Annonce:
Annonce:

Helt ny sygdom fundet i Danmark: Følges tæt

Foreløbigt er fem danskere blevet diagnosticeret med det nye Vexas-syndrom, og imens er lægerne på Rigshospitalet i fuld gang med at undersøge det nærmere

Arbejdet med at blive klogere på syndromet foregår i øjeblikket på Rigshospitalet i København. Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Arbejdet med at blive klogere på syndromet foregår i øjeblikket på Rigshospitalet i København. Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Et banebrydende fund af et nyt syndrom i USA bliver fulgt nøje i Danmark.

Den danske hæmatolog Jakob Werner Hansen bekræfter over for Ekstra Bladet, at de foreløbigt har diagnosticeret fem danskere med Vexas-syndrom. Men arbejdet stopper langtfra her.

Syndromen er ifølge forskeren er en sjælden sygdom, der kun rammer mænd og typisk de lidt ældre af slagsen. De klassiske ​symptomer er blodmangel, bindevævssymptomer, forandringer på lunger af kronisk karakter og hudforandringer.

Vexas blev for første gang beskrevet offentligt i tidsskriftet New England Journal Medicine i oktober 2020, og det fik Jakob Werner Hansen til at tage fat. Også i Danmark.

- Har du et overblik over, hvor mange der er blevet diagnosticeret med Vexas i Danmark. Om ikke andet så på Rigshospitalet?

Annonce:

'Der er fem patienter i Danmark, alle diagnosticeret på Rigshospitalet indtil videre, men vi er ved at undersøge patienter fra andre steder i landet,' skriver Jakob Werner Hansen til Ekstra Bladet.

Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
 

Følger den tæt
Hele årsagen til, at sygdommen opstår, er meget teknisk, men ​ifølge hæmatologen sket det på baggrund af en mutation i UBA1-genet, som er placeret på x-kromosomet. Det er en almindelig proces, at der hele tiden opstår mutationer med aldringen, og hvis man er så uheldig, at det rammer lige UBA1-genet, så får man dette syndrom.

- Hvordan er den proces, I nu er i gang med for at finde ud af, om nogle af de mennesker uden diagnose i aldersgruppen har det her syndrom?

'Vi har nu identificeret syndromet og har i gang med at gøre opmærksom på syndromet, for at vi kan blive klogere på syndromet, bedre karakterisere det og i sidste ende finde bedre behandlingsmuligheder. Vi laver forskning i laboratoriet for at blive klogere, samtidig med at vi jo skal gøre det bedste for patienterne,' skriver Jakob Werner Hansen til Ekstra Bladet.

Annonce:

Ingen behandling
Samtidig fortæller Jakob Werner Hansen, at diagnosen stilles med en dna-undersøgelse, der kan foretages på Rigshospitalet. Desværre er der ingen behandling på nuværende tidspunkt.

'Der er desværre kun symptombehandling, som situationen er nu. Men vi forsøger at finde nye behandlingsmetoder, hvilket der også arbejdes på internationalt,' skriver Jakob Werner Hansen til Ekstra Bladet.

Sygdommen er ifølge Dagbladet også blevet registreret i Norge, hvor en 76-årig mand har mistet livet efter at have været diagnosticeret med syndromet.

Hæmatologen har tidligere fortalt, hvordan amerikanernes artikel kun havde været publiceret i få dage, da han læsten den og hurtigt fik en mistanke. Patienternes symptombillede var så klart beskrevet, at han straks kunne genkende det hos mindst én af sine patienter.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: