Hemmelig rapport fra CIA: Rusland hjalp Trump i valgkamp

I en hemmelig rapport fra CIA vurderes det, at Rusland forsøgte at hjælpe Trump til sejren i valgkamp

Trump vandt højst overraskende USA's præsidentvalg over Demokraternes Hillary Clinton i november. Det er imidlertid ikke rigtigt, når Trump påstår, at det var en af de største sejre i historien. Foto: AP
Trump vandt højst overraskende USA's præsidentvalg over Demokraternes Hillary Clinton i november. Det er imidlertid ikke rigtigt, når Trump påstår, at det var en af de største sejre i historien. Foto: AP

CIA konkluderer i en ny rapport, at Rusland forsøgte at sabotere og blande sig i præsidentvalget i USA, og at målet var at hjælpe Donald Trump til sejren.

Donald Trumps stab afviser rapportens indhold, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Dette er de folk, som påstod at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben. Valget er for længst overstået med en af de største sejre i valgmandskollegiet nogensinde, skriver Trumps såkaldte overgangshold i en pressemeddelelse.

Trump har vedvarende sået tvivl om Ruslands indblanding i det amerikanske valg.

- Jeg tror ikke på, at de har blandet sig, siger han i et interview med Time magazine tidligere på ugen, efter magasinet kårede den kommende præsident som 'Person of the Year'.

Her tilføjede han, at hackerne kunne komme fra Kina eller at 'det kunne være en eller anden fyr i sit hjem i New Jersey'.

Foto: Time Magazine Samfund Trump kåret til årets person: Nu undrer de sig over mærkelig detalje

CIA: Rusland ville have Trump
Det er avisen The Washington Post, der omtaler den hemmelige efterretningsrapport fredag. Avisen citerer kilder, der har kendskab til rapporten.

Blandt andet skriver avisen, at det var personer med forbindelser til Ruslands styre, der videregav stjålne e-mails fra Hillary Clinton og den demokratiske partiledelse til organisationen WikiLeaks.

- Det er efterretningstjenestens (CIA, red.) vurdering, at Ruslands mål med dette var at favorisere en kandidat frem for en anden, for at hjælpe Trump med at blive præsident, siger en unavngiven højtstående amerikansk embedsmand, som er orienteret om detaljer i rapporten, til Washington Post.

Ifølge embedsmanden oplyser CIA, baseret på 'en voksende bevisbyrde' fra adskillige kilder, at det var 'meget klart', at Ruslands intention var at Trump skulle vinde valgkampen.

LeBron James gider ikke Donald Trump mere. Nu skrotter han et besøg på et af hans luksuriøse hoteller. Foto: AP/Phil Long. Anden sport Skodder Trump: Sorte stjerner gider ikke præsidentens hotel

Begge partier hacket
Formanden for det amerikanske House Homeland Security Committee, den texanske republikaner Michael McCaul, sagde ifølge New York Times tilbage i september, at både republikanerne og demokraterne var blevet hacket af Rusland.

- Russerne har dybest set hacket sig ind i begge partier på et nationalt niveau, og det bekymrer os alle, hvad deres motivation egentlig er, sagde han.

Han trak dog senere sin udmelding tilbage, efter republikanerne benægtede, at de var blevet hacket af russere.

Ifølge New York Times er Michael McCaul blandt Trumps kandidater til at lede den nationale efterretningstjeneste Homeland Security, når Trump overtager præsidentposten.

Se også: Trump vil aflyse ny Air Force One fra Boeing til 4 mia. dollar

Obama bag rapport
Præsident Barack Obama beordrede tidligere på året en grundig gennemgang af alle de hackerangreb, der fandt sted i løbet af den amerikanske valgkamp.

Der er foreløbigt ikke noget, som tyder på, at rapporten bliver tilgængelig for offentligheden.

Trump vandt højst overraskende USA's præsidentvalg over Demokraternes Hillary Clinton i november. Det er imidlertid ikke rigtigt, når Trump påstår, at det var en af de største sejre i historien.

Barack Obama fik eksempelvis både i 2008 og 2012 flere stemmer i valgmandskollegiet end Trump ifølge den politiske hjemmeside realclearpolitics.

Københavns Lufthavn i Kastrup. Foto: Polfoto/Finn Frandsen Samfund Hemmelige flyvninger med tråde til CIA i Danmark

433 kommentarer
Vis kommentarer