Helt gak-gak: Hver femte boligejer får penge for at låne

Lån for 200 milliarder kroner er hoppet ind i 2018 med rente i minus hos Totalkredit

Flere og flere boligejere får nu penge for at låne på grund af den negative rente. Foto: Linda Johansen
Flere og flere boligejere får nu penge for at låne på grund af den negative rente. Foto: Linda Johansen

Man kniber sig i armen og har svært ved at tro det.

Men den er god nok. Danskere med lån i Totalkredit og Nykredit for 200 milliarder kroner har nu negativ rente. Det svarer til, at lige knapt hver femte kunde - 18 pct. - på den ene eller anden måde får penge for at låne.

- Negativ rente på realkreditlån, som vi stiftede bekendtskab med for første gang i 2015, har på ingen måde vist sig som en døgnflue, siger Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit.

Rekord på F-kort

Det er bl.a. de mange refinansieringer af lån med variabel rente op mod nytåret, der får antallet af danske boligejere med negativ rente til at gå amok. Det gælder bl.a. de såkaldte F-kort lån, der lige inden jul satte ny rekord med en rente på minus 0,29 pct.

I gennemsnit - for alle typer af lån med minus-rente i Totalkredit og Nykredit - er den negative rente ifølge Jeppe Borre på minus 0,17 pct.

Minus-renterne betyder, at de berørte låntagere i dette kvartal i en eller anden form vil få 90 millioner kroner retur. Det kan enten være i form af en lavere ydelse eller i form at et højere afdrag.

Mere på vej

- På årsbasis er der altså tale om godt 360 millioner kr. Men da renten på flere af lånene ændrer sig inden for det kommende år, kender vi ikke det nøjagtige tal endnu, siger Jeppe Borre.

Der er også andre grunde til, at beløbet kan blive endnu større. Det er nemlig langt fra slut med minus-renterne. Størst minus ved nyudstedelser er der stadig på F-kort og erhvervslivets Cibor-lån.

Stadig en ydelse

Selv om renten er negativ, betyder det ikke, at du slipper for at betale en ydelse. Oven i det hele skal nemlig lægges bidrag til Totalkredit.

- Der er også en bidragssats, der skal betales. Så ydelsen vil fortsat være positiv, siger Jeppe Borre.

Det er ikke kun private boligejere, der kan glæde sig over nytårsgaven.

I følge Jeppe Borre udgør ca. halvdelen af de 200 milliarder kroner lån til boligejere. Den anden halvdel er udlån til erhverv.

Sådan får du glæde af den negative rente

Sådan oplever du og virksomheder en negativ rente på realkreditlånet:

* På flexlån som f.eks. F1 og F3 oplever du den negative rente i form af en lavere ydelse og evt. højere afdrag.

* På variabelt forrentede obligationslån som F-kort og Ciborlån oplever du den negative rente i form af et øget afdrag. Også selvom lånet er afdragsfrit.