'Helt vildt': Sjælden gæst jagtede Jørgen ud af havnen

Jørgen og Johnnie kom pludselig tæt på 'Flipper' og fik det hele på video. Se deres unikke optagelser her

- Der var den, der fik jeg den sgu! Jørgen Hedebo og vennerne var forståeligt nok overraskede, da en delfin pludselig dukkede op bag båden i Skagen. (Video: Jørgen Hedebo/Johnnie Christiansen)

Flere skagboer og turister på Grenen har hen over jul og nytår været vidner til lidt af en sensation.

Siden 22. december har en sjælden delfin nemlig svømmet rundt i vandet ved Skagen Havn, særligt omkring pakhusene og redningsstationen.

- Vi kom gående, det var lige før jul, og så så vi den i bassinet, fortæller Johnnie Christiansen, der selv bor et par kilometer fra havnen.

- Vi var meget overraskede, så vi begyndte jo bare at filme og tage billeder.

Samfund Sjælden gæst i dansk havn: - Vi har en sensation heroppe

Det samme gjorde Jørgen Hedebo, da han og vennerne blev enige om, at det nok var en god idé at dokumentere, hvad de havde oplevet, hvis nogen skulle tro deres historie.

På vej ud af havnen dukkede det nysgerrige dyr nemlig pludselig op i slipstrømmen fra deres båd.

Pludselig lå delfinen ved siden af Jørgens båd 'Pernille'. (Foto: Jørgen Hedebo)
Pludselig lå delfinen ved siden af Jørgens båd 'Pernille'. (Foto: Jørgen Hedebo)

- Det var helt vildt, men vi var også bekymrede for, om nu den kom for tæt på skruen, siger skagboen og fortæller videre:

- Så var vi jo rigtig smarte og tænkte, at nu havde vi reddet den ud af havnen, for et stykke ude på havet forsvandt den. Men da vi så senere sejlede ind, ja, så var den tilbage og fulgte med ind igen!

Sjældent tilfælde
Der er ifølge en ekspert efter alt at dømme tale om arten øresvin, og selv om flere delfiner i de seneste år er blevet spottet rundt omkring i de danske farvande, er der her tale om en sjældenhed.

- Det kan være tilfældigheder, der gør, at de kommer herop, men det kan også skyldes stigende temperaturer i havet, forklarer biolog Bjarne Klausen, der er direktør for Kattegatcentret.

Delfiner spottet ved Nyborg tilbage i foråret. (Foto: Michael Vigtoft Skotte)
Delfiner spottet ved Nyborg tilbage i foråret. (Foto: Michael Vigtoft Skotte)

Kendt fra tv
Øresvinet er blandt andet kendt fra tv-serien 'Flipper' med delfinen af samme navn i hovedrollen. Det kan blive to til fire meter langt og veje alt mellem 150 og 650 kilo.

Øresvinet er den delfin, som stort set alle kender, fortæller Carl Kinze.

- Alle har et eller andet forhold til den. Delfinen har et smil om læberne, og nogle putter det nærmest op på en piedestal som et klogt og venligt dyr. Men det er også et vildt dyr. Og vi ved, at øresvin kan være meget barske, fortæller Carl Kinze, der står bag websitet hvaler.dk.

Ligesom Bjarne Klausen peger hvaleksperten blandt andet på klimaforandringer som en del af forklaringen på, hvorfor flere delfiner kommer til Danmark.

Skagen er ifølge Grenen Fuglestation, der følger dyrelivet i området, det sted i Danmark, hvor der ses flest forskellige hvaler grundet det dybe vand i Skagerak mod nord og Kattegat mod øst, men det er kun yderst sjældent, at hvaler ses inde i havnen - sidst, det skete, var i 1990, da en spækhugger kom på besøg.

Fuglestationens Rolf Christensen vil tirsdag forsøge at artsbestemme delfinen med sikkerhed.

Se de unikke optagelser af delfinen i klippet øverst

1 af 4 Flipper fotograferet i Skagen Havn mandag. (Foto: Jan Tandrup Petersen)
2 af 4 Pludselig lå delfinen ved siden af Jørgens båd 'Pernille'. (Foto: Jørgen Hedebo)
3 af 4 Delfiner spottet ved Nyborg tilbage i foråret. (Foto: Michael Vigtoft Skotte)
4 af 4