Henriks papsøn fanget i kørekortmareridt

Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan få svar på en simpel ansøgning, mener papfaderen

Der er i øjeblikket længere svartid på ansøgninger om kørekort. Foto: EB Biler
Der er i øjeblikket længere svartid på ansøgninger om kørekort. Foto: EB Biler
Følg Samfund

Mikkel udfyldte sin ansøgning i september 2021.

På det tidspunkt var den 33-årige mand fra Hvidovre godt i gang med at tage kørekort. Et kørekort, som skal bruges til at køre frem og tilbage til den netop landede praktikplads som procesoperatør i Hillerød.

Men der skulle gå fire måneder, før Mikkel hørte fra Færdselsstyrelsen, som behandler ansøgningen. Så fik hans papfar, Henrik Berg, nok og rettede henvendelse til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Mikkel var ellers klar til både glatbane, teori- og køreprøve, men kunne ikke komme videre, før hans ansøgning blev godkendt. Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix
Mikkel var ellers klar til både glatbane, teori- og køreprøve, men kunne ikke komme videre, før hans ansøgning blev godkendt. Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix
 

Akut mangel
Han fortæller til Ekstra Bladet, at hans papsøn akut mangler sit kørekort, så han kan slippe for at bruge halvanden time til og fra praktikpladsen hver dag med offentlig transport.

- Han afleverede sin ansøgning 16. september og skal begynde på sin praktikplads her 1. februar, så det er ved at være lige oppe over. Jeg synes, at det er for dårligt, at man skal vente så lang tid at få lov til at tage et kørekort, indleder Henrik Berg.

- Der er gået fire måneder, og det irriterer mig lidt. Mikkel ringede til Færdselsstyrelsen i sidste uge, og der fik han at vide, at de ikke kunne sige noget om konkrete sager, og at han bare skulle væbne sig med tålmodighed, siger han videre.

Men umiddelbart efter Ekstra Bladet var i kontakt med Færdselsstyrelsen angående Mikkels sag, har han fået godkendt sin ansøgning.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Henrik Berg er dybt forundret over, hvordan det kan tage måneder at godkende en ansøgning til et kørekort. Privatfoto
Henrik Berg er dybt forundret over, hvordan det kan tage måneder at godkende en ansøgning til et kørekort. Privatfoto

Rejser andet problem
Før man får godkendt sin ansøgning, kan man ifølge det nuværende system ikke gennemføre en teori- og køreprøve. Derfor har Mikkel været nødsaget til at vente på svar fra styrelsen.

- Det rejser også den problematik, at han nu givetvis er nødt til at tage flere køretimer, fordi han jo ikke er en rutineret bilist, før han kan gå op til en køreprøve. 

Det betyder, at kørekortet både bliver dyrere og tager længere tid at få end først antaget på grund af den langsommelige sagsbehandlingstid hos Færdselsstyrelsen.

Samtidig står han også bagest i køen, når der skal bestilles tid til glatbane, teori- og køreprøve.

Dermed har et kørekort til Mikkel fortsat lange udsigter.

Færdselsstyrelsen: Udfordret på sagsbehandlingstiden

Ekstra Bladet har spurgt Færdselsstyrelsen ind til Henrik Bergs papsøns sag. Her lyder det i generelle vendinger fra pressetjenesten, at problemet stikker dybere end blot denne ene ansøgning.

- Hvordan kan det være, at man ikke kan få svar på en ansøgning inden for fire måneder?

'Færdselsstyrelsen har stort fokus på, at sagsbehandlingstiderne på alle styrelsens fagområder skal være så kort som mulig. Det er et fokus vi har, både af hensyn til den enkelte borger eller ansøger, men også af hensyn til samfundet som helhed. Siden overtagelsen af kørekortområdet 1. oktober, har vi derfor arbejdet på at komme de driftsforstyrrelser overførslen har medført til livs, samt at forbedre den service, vi leverer til borgerne.'

'Færdselsstyrelsen har aktuelt en længere sagsbehandlingstid på de administrative sager, som følge af ressortoverdragelsen. Dette skyldes blandt andet, at de ressortoverførte medarbejdere nu skal arbejde i andre sagsbehandlingssystemer, og en del sags- og arbejdsgange skal ændres, som følge af overgangen af myndighedsopgaven fra politiet til Færdselsstyrelsen. Styrelsen arbejder hårdt på at få nedbragt sagsbehandlingstiderne hurtigst muligt, sådan at borgerne kan få svar, så snart sagerne er sagsbehandlede.'

- Er der normalt, at ventetiden er så lang på at få tilladelse hos Færdselsstyrelsen?

'Sagsbehandlingstiden på en ansøgning varierer meget og afhænger i høj grad af sagstypen og kompleksiteten af sagen, og om der f.eks. skal indhentes supplerende lægelige oplysninger undervejs i sagens behandling.'

'Færdselsstyrelsen vurderede tilbage før områdeoverdragelsen, at der i forbindelse med en overdragelse ville ske driftsforstyrrelser, der kunne medføre en forlænget sagsbehandlingstid i en overgangsperiode. Den overgangsperiode skal være så kort som overhovedet muligt. Derfor arbejder styrelsen målrettet på at få løst disse overdragelsesproblematikker, så vi kan få sagsbehandlingstiderne ned på et niveau, der er rimeligt i forhold til kompleksiteten i hver enkelt sag.'

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+