Helt skævt: Eks'en slipper for at betale til barnet, fordi han er sømand

Et hul i lovgivningen gør, at Betina ikke får det fulde børnebidrag. Eks'en er nemlig sømand

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

I to et halvt år har Betina Rosenkjær kæmpet for at få de penge, som hendes eksmand skylder i børnebidrag til deres fælles datter på nu 17 år.

Men da eksmanden arbejder til søs og derfor ikke betaler indkomst-skat, kan myndighederne ikke inddrage de godt 32.000 kroner, han skylder Betina Rosenkjær.

- Det kan simpelthen ikke passe, at danske sømænd kan fredes på den måde og slippe for at betale til deres børn, siger Betina Rosenkjær.

Hun mener, at der er et alvorligt hul i lovgivningen.

Sømand slipper for skat
For normalt foregår det sådan, at myndighederne kan inddrive den manglende betaling til børnebidraget via Skat, der trækker det skyldige beløb fra lønnen.

Læs også: Gæld for underholdsbidrag vokser vildt

Beløbet går til Udbetaling Danmark, der har lagt ud for børnebidraget på typisk 1.300 kroner om måneden. Men tillægget, der kommer oven i, vil myndighederne ikke lægge ud for.

I stedet vil de aktivt inddrive pengene fra skyldneren via Skat.

Men da søfolk ikke betaler indkomstskat er det ikke muligt at lave denne lønindeholdelse.

Helt skævt
Og derfor går Betina Rosenkjær altså hver måned glip af de 1.200 kroner, som eksmanden skal betale i tillæg til børnebidraget. Og det mener hun, er rigtig uretfærdigt.

- Det er jo helt skævt, at han kan slippe for at betale, bare fordi han arbejder til søs. Det er stadig ham, der er far til vores datter, og han har et ansvar, lyder det fra Betina Rosenkjær, der er 48 år og førtidspensionist.

Læs også: Fraskilte fædre har milliardgæld til eks'erne

Hun opdagede for to år siden, at tillægget fra eksmanden stoppede med at gå ind på hendes bankkonto.

Hun kontaktede først Udbetaling Danmark, der henviste hende til Skat. De henviser hende til Statsamtet og kommunen, der til sidst sender hende tilbage til Udbetaling Danmark.

Vred og skuffet
Her får hun besked på, at der intet er at gøre, og at hun må vinke farvel til de penge, hun har krav på. Betina Rosenkjærs frustration er møntet på eksmanden, men også myndighederne.

- Jeg er vred på min datters vegne. At han ikke synes, hun er værd at betale til. Og så er jeg skuffet over, at systemet ikke hjælper os, siger Betina Rosenkjær.

Læs også: Skat opgiver at inddrive 34 milliarder

Selvom hendes datter snart er voksen, vil hun stadig kæmpe for, at reglerne bliver lavet om, fortæller hun.

500 fraskilte sømænd
- Det er blevet en principsag for mig. For det er unfair, at sømænd ikke opkræves som alle andre. Jeg kæmper ikke bare for min egen datter, men for alle de andre familier, der også bliver snydt, lyder det fra Betina Rosenkjær.

Læs også: Skilsmissebørn risikerer store skattesmæk

Ifølge et svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Mattias Tesfaye (S) er der i Danmark cirka 500 personer, der er omfattet DIS-ordningen, der betaler underholdsbidrag til børn eller tidligere ægtefælle.

Det er dog ikke muligt at få tal på, hvor mange søfolk, der ikke betaler det lovpligtige børnebidrag.

Avisen.dk har været i kontakt med Betina Rosenkjærs eksmand, men det var ikke muligt at få en kommentar til sagen.

134 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere