Helt gymnasium boykotter spionprogram

Godt 500 elever fra Vejle valgte alle at sige nej til at lade sig overvåge - andre steder fik eleverne ikke den mulighed

Tre elevorganisationer forsøgte torsdag formiddag forgæves at få undervisningsministeren i tale om det omstridte spionprogram. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Tre elevorganisationer forsøgte torsdag formiddag forgæves at få undervisningsministeren i tale om det omstridte spionprogram. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

TIP OS: Har dit gymnasium nægtet at stille eleverne frit? Mail dit tip til tech@eb.dk

Et stort rundt 0.

Det var resultatet, da Rosborg Gymnasium & HF torsdag formiddag gik i gang med dagens terminsprøver.

Ingen af de godt 500 elever på skolen, som skulle til prøve, var interesseret i at installere spionprogrammet Den Digitale Prøvevagt. Der går i alt 1450 elever på skolen.

- Det kommer faktisk lidt bag på mig, at ingen vil være med, siger Hanne Hautop, der er rektor på Rosborg Gymnasium & HF til Ekstra Bladet.

Men reaktionen har været ventet.

- Både elever og forældre har fra begyndelsen været meget engagerede omkring det her. Jeg har brugt rigtig meget tid på at tale med dem.

Rektorer efter kritik: Spionprogram er ikke vores ansvar

- Hvad har du sagt til dem?

- Oprindeligt fik vi jo beskeden om, at programmet skulle prøves af under terminsprøverne i dag. Derfor var mit råd også, at hvis man vil klage, må man rette den til Undervisningsministeriet eller Datatilsynet.

- Men i går meldte jeg så ud, at ministeriet havde besluttet, at det skulle være frivilligt at deltage. Og ingen - 0 - vil bruge det.

- Hvad er det, som forældrene er bekymrede over?

- Det er sikkerheden ved systemet, og hvad der præcist gemmes. Der er også flere, som har sagt, at de vil have aktindsigt i alt, der gemmes om deres børn, hvilket jo vil blive en kæmpe administrativ opgave for os at løse.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Ikke alle slap

Selvom rektorernes egen organisation onsdag opfordrede skolerne til at stille eleverne helt frit, er det ikke sket alle steder.

Københavns Åbne Gymnasium valgte således at give eleverne et valg: brug Den Digitale Prøvevagt eller skriv jeres eksamen i hånden.

'Det er rigtigt, at vi har valgt det for at forberede eleverne og skolen bedst muligt til sommerens rigtige prøve,' forklarer skolens rektor Anne-Birgitte Rasmussen i en mail til Ekstra Bladet.

'Ministeriet har garanteret systemets kvalitet, og jeg synes det er vigtigt, at vi forbereder eleverne bedst muligt i forhold til deres kommende eksamen.'

Hun understreger dog, at hun ikke mener, at den digitale prøvevagt er nødvendig.

'Men det er underordnet i forhold til, at eleverne får mulighed for at prøve systemet inden deres endelige eksamen.'

Efter kritik af spionprogram: Kan ikke garantere elevers privatliv

- Hvad er vejen frem nu?

- Vejen frem for os er, at vi er en del af det danske uddannelsessystem. Så hvis ministeriet beslutter, at Den Digitale Prøvevagt skal være der, så retter vi os efter det. Sådan er det jo.

- Men personligt synes jeg, at løsningen i stedet burde være at stille nogle opgaver til de unge mennesker, der havde mere med virkeligheden at gøre, hvor de kan bruge de informationer, de finder på nettet.

- Og det kan godt være, at prøven så tager længere tid, men bliver der ikke brug for den her kontrol og overvågning. Og det er jo også den virkelige verden, de skal ud og agere i bagefter.

TIP OS: Har dit gymnasium nægtet at stille eleverne frit? Mail dit tip til tech@eb.dk

Gymnasieelever raser mod spionprogram

Hvor er ministeren?

SENESTE: Her er ministerens svar

Undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance har indtil nu været ganske tavs om den aktuelle kritik af Den Digitale Prøvevagt, som hun er den øverst ansvarlige for.

Og da elevorganisationerne torsdag mødte op ved ministeriet for at demonstrere mod overvågningen, havde hun heller ikke tid til at mødes med dem.

- Det kan jo betyde to ting.

- Enten at hun er ligeglad, eller at hun faktisk går og overvejer, om der skal gøres noget ved det her, siger Malte Sauerland-Paulsen, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), til Ekstra Bladet.

- Jeg håber da, at det er det sidste, siger han.

Ekstra Bladet har bedt ministeren om en kommentar til sagen.

DGS opfordrer i øvrigt sammen med de andre elevorganisationer eleverne til at bede om indsigt i de data, der samles sammen om dem, når Den Digitale Prøvevagt brugt:

Her er ministeriets svar på kritikken

Påstand: Der gemmes data fra computerne, selvom prøven ikke er i gang!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der i den første udgave af programmet var en fejl, som gjorde, at et enkelt skærmdump blev gemt lokalt på computeren. Fejlen er nu rettet.

Påstand: Programmet optager alt, hvad eleverne tester ind på deres computer!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der er indbygget en mulighed for at keylogge - altså registrere hvordan tasterne på computeren bliver brugt. Funktionen er slået fra, men hvis den senere bruges, vil det ikke være de enkelte tegn, der gemmes, men alene antallet af gange, at tasterne bruges, som registreres.

Påstand: Data deles med amerikanske Amazon og ligger på servere hos dem i USA!

Svar: Nej, data deles ikke med Amazon i USA, men ministeriet har købt adgang til en række servere, som Amazon driver i Irland. Amazon har skrevet under på, at data ikke må opbevares uden for EU. Og data er krypteret og sikret mod, at andre end nogle få godkendte personer i Danmark kan læse dem.

Påstand: Den Digitale Prøvevagt kan se alle mine private data!

Svar: Både ja og nej. Da der alene gemmes et skærmdump hvert 30. sekund og opsamles data om de hjemmesider, man besøger, og hvilke programmer man har åbnet, er det alene, hvis eleven selv foretager sig noget privat under eksamen, at det kan blive gemt. Programmet søger dog aldrig i eller gemmer lokale billeder, filer og andre data, som ligger på computeren.

Undervisningsministeriet understreger i øvrigt, at eleverne har ret til at se, hvilke data der er gemt om dem. Data slettes efter fire måneder eller indtil en eventuelt sag om eksamenssnyd er endeligt afgjort. Der kan findes flere informationer om programmet her.