Hemmelig amerikansk investor bag kontroversielt byggeprojekt i København

Det er det multinationale investeringsfirma Angelo Gordon, der har købt Den Franske Skole, der ligger i det område, der bliver kaldt 'det lille Paris'

Det charmerende Værnedamskvarter på Frederiksberg, hvor Den Franske Skole ligger. Foto: Martin Lehmann
Det charmerende Værnedamskvarter på Frederiksberg, hvor Den Franske Skole ligger. Foto: Martin Lehmann

Den Franske Skole, der ligger i det charmerende Værnedamskvarter på Frederiksberg, er blevet opkøbt af en mastodont af et multinationalt investeringsfirma.

Køberen af grunden er Angelo Gordon, der efter eget udsagn administrerer værdier for mere end 28 mia. dollars, har hovedkontor i New York og har flere ledende medarbejdere med en baggrund fra Wall Streets investeringsbanker.

Det bekræfter ejendomsinvestoren Morten Nyrop Wismann, der står bag projektet på vegne af Angelo Gordon.

- Jeg kan forstå, at dit firma er involveret i byggeprojektet på Den Franske Skole?

- Ja, det er vi, men det ville være dumt, hvis jeg sagde en masse ting om det.

- Angelo Gordon, siger det dig noget?

- Ja, det siger mig noget, siger han.

Angelo Gordon har i år oprettet et såkaldt kommanditselskab med en c/o-adresse hos en advokat på Kalvebod Brygge. Selskabet er reelt ejet af en række folk fra Amsterdam, hvor Angelo Gordon har europæiske hovedkontor for ejendomshandler.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i en korrespondance mellem en byplanlægger i Frederiksberg Kommune og ejendomsinvestoren Morten Nyrop Wismann.

Ifølge de nuværende planer skal skolen udvides med 4000 kvadratmeter, så der kan bygges et hotel, caféer, restauranter, boliger i seks etager, nogle butikker og en stor parkeringskælder i baggården ved Værnedamsvej.

Den Franske Skole på Værnedamsvej. Foto: Martin Lehmann
Den Franske Skole på Værnedamsvej. Foto: Martin Lehmann
 

Beboere gør modstand
Den Franske Skole skal flytte til nye lokaler, og derfor vil skolen sælge til den højest mulige pris.

Projektet har fra start af mødt enorm modstand blandt beboere i området, og til et borgermøde fik det flere af politikerne til at genoverveje projektet.

Her vil hemmelig investor bygge højhus

En af naboerne til skolen, Torsten Rojas-Danielsen, mener ikke, at det er fornuftigt at lade en amerikansk investeringsfond stå for udbygningen.

Torsten Rojas-Danielsen står bag Bæredygtigt Frederiksberg, der kæmper for, at Den Franske Skole, som ses bag ham, ikke skal overtages af Angelo Gordon.
Torsten Rojas-Danielsen står bag Bæredygtigt Frederiksberg, der kæmper for, at Den Franske Skole, som ses bag ham, ikke skal overtages af Angelo Gordon.

- Vi kan på ingen måde begribe, at en strømlinet global ejendomsspekulant er den rigtige til at købe sig ind i og udvikle det hyggelige Værnedamsvej-kvarter, der har en helt særlig ånd. Det bliver interessant at se, hvilke politikere på Frederiksbergs Rådhus der ønsker at gøre det muligt for Angelo Gordon at tjene penge på at fylde baggårdsmiljøer op med højere og tættere byggeri, udtaler Torsten Rojas-Danielsen på vegne af Bæredygtigt Frederiksberg.

Ifølge Frederiksberg Kommunes budgetaftale skal op mod 25 procent af boligerne være almennyttige i det kommende byggeri. Det har Torsten Rojas-Danielsen svært ved at tro, at den amerikanske ejer går med til.

- Tror kommunen, at en amerikansk ejendomsinvestor er interesseret i at lave et stort boligprojekt, hvor op til hver fjerde af lejlighederne skal være almennyttige, spørger Torsten Rojas-Danielsen.

Kender ikke til planer om almene boliger
I Frederiksberg Kommunes budgetaftale fremgår det på første side, at kommunens partier har et mål om, at op til 25 procent af alt nybyggeri i kommende byudviklingsprojekter, kan være alment.

Det mener 2. viceborgmester fra Socialdemokratiet i Frederiksberg, Michael Vindfeldt, skal forstås som, at alle nye boligprojekter skal indeholde almene boliger. Han er derfor klar i mælet, da Ekstra Bladet spørger ind til projektet på Værnedamsvej.

- Alle partierne er enige om, at der skal bygges mere alment på Frederiksberg. Derfor har vi også sagt, at hvis der skal bygges boliger på Frederiksberg, så skal mindst 25 procent være alment boligbyggeri. Det vil en amerikansk investor typisk ikke være særligt glad for, men det er jeg ligeglad med. Det, der er bærende for mig, er, at vi får den rigtige byudvikling, siger han.

Det har ikke været muligt at få et interview med Rådmanden for By- og Miljøudvalget på Frederiksberg Jan E. Jørgensen (V), men han svarer i en kortfattet mail til Ekstra Bladet:

- Det er ikke sådan, at der i alle boligbyggerier skal være 25 procent almennyttige boliger. Derfor står der 'kan' og 'op til'. 

Da Ekstra Bladet fremfører kommunens boligpolitik for ejendomsinvestor Morten Nyrop Wismann, har han ikke hørt noget om almene boliger.

- Jeg er ikke bekendt med planer om, at der skal bygges almene boliger. Det må du spørge Frederiksberg Kommune om. Men jeg er sikker på, at det her projekt bliver rigtig, rigtig pænt, og at det vil tilføre nogle gode værdier til Værnedamsvej, siger han.

Morten Nyrop Wismann har solgt eksklusive boliger med udsigt til søerne på Frederiksberg til en kvadratmeter pris på 78.358 kroner. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger skulle Angelo Gordon kun være interesseret i Værnedamsvej-grunden, hvis boligerne kan sælges til 80.000 pr. kvadratmeter.

Grunden er solgt til Angelo Gordon via et betinget salg – det vil sige med en klausul om, at hvis ikke Frederiksberg Kommune ændrer den gældende lokalplan i området, kan de trække sig fra projektet.

Planerne venter stadig godkendelse, og 5. november skal politikerne på Frederiksbergs Rådhus beslutte, om de vil sætte en ændring af lokalplanen i gang.