Helte-lægen i Thailand: Måtte bjærge sin døde ven ud af hule

Den kvindelige dykker omkom af iltmangel, da hun ikke kunne finde ud af hule

Videoen viser, hvor trænge arbejdsforhold, der er i grotten.
Følg Samfund

Det er ikke første gang, at 'helte-lægen' Richard 'Harry' Harris træder til, når der skal bjærges nødstedte personer ud af grotter.

For øjeblikket har narkose-lægen fra Adelaide i Australien travlt med at redde de indespærrede drenge ud fra grotten i det nordlige Thailand.

Men for syv år siden var 'Harry' involveret i en regulær tragedie, da han endte med at skulle bjærge liget af en sine venner Agnes Milowka, som var omkommet under et dyk i en hule nær Mount Gambier i det sydlige Australien.

Den kvindelig dykker var kendt som en ekspert på området, og hun arbejdede også som stunt-dykker i forskellige film. Alligevel gik det helt galt for Agnes Milowka under dykket i den otte kilometer lange hule.

Agnes Milowka. Privatfoto
Agnes Milowka. Privatfoto
 

Kvinden kunne ikke finde vej ud af de labyrint-agtige gange. Hun løb tør for ilt, mens hun forgæves forsøgte at komme ud.

Bad om at få ham med
Dengang i 2011 bad politiet Harris om at hjælpe til med at finde og bjærge dykkeren i hulen.  Doktor Harris var en af de dykkere, som havde størst erfaring med at dykke i de komplekse gange i huler og grotter.

Redningsmandskabet i den britiske gruppe af dykkere i Thailand bad derfor også om at få Richard Harris med på holdet, da redningsaktionen skulle gå i gang.

Ifølge Sydney Morning Herald satte Harris sit eget liv på spil i lørdags, da han selv foretog den fire kilometer lange tur ind i den thailandske grotte.

Det var doktor Harris, som traf beslutningen om, at de fire første drenge skulle bjærges ud på trods af den farefulde exit.

En vigtig del
- Lægen har været en vigtig del af de helbredsmæssige vurderinger. Han er en erfaren dykker, hvilket er en stor fordel, når han skal hjælpe den thailandske regering med redningsaktionen, fastslår udenrigsminister Julie Bishop.

Blandt dykkere i Australien er Richard 'Harry' Harris da også et velkendt ansigt. Han har været leder af flere rekord-dyk i undersøiske koldt vands huler. Dykker-lægen har været helt nede på 194 og 221 meter, beretter den australske avis.

En god ven, som har kendt 'Harry' i mere end ti år, siger at lægens enestående færdigheder vil give de indespærrede drenge særligt gode muligheder for at slippe ud i live.

- Jeg ved godt, at det er en frase. Men alle, der hjælper til  i denne redningsaktion, er rigtige helte, siger vennen David Strike.

Heltelægen Richard Harris. Foto: Facebook
Heltelægen Richard Harris. Foto: Facebook

De thailandske myndigheder håber at kunne redde de sidste fire drenge og deres træner ud fra grotten tirsdag.

Søndag og mandag fik dykkere bjærget otte af drengene i sikkerhed. De befinder sig for øjeblikket på et lokalt hospital og er endnu ikke blevet genforenet med deres familier. Familierne har dog fået lov til at se børnene gennem en glasrude.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?