisende, fordi den ikke tager højde for, at pædagoger holder pauser, har sygedage, er på efteruddannelse og laver administrativt arbejde.

Reelt vil der derfor ofte være flere børn per ansat i institutionerne, end de tal der fremgår af de generelle opgørelser.

Dertil kommer, at der er store forskelle på normeringerne mellem de enkelte kommuner. Eksempelvis var der i 2017 i Jammerbugt Kommune 3,9 børn per voksen i vuggestuerne og 7,7 børn per voksen i børnehaverne.

Samtidig var der i Fredericia Kommune 2,6 børn per voksen i vuggestuerne og 4,7 børn per voksen i børnehaverne. I begge tilfælde er lederne i kommunernes daginstitutioner medregnet.

Kilder: Folketinget, Danmarks Statistik, Børne- og Socialministeriet.

Kravene stemmer overens med den bundgrænse, Bupl sigter efter.

Elisa Rimpler vurderer, at der er en risiko for, at normeringerne bliver dårligere og dårligere, hvis ikke politikerne snart handler.

- Og det kan børnene altså ikke være tjent med. Der er først og fremmest behov for at få skabt minimumsnormeringer, så vi sikrer, at politikerne sætter en prop i besparelserne.

- Kommunerne siger, at de ikke har råd til at genoprette området, mens Christiansborg siger, at det er kommunernes ansvar. På den måde flyver aben frem og tilbage, og ansvaret ender på pædagogernes skuldre, siger Elisa Rimpler. 

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skriver i et debatindlæg i JydskeVestkysten fredag, at hun ikke mener, at normeringer er den rette vej frem.

- Med minimumsnormeringer vil der i mange tilfælde måske blive tilført en halv eller en kvart voksen ekstra, og smurt så tyndt ud vil effekten hurtigt fordufte i hverdagen, skriver hun.

Men ministeren agter alligevel at kigge forbi demonstrationerne.

- Selv om jeg ikke er enig i alle løsningerne, så er jeg enig i målet, og vi er enige om, at børnepolitik er toppolitik, skriver Mai Mercado.

315 kommentarer
Vis kommentarer